تاثیر چهار تحول سیاسی مهم بر بورس
همواره تغییر تیم دولت یکی از مهمترین مسائل تاثیرگذار در همه بورسهای دنیا بوده است
گروه بورس- شاید بتوان بازار سرمایه را حساسترین بازار نامید، زیرا بیشتر اتفاقات رخ داده در حوزههای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی میتواند بر این بازار تاثیر بگذارد و متغیرهای این بازار را دستخوش تغییر و تحول کند. برخی بر این باورند که بازار سرمایه کشور ما در مقابل مسائل سیاسی، عکسالعمل چندانی نشان نمیدهد و به عبارت دیگر نسبت به این مسائل واکسینه شده است، اما نباید فراموش کرد که بورس دماسنج اقتصاد کشور است و در برابر کوچکترین تغییرات عکسالعمل نشان میدهد.
در حال حاضر حوزه سیاسی شاهد چهار موضوع مهم است که عبارتند از: انتخابات ریاستجمهوری، تحولات منطقهای، بحث مذاکره با آمریکا و پرونده هستهای، این موارد میتواند در مجموع یا هر کدام به تنهایی بر بازار سرمایه کشور تاثیر بگذارد.
در این خصوص دیدگاه دو تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از نظرتان میگذرد:
رشد بورس را میتوان به دولت
نسبت داد؟
یک عضو فراکسیون بازار سرمایه مجلس شورای اسلامی درخصوص تاثیر مسائل یادشده به عنوان ریسکهای سیستماتیک مترتب بر بورس گفت: همه موارد یادشده تشکیلدهنده ابعادی از ریسک سیستماتیک هستند و میتوانند بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار دهند، اما میزان تاثیرگذاری آنها به شدت وضعف این عوامل بستگی دارد.
محمد حسننژاد افزود: بدون شک هر تغییر و تحولی بر بازار تاثیر میگذارد و به تبع آن مسائل سیاسی یادشده به دلیل اینکه میتواند پیامدهای اقتصادی در بر داشته باشد، برای سرمایهگذاران بازار سهام از اهمیت برخوردار است. نماینده مردم مرند و جلفا درخصوص تاثیر انتخابات ریاستجمهوری بر بورس و اینکه به صورت معمول بازار سهام در ماههای پایانی فعالیت دولتها مثبت بوده است، گفت: انتخابات ریاستجمهوری نمیتواند تاثیر زیادی بر بازار داشته باشد، زیرا هر دولتی که بیاید باید به بازار سرمایه اعتقاد داشته باشد و از بازار حمایت کند.
این کارگزار سابق بورس خاطرنشان کرد: دولت دهم در حال حاضر کاندیدایی برای ریاستجمهوری ندارد، البته این دولت تنها در بخشهای مسکن مهر و بورس میتواند مانور بدهد و در بخش اشتغال، کارنامه چندان مثبتی ندارد، ضمن اینکه دور دوم رییسجمهور فعلی نیز در حال پایان است، بنابراین نمیتوان رشد بازار را به دولت نسبت داد.
عضو فراکسیون بازار سرمایه مجلس درباره تاثیر تحولات منطقهای بر بازار سرمایه کشور گفت: تاثیر تحولات منطقهای به ویژه سوریه بر بازار ما مستقیم نیست.
وی توضیح داد: بقای دولت کنونی سوریه برای ایران بسیار حساس است و میتواند در آینده تحولات مهم منطقهای به ویژه در مواجهه با موضوع رژیم صهیونیستی تعیینکننده باشد.
حسننژاد درخصوص انتشار اخبار مربوط به مذاکرات ایران و آمریکا، امکان رفع تحریمها و تاثیرات آنها بر بازار سرمایه کشور گفت: در حال حاضر، تحریمها در اوج خود قرار دارند البته در صورت حصول توافق، وضعیت برخی صنایع بورسی از جمله بانکیها، بهتر خواهد شد. ضمن اینکه الان همه تحریمها یکجانبه است و تحریمهای شورای امنیت زیاد سخت نیست.
بر این اساس میتوان رفع تحریمهای شدید کنونی را به عنوان یک سیگنال مثبت برای بازار سرمایه تلقی کرد.
وی تاکید کرد: مذاکره و برقراری ارتباط دوباره با آمریکا فقط با نظر مقام معظم رهبری امکانپذیر است.
نگران پرونده هستهای نباشید
حسننژاد درخصوص تاثیر مذاکرات پیرامون پرونده هستهای بر بازار سرمایه گفت: ما در این خصوص خوشبین هستیم و در بازار نیز جای نگرانی وجود ندارد. وی در پایان گفت: سرمایهگذاران باید به دنبال سهامی باشند که ارزش بنیادی دارد و با توجه به اینکه قیمت دلار کاهش نمییابد، سهامی که به قیمتهای جهانی وابسته است میتواند گزینه مناسبی برای سرمایهگذاران باشد.
وی در پایان شرایط سیاسی کشور چه در عرصه بینالمللی و چه در عرصه داخلی را برای رشد متغیرهای بورس مناسب ارزیابی کرد و افزود: در شرایط کنونی بورس تهران با ریسکهای سیستماتیک عمدهای مواجه نیست و شرایط برای شناسایی سود توسط سهامداران مهیا است.
چهره برتر بورس در انتخابات آینده
در ادامه نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی نیز درخصوص بازار سرمایه معتقد است: بورس دارای یک روح زنده است و از مسائل سیاسی تاثیر میپذیرد و عوامل یادشده نیز به طور قطع و یقین میتواند بازار را با نوسان مواجه سازد.
بهروز نعمتی درباره تاثیر انتخابات ریاستجمهوری بر بازار گفت: واکنش بازار به انتخابات ریاستجمهوری به دیدگاههای مختلف کاندیداها درخصوص بورس بستگی دارد، به گونهای که انتخاب یک چهره اقتصادی میتواند وضعیت بازار را بهبود بخشد، اما یک چهره سیاسی صرف، برنامهای در حوزه اقتصاد نخواهد داشت و بنابراین بازار سرمایه روی خوشی به او نشان نخواهد داد.
این نماینده مجلس درباره تاثیر تحولات منطقهای بر بازار سرمایه گفت: کشور ما خوشبختانه در قبال مسائل مطرح منطقهای، برنامهریزی خوبی کرده است. بنابراین شاهد آثار مثبتی بودهایم از سوی دیگر با توجه به پیروزی حزبالله و ارتقای جایگاه ایران در خاورمیانه و پتانسیلهای موجود بازار سرمایه به رونق خوبی دست یافته است.
این فعال سابق بازار سهام درخصوص اهمیت مذاکرات ایران و آمریکا برای بازار سرمایه و شایعات مربوط به برقراری مجدد ارتباط با این کشور گفت: ما در چارچوب گروه ۱+۵ حرفهای خود را با آمریکا زدهایم، اما مذاکره مستقیم با آمریکا به چندین مقوله بستگی دارد. نخست اینکه آمریکا باید به گونهای رفتار کند که اعتماد ایجاد شود، ضمن اینکه خط قرمزهایی در این خصوص از سوی مقام معظم رهبری مشخص شده و مسوولان ما نیز باید براساس عزت و مصلحت نظام وارد این مقوله شوند. اما با توجه به پیشرفت مذاکرات یادشده و اتفاقات رخ داده در این حوزه به نظر میرسد این موضوع تاثیر مثبتی بر بازار داشته باشد.
این نماینده مجلس درخصوص تحریمهای اعمال شده و تاثیر آنها بر بازار سرمایه گفت: در حقیقت کشور ما ۳۰ سال است که زیر فشار تحریمها قرار دارد و در حال حاضر این تحریمها افزایش یافته است. اگر ما دارای یک مدیریت مشخص باشیم تحریمها نمیتواند اثر چندانی بر بازار داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: گاهی اوقات ما دچار خودتحریمی شدهایم، به عنوان مثال بخشنامهها و دستورالعملهای یک شبه بانک مرکزی گاهی اوقات اثر منفی بیشتری از تحریمها بر بنگاههای اقتصادی وارد کرده است. نعمتی درباره تاثیر پرونده هستهای به عنوان یکی از تاثیرگذارترین موضوعات سیاسی بر بازار سرمایه گفت: استفاده صلحآمیز کشور ما از انرژی هستهای و فعالیت در چارچوب «انپیتی» یک موضوع مشخص و شفاف است، اما همواره قدرتهای بزرگ سعی میکنند این موضوع را به گونهای دیگر جلوه بدهند، بنابراین مذاکرات هستهای نمیتواند اثر منفی چندانی بر بازار داشته باشد، ضمن اینکه شاهدیم بسیاری از بازارهای سرمایه دنیا در رکود به سر میبرند، در حالی که بازار سرمایه ما با قوت به فعالیت خود ادامه میدهد.
تغییر یک روال تاریخی
در همین حال، یک کارگزار بورس نیز درخصوص چهار موضوع سیاسی مطرح شده شامل انتخابات ریاستجمهوری، مذاکرات هستهای، تحولات منطقهای و مذاکرات آمریکا و امکان تاثیرگذاری آنها بر بازار سرمایه گفت: این موضوعات میتواند بر بازار سرمایه تاثیر داشته باشد، اما در این میان تاثیر تحولات منطقهای بر بازار سرمایه ما چندان نیست. ولی دیگر موضوعات، بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار خواهند داد.
حسین خزلیخرازی درباره تاثیر انتخابات ریاستجمهوری بر بورس توضیح داد: اگر نوسانات ۲۲ساله بورس یعنی از سال ۶۹ به بعد را بررسی کنیم، مشاهده میکنیم به طور معمول ۶ ماه قبل از انتخابات ریاستجمهوریهایی که دو دوره به طول انجامیده بازار با افت مواجه بوده است. به عنوان مثال در نیمه دوم سال ۷۵ این افت مشهود بود و رونق و صعود مجدد شاخصهای بورس تا سال ۷۸ یعنی یک سال و نیم پس از استقرار دولت جدید طول کشید.وی افزود: همچنین نزول شاخصها در نیمه دوم سال ۸۳ مشهود است که در آن زمان بازگشت رونق به بازار تا سال ۸۵ طول کشید. به همین دلیل شخصا بر این باور بودم که نیمه دوم سال ۹۱ شاهد تکرار این روند باشیم. اما رشد سریع قیمت ارز، سودآوری شرکتهای صادرکننده بورسی و رکود بازارهای موازی مانع از رکود بازار سرمایه شده است.خزلی تاکید کرد: همواره تغییر تیم دولت یکی از مهمترین مسائل تاثیرگذار در همه بورسهای دنیا بوده است، به عنوان مثال، حوالی سال ۲۰۰۰ اختلاف رییسجمهور و نخستوزیر ترکیه موجب شد بورس استانبول در یک روز، شاهد افت ۱۰ درصدی شاخص خود باشد.وی افزود: به طور کلی هر اندازه ساختار اقتصادی یک کشور وابسته به دولت و نهادهای حاکمیتی باشد، نوسانات این اقتصاد با تغییر دولت، افزایش مییابد. این کارگزار بورس درباره تاثیر مذاکرات هستهای بر بازار سرمایه گفت: با توجه به اینکه مذاکرات پیرامون مساله هستهای و مذاکرات ۱+۵ حدود ۸ سال است که ادامه دارد، حساسیت فعالان بازار نسبت به اخبار مثبت و منفی منتشر شده در این خصوص کمتر شده و بازار نیز واکنش کمتری به این اخبار نشان داده است.وی درباره تاثیر اخبار مذاکره با آمریکا بر بازار سرمایه کشور گفت: این یک بحث جدید است که اگر اخبار مذاکره صحت داشته باشد تاثیر زیادی بر بازار خواهد گذاشت. زیرا موفقیت در این مذاکرات به معنای کاهش تحریمها خواهد بود و با توجه به اینکه اگر توافقی در این خصوص حاصل شود و آمریکا تحریمها را بردارد، کشورهای دیگر نیز از او تبعیت خواهند کرد.
ارسال نظر