همان‌ها که سیاستمداران را تامین مالی می‌کنند و سرخط سیاست‌های کلی را تنظیم می‌کنند.» یکی از کاربران توییتر فارسی هم در قسمت نظرات در تایید حرف او نوشت: « هربار می‌نویسیم مافیا ولی خب در حاشیه امن هستند. آنها حتی عده‌ای را به نام تحلیلگر اجیر می‌کنند که در هرحالتی بگویند حباب نیست.» یکی دیگر از موضوعات مورد بحث در فضای توییتر فارسی، صحبت‌های اسحاق جهانگیری در جلسه شورای اقتصاد بود، که بیان کرده بود طرح انتشار اوراق مشارکت نفتی که از آن به‌عنوان گشایش اقتصادی صحبت می‌شد، به دلیل برخی ناهماهنگی‌ها از دستور کار خارج شد. اما با واکنش گسترده کاربران در این رابطه چند ساعت بعد از این صحبت‌ها، اطلاعیه‌ای از سوی دفتر معاون اول رئیس دولت منتشر و اعلام شد که با وجود نیاز به هماهنگی در سطح قوا، این طرح از دستور خارج نشده و دولت بر اجرای آن اصرار دارد. در همین رابطه مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین در صفحه شخصی خود در توییتر در واکنش به صحبت‌های معاون اول رئیس دولت دوازدهم نوشت: «قصه جهانگیری و گشایش را شنیدید؟ عمده اداره مملکت همینجوری است؛ صبح یه چیز می‌گوید، بعدازظهر یک چیز دیگر. رفقا! مردم به حد کفایت در رنجند افزونش نکنید!» رشد شاخص بورس هم از دیگر موضوعاتی بود که کاربران درباره آن نظراتشان را در فضای شبکه‌های اجتماعی با یکدیگر به اشتراک می‌گذاشتند. یکی از کاربران روز گذشته نوشت: « امروز شاخص بورس بعد از ۲۱ روز، رشد بیشتر از ۳ درصد را تجربه کرد.آخرین بار در ۵ شهریور، شاخص در یک روز ۴ درصد رشد را تجربه کرده بود.» در همین رابطه یکی از کاربران هم نوشت: « از دلار ۲۰ تومنی تا دلار ۲۷ تومنی و از شاخص ۲۱۰۰ تا شاخص ۱۵۰۰ بورس کمتر از یک‌ماه طول کشید.» در رابطه با این موضوع کاربران نظرات مختلفی داشتند و نوشته‌ها حول محور مشترکی پیش نمی‌رفت. برای مثال یکی دیگر از کاربران توییتر نوشت: «درست است که شاخص بورس روند صعودی در پیش گرفته است، ولی بازار هنوز جان ندارد. برای همین فکر می‌کنم که اصلاح تا پایان سال ادامه دارد و این مثبت‌ها فرصت خروج هستند.» اما از دیگر موضوعاتی که کاربران درباره آن صحبت‌ می‌کردند، عرضه پالایش یکم یا دارا دوم در بورس است. روز گذشته کاربران زیادی درباره تمدید یا تمدید نشدن خرید این سهام در بورس و این سوال همیشگی که آن را بخرند یا نخرند صحبت می‌کردند. در نهایت یکی از توییت‌های جالب‌توجه روز گذشته، نوشته نوید قدوسی بود. او در توییت خود نوشته بود: «زمزمه‌هایی از آغاز معاملات خودرو در بورس شنیده می‌شود. این‌جوری که داریم همه چی را به بورس می‌سپاریم، می‌ترسم چند وقت دیگر برای گوشت، مرغ و برنج هم سرخطی بزنیم.»

 

غلامحسن فتحعلی

تحلیلگر بازار سرمایه

آیا کاری که با سرمایه‌گذاران بورس در دو ماه قبل کردند و خیلی‌ها متحمل ضرر شدند در آینده‌ای نزدیک با خریداران این روزهای دلار و سکه خواهند کرد ؟ آیا حمایت‌های مختلف از سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه و رشد هیجانی بورس گویای این موضوع است؟

 

حسن سبحانی

اقتصاددان

فهم اقتصادی از بایسته‌ها تعریف درست «مساله»های اقتصادی است. در این ارتباط فهم اقتصادی مهندسان، تکنسین‌های اقتصاد و کثیری از اقتصاددانان تجربی، لزوما «مساله»های اقتصادی را درمان نمی‌کند کمااینکه تاکنون نکرده است. فرجام استمرار چنین فهمی، انسداد بازمانده روزنه‌های امید است.

 

حسین سلاح‌ورزی

فعال اقتصادی

بورس بخش عمده‌ای از مسیر اصلاحی را طی کرده، با توقف تصمیمات ناصواب، در روزهای آتی نمادهای ارزنده با رشد و سهام غیرارزنده باکاهش قیمت به مسیر خود ادامه خواهند داد. اگر مداخله و دستکاری در بازار نباشد، بورس ضمن رشد باثبات، نقش علامت‌دهی به نظام اقتصادی را به خوبی ایفا خواهد کرد.

 

مهدی رباطی

مدیرعامل کارگزاری بورس بیمه ایران

امروز بورس به گواه محاسبات ارزان‌ترین بازار کشور برای سرمایه‌گذاری است، ولی اسیر مشکلات ساختاری خود است. از سوی دیگر خودرو به‌عنوان کالای مصرفی، متاسفانه به‌دلیل ناکارآمدی تولید داخل و ممنوعیت واردات حباب‌دارترین بازار کشور به دید سرمایه‌گذاری است که در صورت بازگشت برجام سقوط آزاد خواهد کرد.