شماره روزنامه ۶۱۱۲
|

  • بوروکراسی، انرژی را می‏‏‌بلعد

    دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی: در عصر حاضر که جهان با بحران‌های زیست‏‏‌محیطی و تغییرات اقلیمی دست و پنجه نرم می‌کند، انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر به‌عنوان راهکاری امیدبخش برای کاهش وابستگی به سوخت‏‏‌های فسیلی و حفظ محیط‌زیست مطرح شده‏‏‌اند. ایران، کشوری با پتانسیل عظیم در زمینه انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر، در مسیر ‌گذار به سمت این منابع پاک انرژی قرار گرفته است. با این حال، چالش‏‏‌های متعددی پیش‌روی این مسیر قرار دارد که نیازمند توجه جدی و برنامه‏‏‌ریزی دقیق است.
  • اردن هاب لجستیکی منطقه می‌شود؟

    دنیای اقتصاد: اردن و امارات در حال اجرای توافق کلان سرمایه‌گذاری‌های مشترک ۵.۵میلیارد دلاری به‌منظور تبدیل اردن به هاب لجستیکی منطقه‌ای هستند. هاب لجستیکی؛ ناحیه‏‏‏‏‌ یا منطقه‌ای است که به فعالیت‌های لجستیکی مرتبط با حمل‌ونقل، مرتب‏‏‏‏‌سازی، ارسال و توزیع کالا برای ترانزیت داخلی و بین‌المللی اختصاص‌داده می‌شود. در همین‏‏‏‏‌حال سایر کشورهای منطقه نیز با عقد قراردادهای مختلف به‌دنبال ارتقای سهم تجارت خود با سایر کشورهای دنیا هستند و در مسیر توسعه اقتصادی باثبات گام برمی‌دارند. بدون‌تردید این پروژه‌ها تاثیر بسزایی بر محیط ژئواکونومیک ایران و دیپلماسی اقتصادی کشور دارند و می‌توانند این کشورها را در جایگاه رقیب جدی ایران بنشانند.
  • میراث گرانبهای بورسی

    مقداد قلی‌وند/ کارشناس ارشد بازارسرمایه
    در یک سال اخیر، بازار سرمایه با چالش‌‌‌های متعددی روبه‌رو بوده است. عواملی مانند نرخ بهره بالا، ریسک‌‌‌های سیاسی و قیمت‌گذاری دستوری باعث شده‌‌‌اند تا سرمایه‌گذاران با حس عدم‌اطمینان مواجه شوند و نقدینگی را از بازار سهام به سمت دیگر بازارها، از جمله طلا و ارز، منتقل کنند. در این شرایط، سوال اصلی این است: آیا سرمایه‌گذاری بلندمدت در بورس هنوز هم می‌تواند سودآور باشد؟
  • مهمان آقای نویسنده

    دنیای اقتصاد: خانه هوشنگ مرادی کرمانی در مزایده‌ای از سوی شهرداری تهران به یک احیاگر بناهای تاریخی واگذار شد تا درهایش با عنوان «خانه قصه» به روی مردم باز شود. آبان سال ۱۳۹۹ بود که اعلام شد شهرداری منطقه ۱۲ تهران قصد دارد یک مجموعه فرهنگی در این محله راه‌اندازی کند و قول دادند هم جنبه کتابخانه‌ای داشته باشد و هم خانه داستان و ادبیات کودک باشد به نام «قصه‌خانه».
  • پاس گل شهرداری‌ها به تورم مسکن

    دنیای اقتصاد: کارآفرینی در بخش مسکن و ایجاد ارزش افزوده منطقی در آن را می‌توان یکی از چالش‌‌‌های پیش روی اقتصاد ایران در شرایط فعلی دانست. این صنعت که طی سالیان اخیر با مشکلات زیادی نظیر تورم مواجه بوده و در کنار تحریم‌‌‌ها سیاست‌‌‌های درستی نیز پیش روی خود نداشته است در این مدت سعی کرده تا با تلاش در همین فضای باقی‌مانده از اقتصاد ایران در کنار تبعیض‌‌‌های موجود و سرمایه‌گذاری‌‌‌های هنگفت ناشی از سپرده‌‌‌های در اختیار بانک‌ها به فعالیت خود ادامه دهد. با این حال بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد که یکی از مهم‌ترین مشکلات کنونی صنعت ساختمان، زمان زیاد تحمیل‌شده ناشی از اخذ مجوزها برای انجام یک پروژه است که خود را در قالب تورم تولیدکننده نشان داده و ضمن کاهش حاشیه سود تولیدکنندگان ساختمان در ایران به سبد خرید خانوار ایرانی نیز فشار جدی وارد کرده است. همین امر سبب شد تا «دنیای‌اقتصاد» در گفت‌وگو با محمد خدادادی، عضو موسس انجمن ساختمان، مسائل پیرامون اخذ مجوز و مشکلات ناشی از آن را به بحث و بررسی بگذارد.
  • جهان در آستانه بحران گاز

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: نشست گاستک، یکی از بزرگ‌ترین گردهمایی‌‌‌‌‌‌‌های صنعت گاز در هیوستون آمریکا، به‌تازگی به نقطه کانونی توجهات تبدیل شده‌است. در این نشست وزرای انرژی و غول‌های صنعت سوخت فسیلی با هیجان از نقش روبه‌رشد گاز مایع (LNG) در تحول سبز استقبال کردند. در فضایی که مملو از شور و اشتیاق بود، نمایندگان اعلام کردند؛ LNG نقشی کلیدی در تغییر چشم‌‌‌‌‌‌‌انداز انرژی جهان خواهدداشت، اما در پس این شور و هیجان، نگرانی‌های عمیقی نیز موج می‌‌‌‌‌‌‌زد. ابهاماتی بر آینده بازار LNG سایه افکنده، به‌ویژه با توجه به افزایش تقاضا و بحران‌های احتمالی در تامین منابع گازی. یکی از منابع اصلی این نگرانی‌ها، تصمیم اخیر جو بایدن، رئیس‌‌‌‌‌‌‌جمهور فعلی آمریکا، برای توقف صدور مجوزهای جدید برای پایانه‌‌‌‌‌‌‌های صادراتی گاز مایع است. هرچند این اقدام در چند سال‌آینده تاثیر قابل‌توجهی بر تامین منابع گاز خواهدداشت، چالش‌های کنونی بازار LNG بسیار فوری‌‌‌‌‌‌‌تر و جدی‌‌‌‌‌‌‌تر به‌نظر می‌رسند. این نگرانی‌ها به‌ویژه پس از جنگ اوکراین و تغییرات در چشم‌‌‌‌‌‌‌انداز جهانی انرژی، تشدید شده‌اند.
  • هر دو بعد حرفه‏‏‌ای و شخصی را به رسمیت بشناسید

    نویسنده: Paola cecchi-Dimeglio مترجم: منا اختیاری
    افسانه «تعادل بین کار و زندگی» اغلب دست‌‌‌نیافتنی به نظر می‌رسد و بسیاری از رهبران سازمانی را در برابر فشارهای هر دو طرف مستاصل و درمانده می‌کند. آن دسته از رهبران سازمانی که مسوول تیم‌‌‌های جهانی و تصمیمات استراتژیک و عملکرد کلی هستند، برای مدیریت کار و زندگی شخصی‌‌‌شان با چالش‌‌‌های منحصربه‌‌‌فردی روبه‌‌‌رو می‌‌‌شوند. اما دستیابی به این تعادل غیرممکن نیست، فقط نیازمند استراتژی هدفمندی است تا بتوانند آگاهانه کار و زندگی‌‌‌ شخصی‌‌‌شان را مطابق شرایط خاص خود مدیریت کنند. در ادامه به معرفی این استراتژی‌‌‌ها می‌‌‌پردازیم.
  • امتیاز «فولاد حمایتی» به کدام خانه‌‌‌اولی؟

    وزارت راه‌‌‌وشهرسازی گزارش داده، نزدیک به ۱۰۰‌هزار تن فولاد با «قیمت حمایتی» برای ساخت «مسکن ملی» (مسکن دولتی)، تهیه کرده و به سازندگان این پروژه‌‌‌های دولتی تخصیص داده است. هدف وزارتخانه، «کاهش قیمت ساخت مسکن برای خانه‌‌‌اولی‌‌‌ها» از این طریق بوده است. اما ابهامات این مدل «تامین مسکن حمایتی» به قدری پراهمیت است که باید پاسخ داده شود. پرسش‌‌‌هایی که برای پاسخ از سمت وزارت راه و شهرسازی مطرح است، به این شرح است:
  • دورنمای متزلزل آتش‌بس در لبنان

    دنیای اقتصاد: درحالی‌که محمد سرور، معروف به حاج ابوصالح، یکی از فرماندهان حزب‌الله لبنان توسط نیروهای اسرائیلی ترور و شهید شد، گویا قرار نیست بین حزب‌الله لبنان و اسرئیل، آتش‌بس برقرار شود. هر دو طرف شرایط فعلی را برای آتش‌بس مناسب نمی‌بینند. حزب‌الله بارها گفته است که قصد دارد تا زمان آتش‌بس در غزه به جنگ ادامه دهد؛ درحالی‌که اسرائیل از شبه نظامیان قدرتمند لبنانی می‌خواهد که برای همیشه از مرز عقب‌نشینی کنند. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، به گفته تحلیلگران، پیشنهاد آتش‌بس سه هفته‌ای میان اسرائیل و حزب‌الله برای هر یک از طرفین دشوار خواهد بود؛ زیرا آتش‌بس با شرایط فعلی آنها جور نیست.
  • یک تیر و دونشان همتی

    علي رهبر/کارشناس اقتصادي
    یکی از ابزارهای نوین، کارآمد و قدرتمند دولت‌ها برای کنش در فضای بین‌المللی و دستیابی به موقعیت بهتر در اقتصاد جهانی، «دیپلماسی اقتصادی» است. این نوع دیپلماسی عبارت است از: اقدامات رسمی دیپلماتیکی که اولا دسترسی به بازارهای خارجی را برای کسب‌‌‌وکارهای ملی تسهیل می‌‌‌کنند، ثانیا در تلاش برای جذب سرمایه‌‌‌گذاری مستقیم خارجی هستند و ثالثا بر اثرگذاری روی قوانین بین‌المللی در راستای پیشبرد منافع ملی تاکید می‌‌‌کنند. دیپلماسی اقتصادی، به مفهوم اولویت یافتن اهداف و موضوعات اقتصادی در سیاست خارجی، یکی از ابزارهای مهم در پیشبرد اهداف بلندمدت رشد و توسعه اقتصادی کشورها به‌‌‌حساب می‌‌‌آید و به عنوان نقطه تلاقی دیپلماسی و فعالیت‌‌‌های اقتصاد ملی و بین‌المللی و فصل مشترک بین منافع اقتصاد ملی و سایر منافع سیاسی، امنیتی و فرهنگی یک کشور در سطح نظام اقتصاد سیاسی جهان تعبیر می‌شود.
  • ۳ عامل کلیدی در بازار گاز طبیعی

    دنیای اقتصاد -پیمان قناعتی‌فرد: اواخر هفته گذشته و با استناد به نمودار جهانی تغییرات آب‌‌‌‌‌‌وهوایی، اعلام شد که یک فرورفتگی استوایی در خلیج‌‌‌‌‌‌مکزیک در حال شکل‌گیری است و می‌تواند به‌صورت بالقوه، عاملی تهدید‌‌‌‌‌‌کننده برای فلوریدا، جنوب‌شرق و مناطق تولید‌‌‌‌‌‌کننده نفت در ایالات‌‌‌‌‌‌متحده به‌حساب بیاید. سرانجام توفان هلن در تاریخ ۲۶سپتامبر ۲۰۲۴ با سرعت ۱۴۰مایل در ساعت سواحل فلوریدا را درنوردید. این تندباد ویرانی‌‌‌‌‌‌های گسترده‌ای به‌بار آورد و مقامات فلوریدا از قطع برق برای بیش از یک‌میلیون نفر، سیلاب‌‌‌‌‌‌های بزرگ و هشدارهای جدی درباره توفان‌‌‌‌‌‌های سهمگین در مناطق خلیج‌آپالاچی خبر دادند. تاثیرات توفان در ایالت‌‌‌‌‌‌های فلوریدا، جورجیا و آلاباما احساس شد تا جایی‌که برخی مناطق مجبور به تخلیه شدند.
  • فرمول کارشناسی نجات بانک‌ها

    دنیای اقتصاد: در سی و چهارمین همایش بانکداری اسلامی، اسماعیل لله‌‌‌‌گانی، مدیرعامل بانک رفاه، سخنان خود را با محوریت نجات بانک‌‌‌‌ها از بحران آغاز کرد. وی تاکید کرد که بحران‌‌‌‌های بانکی از چالش‌‌‌‌های اساسی اقتصاد کشورها به شمار می‌‌‌‌روند و می‌توانند منجر به بی‌‌‌‌ثباتی گسترده شوند. لله‌‌‌‌گانی و دیگر کارشناسان این حوزه براین باورند که برای مدیریت موثر این بحران‌‌‌‌ها، استفاده از ابزارهای ترکیبی همچون نجات درونی، انتقال دارایی‌‌‌‌ها، افزایش سرمایه، ایجاد بانک‌‌‌‌های واسطه‌‌‌ای و جداسازی دارایی‌‌‌‌های سالم و ناسالم ضروری است. در ادامه آنها تاکید کردند بهره‌‌‌‌گیری از تجربیات جهانی و اجرای راهکارهای ترکیبی می‌تواند از سرایت بحران به سایر بخش‌ها جلوگیری کرده و به تقویت ثبات اقتصادی منجر شود.
  • یک پایـان باز

    دنیای اقتصاد: ماجرای فروش ۳۰ تابلوی موزه امام علی (ع) در روزهای اخیر جنجال‌های زیادی برای شهرداری تهران به وجود آورده اما این نهاد هنوز پاسخ قانع‌کننده‌ای نداده است. این در حالی است که رسول جعفریان، پژوهشگر و نویسنده حوزه تاریخ، به‌تازگی در صفحه شخصی‌اش از فروش کتاب‌های کتابخانه آیت‌الله طالقانی که متعلق به شهرداری است در دست‌دوم‌‌فروشی‌ها خبر داده و پرسیده این کتاب‌ها چگونه بیرون آمده است.
  • تصمیم به عقبگرد در طراحی یک محصول

    مترجم: مریم رضایی
    امروز بیش از ۵۰۰ میلیون نفر در دنیا از دیابت رنج می‌‌‌‌‌برند؛ یک بیماری خودایمنی که باعث می‌شود لوزالمعده انسولین کمی تولید کند یا اصلا انسولین تولید نکند و افراد مبتلا نتوانند گلوکز را در بدن و جریان خون خود تنظیم کنند. دیابت یکی از شایع‌‌‌‌‌ترین بیماری‌‌‌‌‌های مزمن در جهان است که به سرعت هم در حال زیاد شدن است و انتظار می‌رود تا سال ۲۰۴۵ بیش از ۷۴۰ میلیون نفر را تحت‌تاثیر قرار دهد. این بیماری وقتی تحت نظارت و درمان قرار نگیرد، می‌تواند به سرعت زندگی را تهدید کند.
  • «عددسازی» در مسکن ملی؛ تمام!

    دنیای‌اقتصاد: وزیر جدید وزارت راه و شهرسازی در اولین جلسه کاری با مدیران استانی این وزارتخانه، با داده‌‌سازی در ساخت مسکن ملی با هدف بزرگنمایی در نتایج و دستاوردهای این وزارتخانه مخالفت کرد؛ این صحبت‌‌ها پیام معنادار وزیر راه و شهرسازی برای مدیران وزارتخانه بود.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر