رونمایی از مکانیسم دفاعی ایران و روسیه در برابر آمریکای ترامپ
به گزارش اقتصادنیوز، مسعود پزشکیان روز جمعه عازم روسیه خواهد شد؛ سفری که در جریانش قرار است توافقنامه مشارکت استراتژیک میان تهران و مسکو امضا شود؛ پیمانی که در قابش همکاری دو بازیگر در حوزه های تجاری، انرژی و نظامی برجسته شده و بستر برای تعاملات سیاسی هموار خواهد شد. ناظران براین باورند که امضای این توافق نامه می تواند فشارها بر ایران و روسیه را افزایش دهد؛ دو بازیگری که تحت فشار تحریم های غرب قرار دارند و به واسطه همین مقوله نوعی هم صدایی را تجربه کرده و برای بازتعریف رابطه تاکتیکی- گزینشی شان خیز برداشتند. از همین رو گروهی مدعی اند که امضای توافق تازه می تواند زمینه ساز افزایش تعاملات نظامی دو کشور شده و همزمان تنش ها میان ایران و روسیه با جبهه غرب را افزایش داده و متعاقبا رایزنی های صلح برای توقف جنگ در اوکراین و گفتگوهای احتمالی میان تهران و غرب را در آستانه بازگشت ترامپ به کاخ سفید تحت تاثیر قرار دهد و معادلات خاورمیانه را پیچیده تر کند. توافقنامه استراتژیکی که قرار است روز جمعه امضا شودمحصول تلاش هایی پنج ساله است و قرار است جایزگین توافقنامه استراتژیک ۲۰ ساله شود؛ موافقت نامه ای که سال ۲۰۰۱ میان دو کشور امضا شد و در سال ۲۰۲۲ تمدید گشت.
از محرمانه های یک سفر تا خیز برای عبور از خط قرمزها
در همین راستا اخیرا نشریه تایمز با انتشار گزارشی ادعایی به سفر محرمانه علی لاریجانی به روسیه اشاره کرد و مدعی شد که مقام رسمی ایران با هدف تقویت توان نظامی و دفاعی تهران قبل از امضای معاهده جدید به مسکو سفر داشته است. این در حالی است که روسیه در طول دههها سوخت هستهای یک رآکتور انرژی هستهای ۱۰۰۰ مگاواتی انرژی آب سبک را در اختیار تهران قرار می داد. همزمان براساس داده های ادعایی ایران به دنبال دریافت کمک از روسیه جهت ارتقای فنآوری هستهای اش است. با انتشار این گزارش، گروهی مدعی شدند که تلاش تهران و مسکو برای افزایش توان و مشارکت نظامی شان می تواند بستر را برای توسعه همکاری های هسته ای هموار سازد؛ گزاره ای که زنگ خطر در جبهه غرب را به صدا در می آورد.از همین رو یک منبع اطلاعاتی در گفت و گو با تایمز ادعا کرد که در صورتی که چنین ادعایی اثبات شود، مسکو برای عبور از خطوط قرمزی که پیشتر در باب برنامه هسته ای ایران ترسیم شده، خیز برداشته است. همزمان ویلیام آلبرک، مدیر پیشین سازمان منع گسترش سلاحهای هسته ای ناتو و یکی از اعضای مرکز ال استیمسون مدعی است که روسیه ا پیش از این با هسته ای شدن ایران به شدت مخالف بود اما امروز تهران برای توسعه برنامه هستهای اش از همکاری مخفیانه با روسیه سود خواهد برد.در این میان نشریه نیوزویک نیز به با استناد به داده های مشابه، ادعای فوق را تکرار و کرد و با انتشار یادداشتی مدعی شد که توافق مشارکت استراتژیک می تواند سویه های هسته ای داشته باشد و زمینه را برای تعاملی میان ایران و روسیه هموار سازد تا در قایش مسکو به تهران در راه اندازی برنامه هسته ای اش کمک کرده و در ازای آن تجهیزات نظامی بیشتر دریافت کند. این گزارش ادعایی هنوز توسط دستگاه های دیپلماسی دو کشور تایید نشده است.
رمزگشایی از مفاد توافقی پرحاشیه
فارغ از ادعاهای فوق، گروهی از ناظران براین باورند که توافقنامه مشارکت استراتژیک به سان نقشه راه است و شامل ۴۷ ماده می شود. یکی از منابع دولتی در ایران در گفت و گو با میدل ایست آی خاطر نشان کرد، این توافق شامل بندی است که به واسطه اش نه ایران و نه روسیه در صورتی که هدف تجاوز احتمالی قرار بگیرند در کنار بازیگر تجاوز کننده قرار نمی گیرند و اجازه نخواهند داد تا از خاکشان به عنوان پایگاهی برای ماجراجویی استفاده شود. علاوه بر این، در قاب بند دیگر این پیمان به مقوله تمامیت ارضی اشاره شده، چنین گزاره ای با اهمیت و برجسته است، بالاخص آن که روسیه سال گذشته با ادعای امارات متحده عربی در باب جزایر سه گانه ایرانی، هم صدا شد و مواضعش حواشی زیادی را به دنبال داشت.
با این همه آنگونه که این منبع ناشناس ادعا کرده، قرار برآن نیست که تهران به شکلی متقابل کریمه تحت اشغال روسیه یا سایر مناطقی را که در اختیار مسکو قرار گرفته را شناسایی کند. همزمان همکاری دو کشور برای دور زدن تحریمهای غیرقانونی، از جمله تحریمهای ثانویه ایالات متحده، و حمایت از یکدیگر در مجامع بینالمللی به شکلی برجسته مورد تایید قرار گرفته است. این گزاره با فعال شدن مکانیسم ماشه با توجه به این که روسیه یکی از اعضای دائم شورای امنیت است، چالش برانگیز خواهد بود.
هم صدایی راهبردی- گزینشی
گروهی از ناظران سفر پزشکیان به مسکو آن هم تنها دو روز پیش از برگزاری مراسم تحلیف دونالد ترامپ را در قاب نگاه به شرق در ایران تبیین کرده و براین باورند که در شرایطی که روابط ایران و غرب، بالاخص ایالات متحده در هاله ای از ابهام قرار دارد؛ تهران بیش از هر زمان دیگر به متحدانش در شرق بالاخص روسیه نزدیک شده تا بدین طریق زمینه را برای اعتماد سازی هموار کند. این در حالی است که تعاملات تهران و مسکو بالاخص در حوزه نظامی، یکی از دلایل شکل گیری تنش ها جدی میان ایران و تروئیکای اروپایی شده و حالا در صورت امضای این توافقنامه استراتژیک بستر برای افزایش اختلاف ها هموار تر خواهد شد و می تواند فرایند رایزنی ها در باب برنامه هسته ای ایران را به شکلی منفی تحت تاثیر قرار دهد.روسیه و ایران که به لحاظ جغرافیایی توسط دریای خزر به هم متصل هستند، از منظر تاریخی رقبای ژئوپلیتیکی با منافع ملی متضاد قلمداد می شوند که در بازه های زمانی متفاوت به واسطه دغدغه های مشترک با یکدیگر هم صدا و هم رای شده اند. در شرایط کنونی تحریم های ایالات متحده دو بازیگر را به یکدیگر نزدیک تر کرده و همزمان تغییر معادلات شام و تداوم جنگ در اوکراین بستر ساز تعاملات نزدیک ترشان شده است.
گروهی از تحلیلگران براین باورند که تعاملات تهران و مسکو به لحاظ استراتژیک عمقی ندارد و نشان از همسویی خالص منافع دو کشور نیست، تهران و مسکو در این بازه زمانی هم صدا شدند چرا که این اتحاد را نوعی مکانیسم دفاعی در برابر تهدیدهای ادعایی تعریف کرده اند. بنیاد کارنگی در توصیف هم صدایی ایران و روسیه از عبارت اتحاد در عین افتراق یاد کرده و نوشته، اصل نظم پسا آمریکایی؛ نظمی که در قابش باید قدرت سیاسی، اقتصادی و نظامی ایالات متحده در هم شکسته شود، موجب گشته تا دو بازیگر در واکنش به تحولات جهانی به اهرم های مشترکی متوسل شده و برای پایان دادن یا کاهش فشارهای تحمیلی به دنبال توسعه سیستم های جایگزین باشند. بی دلیل نیست که با تشدید فشارها بر روسیه، مسکو از کتاب بازی تهران برای دور زدن تحریم ها پیروی کرد و متعاقبا با غیر فعال کردن سیستم های ردیابی کشتی ها و از کار انداختن شبکه ای از شرکت های پوسته به دنبال آن است تا به سان ایران از میزان فشارها بکاهد.ایران و روسیه همچنین برای تعریف ائتلاف هایی در اسیا، آفریقا و آمریکای لاتین خیز برداشتند تا با توسل به این اهرم استراتژیک وزنه تعادلی را در برابر سلطه غرب تعریف کنند.مشارکت در سازمان های چند جانبه چون بریکس پلاس، سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز بخشی از راهبرد ایران و روسیه برای نقش آفرینی در جهانی است که معادلاتش در هم امیخته شده است.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.