مقاومت بهاری در بازار ارز و سکه
گروه بازار پول - فروردینماه درحالی به پایان رسید که نرخ ارز و سکه تقریبا روند کم نوسانی را تجربه کرده و با وجود افت بهای جهانی طلا مقاومت در مقابل ریزش قیمتها ادامه دارد. بهای طلا در بازارهای جهانی قدری از میزان افت هفته گذشته خود تعدیل شده با این حال انتظار برای کاهش بیشتر قیمت وجود دارد. در عین حال چسبندگی قیمت همچنان وجود دارد. برخی از مسوولان و متولیان بازار طلا بر این عقیدهاند که بیتناسبی قیمتهای داخلی با قیمتهای بینالمللی به ویژه قیمت جهانی طلا به دلیل نبود تمایل برای فروش سکه بوده است.
گروه بازار پول - فروردینماه درحالی به پایان رسید که نرخ ارز و سکه تقریبا روند کم نوسانی را تجربه کرده و با وجود افت بهای جهانی طلا مقاومت در مقابل ریزش قیمتها ادامه دارد. بهای طلا در بازارهای جهانی قدری از میزان افت هفته گذشته خود تعدیل شده با این حال انتظار برای کاهش بیشتر قیمت وجود دارد. در عین حال چسبندگی قیمت همچنان وجود دارد. برخی از مسوولان و متولیان بازار طلا بر این عقیدهاند که بیتناسبی قیمتهای داخلی با قیمتهای بینالمللی به ویژه قیمت جهانی طلا به دلیل نبود تمایل برای فروش سکه بوده است. بخشی از مردم و سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی زمانی که قیمتها بالابود اقدام به خرید کردهاند و در زمان افت قیمتها حاضر به فروش آن در بازار نیستند. بخشی نیز منتظر افت قیمت برای اقدام به خرید هستند. در واقع بازار داخلی فارغ از نگاههای منطقهای ساز و کارهای داخلی را نیز به شدت رصد میکند. در این راستا برخی خوشبینها به ماههای پیش رو و موارد سیاسی نیز بعضا مد نظر سرمایهگذاران قرار میگیرد.مقاومت قیمت سکه در مقابل ریزش قیمتها در مواقعی همچون روزهای اخیر که قیمت طلا در بازارهای جهانی تقریبا ۲۰۰ دلار کاهش داشته، طبیعی است. این رخداد در دراز مدت امری گریزناپذیر است. با این حال انتظارات تورمی در جامعه که به عوامل مختلف اقتصادی و سیاسی و فضای کسبوکار مربوط میشود خود اهرمی افزاینده و مانع در مقابل ریزش قیمتها نیز هست.
قیمتهای داخلی
مقاومت قیمت سکه و انواع آن در مقایسه با قیمت جهانی طلا در حالی است که قیمت گرم طلای ۱۸ عیار همسو تر با قیمتهای جهانی در حرکت است .قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار از ۱۰روز پیش تاکنون تقریبا ۱۰ هزار تومان کاهش ثبت کرده است. اما قیمت سکه متناسب با این شرایط حرکت نکرده است. دیروز قیمت سکه یک میلیون و ۳۲۵ هزار تومان فروخته شد. نیم سکه ۶۹۰ هزار تومان و ربع سکه ۴۳۰ هزار تومان تعیین شد. گرم ۱۸ عیار به ۱۲۵ هزار و ۶۰۰ تومان رسید. این قیمتها اغلب ثابت مانده و تمایلی برای افزایش یا کاهش از خود نشان نمیدهند.
در بازار ارز هم قیمت دلاردر سطح ۳۵۲۵ تومان تقریبا ثابت مانده است. قیمت درهم امارات نیز امروز به ۹۶ تومان رسید که نسبت به قیمت روز پنج شنبه تقریبا تغییر زیادی نداشته است. فضای عمومی بازار دیروز کاملا آرام بود و هیجان خاصی در آن دیده نشد.
در بازارهای جهانی
قیمت هر اونس طلا برای تحویل فوری ۲ بامداد دیروز در سطح ۱۴۰۶ دلار در پایان معاملات هفتگی بسته شد. افزایش تقاضا برای خرید در کف قیمتها روزهای قبل موجب بالاتر رفتن قیمت شد، اما در ادامه قیمت طلا دوباره در مسیر نزولی قرار گرفت. در این روزها برابری دلار در مقابل یورو افزایش داشت، اما در مقابل ین ژاپن تقریبا افت داشته و این کاهش به نظر ادامه دار میآید. اروپا همچنان به دلیل بحرانهای اقتصادی تحت فشار است و چشمانداز کاهش نرخ رشد اقتصادی در جهان نیز قیمت طلا را در معرض افت قیمت قرار داده است. برخی گزارشها از افت میزان تورم انتظاری در جهان تا ۲ درصد در پایان سال میلادی جاری سخن گفتهاند. این شرایط انتظار برای کاهش قیمت طلا در سالجاری را نیز تقویت کرده است.
با این حال افتهای شدید قیمت گاهی افزایش تقاضای خرید را به دنبال دارد. علاوه براین مورد الزام به فروش طلا توسط برخی کشورهای بدهکار و برخی حوادث بر افت و خیز قیمت نیز موثر است.
گزارش میدانی از مرکز مبادلات ارزی
در بازار داخلی اما خبرهایی از نبود دلار و یورو در مرکز مبادلات به گوش میرسد.گزارش شده که در این مرکز اغلب مراجعهکنندگان به سمت ارزهای غیردلاری و یورویی هدایت میشوند.
خبرگزاری مهر گزارش داده اعمال محدودیتهای جدید ارزی این روزها در حالی ادامه دارد که مشاهدات از حذف تدریجی دلار و یورو در مرکز مبادلات ارزی به روایت فعالان اقتصادی حکایت دارد. بنا بر این گزارش، در این مرکز به واردکنندگان و تجار، دریافت روپیه هند، یوآن چین و وون کره جنوبی پیشنهاد میشود.
به گزارش خبرگزاری مهر، بانک مرکزی سال گذشته مرکز مبادلات ارزی کشور را با هدف تامین نیازهای ارزی واردکنندگان، تولیدکنندگان و تجار راه اندازی کرد، مرکز مبادلات در زمانی راه اندازی شد که بسیاری از کالاها در اولویت دریافت ارز با نرخ مبادلهای بودند، اما به مرور زمان لیست کالاهای دریافتکننده ارز مبادلهای تغییر کرد و خروج برخی کالاها از لیست مذکور رقم خورد.
پس از آغاز سالجاری نیز عملا پاسخگویی مرکز مبادلات ارزی به رسانهها به فراموشی سپرده شد .
حذف تدریجی یورو و دلار مبادلاتی
حذف تدریجی یورو و دلار از پرداختهای مبادلاتی مرکز مبادلات ارزی کاملا مشهود است و به تجار و مراجعهکنندگان به این مرکز که با پروندههای در دست خود در انتظار دریافت ارز در نوبت هستند، پیشنهاد پرداخت ارز روپیه هندوستان، یوآن چین یا وون کره میشود.
این در حالی است که بسیاری از واردکنندگان خواستار دریافت ارز یورو هستند و مطرح میکنند که اگر ارزی به جز ارز یورو دریافت کنند مجبورند، به یکی از صرافیهای بانکی مراجعه کرده و آن را با درصد سودی به ارز مورد نیاز تبدیل کرده و این امر به ضرر آنها تمام میشود.
گرچه در مرکز مبادلات ارزی شعب کوچکی از تمام بانکهای کشور وجود دارد، اما عملا برخی از آنها در ارائه سرویس و ارز درخواستی مورد نیاز با مشکل مواجه هستند و اکثر تجار خواستار توجه بیشتر بانک مرکزی و اختصاص ارز مورد نیاز آنها هستند.
برخی تجار مطرح میکنند که بانک مرکزی باید در پرداختها دقت کرده و با حذف رانتها از پرداخت ارز به کالاهای لوکس و اتومبیلها و غیره ممانعت به عمل آورد.
گلایههای یک تاجر
یکی از تجار که واردکننده ماشین آلات و خط تولید آرد است، گفت: از ۳ ماه قبل برای دریافت ۲۸۰ هزار یورو در انتظار هستم، مرکز مبادلات مطرح میکند که دارای محدودیت ارزی است.
وی با بیان اینکه ماشین آلات مورد نیاز از ترکیه وارد میشود، افزود: بانکهای مختلف پرونده تشکیل شده را میگیرند، مدت زمانی آن را نگه میدارند و پس از مدتی میگویند که ارز نداریم، این در حالی است که ماشین آلات آماده حمل است و از کشور مذکور فشار به ما وارد میشود.
این واردکننده با تاکید بر اینکه کالایی که وارد خواهم کرد، کالای صنعتی است و حتی مصرفی هم محسوب نمیشود، عنوان کرد: این ماشینآلات برای تولید است، در عین حال معادل ریالی ۲۸۰ هزار یورو در بانک به عنوان سپرده قرار داده شده است و آمادگی پرداخت معادل ریالی آن را داریم.
اولویتبندی براساس تولید باشد
نه کالا
یکی دیگر از واردکنندگان هم گفت: بانک مرکزی باید از هدر روی ارزی جلوگیری و ارز مورد نیاز تولید را تامین کند، بانک مرکزی لازم است که بحث ارز چند نرخی را ساماندهی کند و یک نرخ مشخصی برای ارز در نظر بگیرد، اگر ارز دارای نرخ مشخصی نباشد، نمیتوانیم برای کارمان برنامهریزی داشته باشیم. وی با تاکید بر اینکه اگر محدودیت ارزی داریم فقط به تولید ارز اختصاص دهیم، افزود: وزارت صنعت دارای کارشناسانی است که به راحتی میتوانند تشخیص دهند که چه واحد یا صنعتی نیازمند ارز است و نرخ ارز مشخصی برای واردات در نظر گرفته شود. دلار چند نرخی امتحان خود را پس داده و به بن بست رسیده است و منطقی نیست که این سیاست را ادامه دهیم، بنابراین بیاییم اولویت بندیها را بر مبنای تولید قرار دهیم نه نوع کالاها.
دلار و درهم نمیدهیم
این گزارش میافزاید برخیها ماهها در نوبت دریافت ارز خاصی هستند، البته نباید از حق گذشت که برخی از ارزها هم به راحتی پرداخت میشود. به هر حال امکان باز شدن ال سی هم برای بسیاری از بانکها وجود ندارد و بانکهای ثانویه هم در نوبت قرار دارند.
واردکننده دیگری با بیان اینکه در مرکز یورو تخصیص نمیدهند، افزود: برای دریافت لیر ترکیه هم در نوبت هستم، این در حالی است که بانک میگوید به میزان ۷ میلیون لیر از بانک مرکزی درخواست دریافت لیر ترکیه کرده که بانک مرکزی ۱/۵ میلیون لیر پرداخت نموده است.
واردکننده دیگری که قصد واردکردن میلههای فولادی ( آهن آلات) از ترکیه را دارد، به خبرگزاری مهر گفت: مرکز مبادلات ارزی مطرح میکند که دلار نمیدهیم، درهم نمیدهیم، فقط یوآن چین، وون کره جنوبی و لیر ترکیه میدهیم.
مراجعهکنندهای که با پرونده خود در انتظار نشسته بود، گفت: در بهمن ماه سال گذشته درخواست خود را برای دریافت روپیه هند به مرکز ارائه دادم که در ۱۸ فروردینماه جاری ارز مورد نیاز را دریافت کردم؛ اما مشکلی که هم اکنون با آن مواجه هستم، تامین مبلغ معادل ریالی ارزی است که دریافت خواهم کرد باید جواز سبز بیاورم و تا زمانی که جواز مربوطه را ارائه نکنم ارز در بانک بلوکه خواهد بود.
تاجر دیگری نیز گفت: برخی از بانکها سرعت عمل خوبی دارند؛ اما با ارز محلی مشکل ما حل نمیشود، مرکز یورو نمیدهد و لیر ترکیه نیز نمیپردازد و فقط مطرح میکند که روپیه، یوآن و وون میدهد. این در حالی است که اگر این ارزها را دریافت کنیم باید آن را به صرافی بانکها ببریم و آن را به ارز مورد نیاز خود تبدیل کنیم که هزینهای ۶ تا ۸ درصدی برای ما در بر دارد.
در هر حال، با روندی که مرکز مبادلات ارزی این روزها در تخصیص ارز دارد، به نظر میرسد که بانک مرکزی قصد دارد تا با حذف تدریجی کالاها از دریافت ارز، تغییراتی نیز در روند نرخ ارز ایجاد کند، بر اساس همان پیشنهاد دولت در بودجه که یک ارز تک نرخی وجود داشته باشد که باید منتظر ماند تا تصمیمات بعدی بانک مرکزی را دید.
افزایش دلار و یورو در مرکز مبادلات
بانک مرکزی نرخ انواع ارز را در مرکز مبادلات برای روز شنبه اعلام کرد که بر این اساس نرخ مبادلاتی دلار و یورو افزایش و نرخ پوند کاهش داشته است. نرخ هر دلار آمریکا در مرکز مبادلات ارزی،۲۴ هزار و ۷۵۵ ریال، هر یورو ۳۲ هزار و ۳۱۰ریال، هر پوند انگلیس ۳۷ هزار و
۷۰۱ ریال و هر فرانک سوئیس ۲۶ هزار و
۵۲۳ ریال معامله شد. همچنین هرکرون سوئد سه هزار و ۷۸۷ ریال، روپیه هند ۴۵۹ریال، درهم امارات متحده عربی شش هزار و۷۴۰ ریال و یکصد ین ژاپن ۲۴ هزار و ۹۰۰ ریال نرخ گذاری شد. نرخ هر لیر ترکیه نیز دیروز در مرکز مبادلات ارزی ۱۳ هزار و ۷۵۴ ریال، روبل روسیه ۷۸۲ریال، یوآن چین ۴ هزار و ۷ریال، یک هزار وون کره جنوبی ۲۲ هزار ریال و نرخ ریال قطر ۶ هزار و ۷۹۹ ریال بود.
ارسال نظر