لیلا اکبرپور- علی عسگری، رییس سازمان امور مالیاتی کشور طی بخشنامه‌ای چگونگی و نحوه اجرای قانون مالیات برارزش افزوده توسط شرکت‌های بیمه را به رییس کل بیمه مرکزی ایران، روسای امور مالیاتی شهر و استان تهران، مدیران کل امور مالیاتی استان‌ها، امور مالیات بر ارزش افزوده شهر و استان تهران و مودیان بزرگ ابلاغ کرد. بنا بر اعلام سازمان امورمالیاتی کشور، در راستای فرآیند اجرایی نظام مالیات بر ارزش افزوده و بررسی مشکلات شرکت‌های بیمه و با عنایت به هماهنگی به عمل آمده با بیمه مرکزی ایران، سندیکای بیمه‌گران و شرکت‌های بیمه به منظور اجرای صحیح قانون مالیات برارزش افزوده و وحدت رویه مقررشده است:

نظر به ماهیت بیمه‌های عمر و پس‌انداز، صرفا وجوه دریافتی شرکت‌های بیمه‌گر بابت حق بیمه مشمول مالیات و عوارض است و وجوه پرداختی بیمه‌گذاران که به حساب ذخیره پس‌انداز منظور می‌شود در صورت تفکیک در دفاتر و اسناد و مدارک توسط شرکت‌های بیمه‌گر مشمول مالیات و عوارض ارزش افزوده نخواهد بود.

براساس بخشنامه سازمان امور مالیاتی، بیمه مرکزی ایران باید حداکثر تا پایان مهرماه سال‌جاری دستورالعمل نحوه محاسبه ذخیره پس‌انداز بند فوق را به منظور وحدت رویه به سندیکای بیمه‌گران ایران و شرکت‌های بیمه‌ای جهت اجرا ابلاغ می‌کرد.

یکی ازکارشناسان صنعت بیمه با بیان اینکه بیمه مرکزی ایران دراین خصوص دستورالعملی را ابلاغ نکرده است، توضیح داد: طبق این بند تنها بخشی از حق بیمه عمر و پس‌انداز که بابت فوت بیمه‌گذار دریافت می‌شود مشمول مالیات است و مابقی که جنبه پس‌اندازی دارد از مالیات معاف می‌باشد.

او افزود: ازمجموع حق بیمه‌های دریافتی بیمه‌های عمر و پس‌انداز حدود ۶ درصد بابت پوشش فوت و ۹۴ درصد بابت پس‌انداز پرداخت می‌شود که طبق بخشنامه سازمان امور مالیاتی، شرکت‌های بیمه تنها برای همان سهم اندک پوشش فوت باید مالیات دریافت کنند.

طبق بخشنامه فوق، با توجه به ماهیت بیمه‌های اتکایی، شرکت‌های بیمه‌گر مستقیم مکلفند نسبت به وصول ۳ درصد مالیات و عوارض ارزش افزوده از بیمه‌گذاران اقدام و کل وجوه مزبور را به حساب سازمان امور مالیاتی در مهلت مقرر واریز نمایند؛ دراین صورت واریز ۳ درصد بابت سهم اتکایی توسط بیمه‌گر اتکایی موضوعیت نخواهند داشت و صرفا ۳ درصد مالیات و عوارض بابت کارمزد و مشارکت در منافع از شرکت‌های بیمه‌گر اتکایی قابل وصول خواهد بود. در صورت واگذاری مجدد، بیمه‌گر اتکایی نیز نسبت به دریافت مالیات و عوارض ارزش افزوده مربوط به کارمزد و مشارکت اقدام نماید.

همچنین شرکت‌های بیمه‌گر مکلفند حسب مقررات مربوط مالیات متعلق به خدمات خریداری شده از خارج از کشور را در زمان پرداخت مابه ازاء محاسبه و در مواعد مقرر نسبت به پرداخت آن به سازمان امورمالیاتی کشور اقدام کنند. درصورتی که خدمات خریداری شده از خارج از کشور در راستای فعالیت‌های اقتصادی شرکت باشد مالیات و عوارض پرداختی به عنوان اعتبار مالیاتی قابل پذیرش خواهد بود. شرکت‌های بیمه‌ای که تاکنون در صورت‌حساب یا بیمه‌نامه‌های صادره مالیات و عوارض را اعمال نکرده‌اند مکلفند نسبت به درج مالیات و عوارض در صورت‌حساب و بیمه‌نامه‌های صادره اقدام نمایند.

یادآور می‌شود: چند روز پیش رییس کل بیمه مرکزی از معافیت مالیاتی بیمه‌های عمر و پس‌انداز و عملیات اتکایی خبر داده بود.