امضای ایران و روسیه پای سند جامع

در همین ارتباط، کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه که روز پنج‌شنبه برای شرکت در اجلاس اتحادیه اقتصادی اوراسیا به سن‌پترزبورگ سفر کرده، به منظور بررسی مسائل و مشکلات دانشجویان ایرانی دانشگاه‌های روسیه، با دانشجویان ایرانی و مدیران دانشگاه علوم پزشکی «مچنیکوف» سنت‌پترزبورگ دیدار و گفت‌وگو کرد.

وی در این دیدار با اشاره به آمادگی ایران و روسیه برای امضای سند جامع همکاری‌های دو کشور، از سفر مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور در ۲۸ دی‌ماه به مسکو خبر داد و گفت: در این سفر توافق‌نامه همکاری دو کشور به امضای مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین می‌رسد.

جلالی کریدور شمال - جنوب را از دیگر طرح‌های اقتصادی دو کشور خواند و گفت: روز دوشنبه ۳ دی‌ماه دو معاون نخست‌وزیر روسیه برای رایزنی درباره این طرح به تهران سفر کردند و با رئیس‌جمهور و دیگر مقامات کشورمان در این زمینه گفت‌وگو و تبادل نظر کردند. سفر این دو مقام روس نقش مهمی در برداشتن آخرین گام‌های سند جامع بین تهران و مسکو ایفا کرد.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه با بیان اینکه طرح انتقال گاز روسیه به ایران از دیگر طر‌ح‌‎های مهم اقتصادی دو کشور است، ابراز امیدواری کرد که به‌زودی این طرح به سرانجام برسد. جلالی همچنین به برگزاری جلسه سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سن‌پترزبورگ با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت اشاره کرد.

سفر پزشکیان به مسکو و تقویت روابط تهران و مسکو در شرایطی با امضای سند جامع همکاری‌ها به اوج خود می‌رسد که کاخ کرملین روز پنج‌شنبه ۶دی اعلام کرد تصمیم اعطای وضعیت ناظر به ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا به تایید سران این اتحادیه رسیده است. طبق گزارش خبرگزاری «تاس»، عصر روز پنج‌شنبه در اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا، تصمیم اعطای وضعیت ناظر به ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا به تایید سران این اتحادیه رسید. کوبا و ازبکستان نیز کشورهای ناظر در این اتحادیه هستند. «پنج» کشور اوراسیا شامل کشورهای روسیه، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان هستند.

باکیتجان ساگینتایف، رئیس هیات‌مدیره کمیسیون اقتصادی اوراسیا (EEC)، خطاب به خبرنگاران گفت: «از این پس ایران یک کشور ناظر در اتحاد ماست.» اجرای توافق‌نامه تجارت آزاد میان اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ایران نیز تصویب شد. جمهوری اسلامی ایران و روسیه در سال ۲۰۰۱ یک قرارداد استراتژیک ۲۰ساله امضا کردند که در سال ۲۰۲۰ به طور خودکار به مدت پنج سال دیگر تمدید شد. همچنین، در همان سال، دو طرف توافق کردند که یک سند جدید جایگزین توافق قبلی شود. درواقع سه سال پیش، یعنی اواخر دی‌ماه سال ۱۴۰۰ بود که به دنبال سفر شهید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور وقت ایران، به مسکو، بحث پیگیری موافقت‌نامه جامع همکاری‌های راهبردی ایران به صورت جدی در دستورکار قرار گرفت.

در آن مقطع کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه، در این خصوص تاکید کرد پیش‌‌نویس این موافقت‌‌نامه توسط ایران تهیه شده، اما نیاز به زمان دارد تا گفت‌وگوهای بین دو کشور انجام بگیرد. جلالی گفت که طرف ایرانی کار خود را در این زمینه انجام داده و امیدواریم طرف روسی نیز کار خود را انجام بدهد و در زمان مناسبی به جمع‌‌بندی مساله برسیم.