استقبال بازار سرمایه از رئیس جدید
فشار از بورس برداشته شد؟
دلایل مثبتشدن بورس
مهدی ساسانی، تحلیلگر بازار سرمایه با بیان اینکه «همواره وقتی وارد نیمه دوم شهریورماه میشویم شاهد فشار فروش ازسمت چند دسته از سهامداران هستیم»، گفت: یکی از آنها کارگزاریهایی هستند که سالمالی آنها به 31 شهریور ماه ختم میشود. این کارگزاریها سعی میکنند سطح بدهی خود به بانکها را کاهش دهند، از اینرو به مشتریان اعتباری که گردش زیادی ندارند فشار میآورند تا با فروش سهامشان اعتبارشان را کمتر یا تسویه کنند. البته این تسویه در اختیار کارگزاری قرار دارد و اجباری نیست اما با توجه به اینکه ما چهار ماه راکد را در بازار سرمایه داشتیم و خیلی از مشتریان اعتباری نتواستند کارمزد مدنظر کارگزار را انجام دهند یا معاملات خوبی داشتهباشند،
از اینرو کارگزاری سعی میکند اعتباری که در اختیار این مشتریان قرارگرفته را بهحساب برگرداند یا به مشتریان پرگردشتر بدهد و میزان بدهی به بانک را کاهش دهد که این موضوع تا 26 شهریورماه برقرار بود و بهنحوی میتوان گفت بیشترین فشار فروش را در روزهای گذشته از این بابت شاهد بودیم. وی ادامهداد: از طرف دیگر ما حقوقیهایی داریم که سالمالی آنها نیز به 31شهریور ختم میشود و با توجه به اینکه برخی از آنها در سالهای گذشته سهام را در قیمتهای پایین خریدند، با فروش بخشی از آن سعی میکنند در پایان سالمالی سود شناسایی کنند تا بتوانند در مجامع پیشروی خود که در ماههای آینده برگزار میشود حرفی برای گفتن داشته باشند، اما در کنار این دو موضوع که بهنوعی میتوان گفت در روزهای گذشته برطرف شد و در روزهای آینده فشار فروشی از این بابت شاهد نخواهیم بود؛ شاهد خبرهای خوبی بودیم که توانست موردتوجه بازار سرمایه قرار گیرد.
ساسانی افزود: ابتدا مطرح شد که بحث FATF دوباره به مجمع تشخیص مصلحتنظام ارسال و بررسی میشود. این موضوع این چشمانداز را ایجاد میکند که احتمال دارد با این موضوع موافقت شود و ایران به FATF بپیوندد و به مرور مشکلات لیستسیاه برطرف شود و میتوانیم شرایط بهتری را در سالهای آینده تجربه کنیم. در طرف دیگر هم خبرهای خوبی مبنیبر کاهش نرخ بهره سود بانکی توسط آقای همتی مخابره شد و صحبتهای صیدی، رئیس جدید سازمان چشمانداز مثبتی را برای بازار سرمایه ایجاد کرد و همه اینها باعث شد روز گذشته شاهد افزایش ارزش معاملات، رشد شاخصکل و هموزن و کلیت سهمهای بازار باشیم که امیدواریم این موضوع در روزهای آینده هم ادامهدار باشد.
بهبود چشمانداز سهامداران
ابراهیم سماوی، تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به همایش بانکداری اسلامی که در هفته گذشته برگزار شد، گفت: وزیر اقتصاد در این همایش در مورد بازار سرمایه به دو مورد اشاره کرد، یکی تغییر ریاست سازمان بورس بود که روز گذشته مراسم تودیع و معارفه برگزار شد و عملا آقای صیدی سکان بورس را در دست گرفت و موضوع بعدی در مورد سیاستهای اقتصادی دولت جدید مبنیبر کاهش فاصله نرخ ارز نیما و بازار آزاد بود که اخیرا شاهد بودیم نرخ نیما به بالاترین حد رسیده و در محدوده 46هزارتومان قرار گرفتهاست. وی ادامهداد: با توجه به اینکه عملا بیش از 70درصد از ارزش بازار سرمایه وابسته به شرکتهای کامودیتیمحور و صادراتیهاست که از این موضوع منتفع میشوند، میتوان اثر این موضوع را در صورتهای مالی نیمه دوم سال1403 دید و بنابراین افزایش نرخ دلار نیما حتی با سرعت کم و بهصورت خزنده نیز خبر خوبی برای بازار سرمایه است.
سماوی گفت: علاوهبر این نکته مثبت دیگر موجود در بازار P/E گذشتهنگر است که در محدوده کمتر از 7 قرارگرفته و این محدوده یکی از کفهای تاریخی در اینخصوص است، بنابراین بازار در نقطه ارزندهای است و اگر سیاستهای حمایتی دولت جدید رخ دهد؛ یعنی روند افزایش نرخ دلار نیما ادامه داشتهباشد و نرخ بهره نیز مدیریت شود، سیاستهای انقباضی کنار گذاشته شود و از بازار حمایتهای واقعی از دید تامین مالی و جذب سرمایه شود، حذف قیمتگذاری دستوری را عملا شاهد باشیم و بدهیهای دولت به برخی از صنایع پرداخت شود، میتوان تغییر وضعیت محسوسی در بازار مشاهده کرد. وی ادامهداد: این موضوعات خبرهای بنیادی مهمی برای بازار است و با رخدادن هریک از آنها بورس روند مثبتی به خود خواهد گرفت، اما نکته دیگری که وجود دارد موضوع نرخ بهره است، تا زمانیکه نرخ بهره فعلی باقیبماند بازار سرمایه و بازارهای موازی از جذابیت خاصی برخوردار نیستند و این عدمجذابیت را میتوان در ارزش معاملات بورس نیز شاهد بود.
این تحلیلگر گفت: با توجه به اینکه بازار سرمایه هم با دامنهنوسان فعلی جذابیت زیادی ندارد، بنابراین افزایش دامنهنوسان هم میتواند این سیگنال را به سرمایهگذاران بدهد که ریسک سیستماتیک از بازار برداشته شده و جو مثبتی ایجاد خواهد شد. از طرف دیگر با توجه به تغییر در بدنه سازمان بورس در ادامه و بازیابی اعتماد میتوان در هفته آینده سبز ملایمی را در بورس شاهد بود اما برای جهشهای قیمتی نیازمند تغییر در متغیرهای بنیادی هستیم. سماوی گفت: نکته جالبتوجه در معاملات روز گذشته این است که بیشترین ورود پول حقیقی اول به صندوقهای سهامی و بعد اهرمیها و بعد فلزات اساسی بود که این آمار نشان میدهد چشمانداز سهامداران به بازار در حال بهبود است و خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت نیز این گمان را حمایت میکند.