وزیر علوم: فضای دانشگاه را مطلوب و قابل قبول ارزیابی نمیکنم
دکتر حسین سیمایی صراف وزیر علوم تحقیقات و فناوری در برنامه امشب در گفتگوی ویژه خبری با بیان این مطلب که عالی ترین مقام حوزه دانشگاهی کشور در حوزه آموزش عالی چه نگاهی به فضای دانشگاهی کشور دارد گفت: من سعی می کنم عالی ترین خدمت گذار باشم، افتخار دارم که خدمت گذار جامعه دانشگاهی هستم.
آذر ماه، ماه دانشگاه است
وی با تسلیت سالروز شهادت حضرت زهرا (س) و گرامیداشت روزدانشجوگفت: به نظر من آذر، ماه دانشگاه است، به دلیل اینکه در ۵ آذرماه روز بسیج را داریم و بسیج دانشجویی و بسیج اساتید دراین هفته قرار دارد، کمی جلوتر ۱۶ آذر را که روز دانشجو است، بعد ۲۷ آذر را دارید که روز وحدت حوزه و دانشگاه است و دراین ماه ارتباط ما با دانشجو و بدنه دانشگاه بیشتر است.
دانشجویان باید به پبشینه روز دانشجو توجه کنند
وزیر علوم با اشاره به روز دانشجو گفت: دانشجویان ما حتما باید به پیشینه روز دانشجو توجه کنند، دلیل نامگذاری این روز مطالبه استقلال و آزادی و مبارزه با استعمار خارجی بود دراین روز در مقابل سفر نیکسون به تهران و برقرای مجدد ایران با بریتانیا دانشجویان اعتراض کردند به صحنه آمدند، و با دخالت نظامیان سه تن از دانشجویان ما شهید شدند.
فضای دانشگاه را فضای مطلوب و قابل قبول ارزیابی نمی کنم
وزیر علوم درباره رویکرد خود از فضای عمومی دانشگاه گفت: فضای دانشگاه را فضای مطلوب و قابل قبول ارزیابی نمی کنم از بابت امید، نشاط و اعتماد، دانشجو الان در وضعیت روحی خوبی به سر نمی برد و احساس میکند اثرگزاری وی کم است و درباره آینده شغلی خود نگران هستند.
وی افزود: مراودات بین المللی کم است و دانشجویان خشنود نیستند که در صورت تداوم برای توسعه کشور این وضعیت خطرناک است.
وزیر علوم افزود: احساسم این است که به خاطر رویکرد تازه کشور و انتخابات ریاست جمهوری یک امید نسبی ایجاد شده ما نیز سعی کردیم اعتماد سازی کنیم و به قشری که حالت یاس و ناامیدی دارند توجه کنیم، من این ایام با تشکل ها نشست داشته ام که آخرین آن همین دیروز بود که با انجمن های علمی جلسه داشتم که کمتر به آنها توجه شده است.
دانشگاه باید امن باشد ولی امنیتی نباشد
وی ادامه داد: مطمئنم دانشگاه باید امن باشد ولی امنیتی نباشد، برخی ها با حسننیت به دانشگاه سوظن دارند و نگران هستند که باید این دوستان را باید به تاریخ یک صد سال تحولات دانشجویی ارجاع بدهم، نو اندیشی دینی از دانشگاه ها آغاز شد، بعد از انقلاب اسلامی بیشترین قشری که با رهبران نهضت در تماس بودند دانشگاهیان بودند. بیشترین نشست شهید مطهری با دانشگاهیان است شهید بهشتی نیز به همین صورت بوده است این درحالی است که ارتباط روحانیت با رهبران نهضت اسلامی کمتر بود باید به دانشگاه با اعتماد نگاه کرد.
وی درباره برخی انتقادها نسبت موضوع انتصابات و انتخاب روسای برخی دانشگاهها از جمله سرپرست دانشگاه فردوسی مشهد گفت: مایل نبودم به طور خاص وارد یک موضوع خاص شویم قاعده من این است کسی به صرف اینکه در گذشته رییس دانشگاه بوده است را اصلا تغییر نمی دهم، ما الان در ستاد وزارت علوم معاونانی داریم که تثبیت شده اند بین روسای دانشگاه بعد از اینکه چندین شکایت به ما ارسال شده است یک هیئت تحقیق فرستاده و راستی آزمایی کرده ایم که دیدم خوب عمل میکنند و ابقا شدند اما شکی نیست که با تعییر دولت مطالبه تغییر نیز وجود دارد، به ویژه برای دانشگاهای بزرگ البته باز بنای ما نیست همه روسا را تغییر دهیم.
فردی که شعار رئیس جمهور را باور ندارد نمی تواند رئیس دانشگاه باشد
وی ادامه داد: ما برای انتصاب رئیس دانشگاه معیارهایی داریم که یکی از آنها مقبولی است و اینکه به گفتمان دولت باور داشته باشد وقتی رئیسی همین الان مصاحبه می کند نظرش را می گوید که به شعار رئیس جمهور باور ندارد، نمی تواند رئیس دانشگاه در این دولت باشد.
وزیر علوم افزود: رئیسی که مقبولیت داشته باشد بدنه دانشگاه با او بیشتر میسازند، بعد استعلاممیشود بعد سراغ فرایند تغییر می رویم، من با رئیس دانشگاه فردوسی مشهد دو جلسه حضوری داشتم بارها گفتم با اهتمام کار کنید ولی عرض هم کردم تغییر ضروری است.
توضیح وزیر علوم درباره حواشی تغییر رئیس دانشگاه فردوسی مشهد
وی ادامه داد: زمان تغییر دفتر حوزه وزارتی ۸ بار با وی تماس گرفته و شب قبل هم اطلاع رسانی کرده بود و روی سایت اعلام شده بود، که بنا به دلایلی پاسخگو نبودند، بعد سرپرست جدید شخصا دفتر رئیس دانشگاه میروند و اعلام آمادگی می کنند که من طبق حکم رسیدم اگر اجازه میدهید خدمت شما برسیم، رییس قبلی هم استقبال می کنند اما چون خبر پخش شده بود عده ای از اساتید به صورت خودجوش در جلسه حاضر می شوند، جلسه هم با تلاوت قرآن شروع و از خدمات رئیس دانشگاه قدردانی می شود و روز معارفه هم ایاب و ذهاب وی راتامین کردیم خودشان نیامدند در سخنرانی هم ۵ بار از وی نام برده و تشکرشده است. به رئیس دانشگاه گفتم اگر کوچکترین بی اخلاقی باشد من یک بیانیه می دهم از طرف وزارت علوم عذرخواهی می شود. اما خوشبختانه نهایت احتیاط برای تکریم ایشان صورت گرفته بود.
درخواست وزیر علوم برای معرفی دانشجوی متخلف اخلاقی با ۸۰ شاکی دختر
وی درپاسخ به این سوال که برخی از اساتید و دانشجویان در خصوص بخشش دانشجویان اخراجی گلایه مند هستند و اعلام شده یک دانشجو نمایی باز گشته است که ۸۰ دانشجوی دختر از رفتار وی شکایت داشتند گفت: در خصوص موردی که اعلام کردید، شاکیان زیادی دارد از ۳ نفریعنی یک دانشجو، یک مدیر قبلی آموزش عالی و یک مدیر حوزه آموزش عالی خواهش کردم این فرد را معرفی کنید چون دانشگاه جای بی عفتی و بی اخلاقی نیست.
به بد اخلاقی ها به شدت حساس هستم
وی ادامه داد: خواسته ام که به من فقط مشخصات بدهند نسبت به بد اخلاقی ها به شدت حساس هستم دو تا سه ماه است که خواستم بگویند چه کسی هست. اما درباره دانشجویان اخراجی ما جز ۲ مورد اخراجی نداشتیم. ۴۰ مورد بود که به دو مورد رسیده است که دانشجوی تعلیقی داشتیم ما فرمان ندادیم همه دانشجویان معلق بازگردند، یک یک پرونده ها این دانشجویان بررسی شد و در تمام این پرونده ها ایراد حقوقی دیدم که اگر به دیوان عدالت اداری هم ارسال می شد، نقض می شد.
جایزالخطا هستیم
وی ادامه داد: ما این پرونده ها را با وجودایرادات موجود بررسی کردیم و با فهرست گفتیم بازگردند، اما جایزالخطا هستیم، اگر جایی اشتباه کردیم به ما بگویند اگر کسی خارح از لیست به دلیل اعتراضات ۱۴۰۱ تعلیق شده هم بگویند، ما ۱۵۰ پرونده محروم از تحصیل داشتیم که همه بررسی شده است.
وی درباره برنامه های وزارت علوم برای جلوگیری از مهاجرت اساتید و دانشجویان گفت: موضوع مهاجرت یک موضوع تک عاملی نیست عامل آن را فقط معیشت و اقتصاد نیست و یک آسیب اجتماعی و معظل جهانی است.
وی ادامه داد: مهاجرت ناشی از روند جهانی شدن است این روند باعث شده جابه جا شدن راحت شود که برای این نوع مهاجرت نمی شود کاری انجام داد، اما نوعی از مهاجرت ها به دلایل اقتصادی، فرهنگی، مسکن و معیشت است به عنوان مثال یک استادیار پایه یک ۲۱ الی ۲۲ میلیون تومان حقوق دریافت می کند، یک استادتمام بعد از ۴۰ سال خدمت حدود هزار دلار میگیرد وقتی دانشجوی این استاد آن طرف آب می رود تا ۸ هزار دلار حقوق میگیرد اینجا با فرار کردن مواجه می شویم که ناخواسته است باید ببینم چه چیزی باعث فرار شده است که آن را جلوگیری کنیم.
ساخت ۳۰ هزار خوابگاه متاهلی طی ۴ سال
وی درباره جلوگیری از مهاجرت دانشجویان گفت: باید به دانشجویان تحصیلات تکمیلی کمک هزینه بدهیم. خوابگاه متاهلی ایجاد کنیم به جد پیگیریم که ۳۰ هزار خوابگاه طول ۴ سال احداث کنیم و پیگیر مسکن اساتید نیز هستیم دراین ۳ ماه یکی از دغدغه های من مسکن اساتید بود برای آن مشاوره خاص گذاشتم به شدت کار می کنیم.
ما با تورمتصمیمات غیر علمی مواجه هستیم
وی همچنین افزود: بسیاری از عالمان سرکار هستند ولی کشور عالمانه اداره نمی شود، قشر استاد و دانشجو تعجب می کنند از برخی تصمیمات، ما با تورمتصمیمات غیر علمی مواجه هستیم. خود من با معما مواجه هستم رابطه ارگانیک بین نهاد علم و تصمیم گیری قطع است و دانشگاه آمادگی کامل دارد که اتاق فکر دولت باشد.
آزادی دانشجو باید پس از بیان تضمین شود
وی ادامه داد: دانشجو باید روحیه مطالبه گری داشته باشد و مهم این است که آزادی پس از بیان تضمین شود اگر موانع را برداریم انگیزه برای پویایی را دارد دانشجویان باید ۳ عنصر آزادی، قانون و امنیت را رعایت کنند. دانشگاه فرمانده و رئیس نمی خواد و دیگر اینکه باید با همه تشکل ها برخورد عادلانه صورت گیرد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.