استقبال از زمستان سخت
رهبران آلمان تلاش میکنند برای تحقق این وعده شرکت گازپروم و بحران بزرگتر انرژی که افت صادرات گاز روسیه را به وجود خواهد آورد، آماده شوند. آنها مجموعهای از تدابیر را برای این منظور اتخاذ کردهاند که شامل کاهش مصرف و یافتن منابع دیگر عرضهکننده گاز طبیعی است. چند روز پیش وزیر اقتصاد آلمان گفت: «روسیه در حال استفاده از قدرت خود برای اعمال فشار بر اروپاست. ما باید خود را برای زمستان آماده کنیم.» قبل از حمله روسیه به اوکراین در ۲۴فوریه، آلمان ۵۵درصد گاز موردنیاز خود را از روسیه تامین میکرد. تا ماه ژوئن یعنی حدود دوماه پیش، این رقم به نصف کاهش یافت؛ اما کارشناسان میگویند این کاهش برای عبور امن آلمان از زمستان و تامین انرژی موردنیاز کشور در ماههای سرد سال کافی نیست. از سوی دیگر، افزایش قیمت انرژی و رشد نرخ تورم به این معناست که آلمان از پیش در حال احساس اثرات بحران انرژی است. چند روز پیش صدراعظم آلمان اعلام کرد که به شرکت یونیپر یعنی بزرگترین واردکننده گاز از روسیه که به دلیل تحولات اخیر دچار مشکل مالی شده است، کمک خواهد شد.
از سوی دیگر، به ساکنان برلین گفته شده است که احتمالا در زمستان هزینه گرمایش خانههای آنها دوبرابر خواهد شد. با آنکه آلمان تنها کشوری نیست که از کاهش صادرات گاز روسیه به اروپا لطمه میبیند؛ اما یکی از دلایل آسیبپذیری بالای این کشور، این است که آلمان منابع گازی ندارد و نتوانسته است منابع جایگزینی برای کاهش عرضه گاز روسیه بیابد. آلمان در سالهای اخیر برای کاستن از مصرف سوختهای فسیلی و افزایش سهم سوختهای پاک، از مصرف زغالسنگ کاسته است. برلین همچنین قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ مصرف این حامل انرژی را به صفر برساند و در پایان سالجاری نیروگاههای هستهای خود را تعطیل خواهد کرد.
تغییر شرایط سبب شده است تا رهبران آلمان تصمیمهای جدید اتخاذ کنند. برای مثال، آنها مجوز بازگشایی نیروگاههای با سوخت زغالسنگ از ماه اکتبر را صادر کردهاند و برخی مقامات آلمان معتقدند، نیروگاههای اتمی باید سال آینده نیز به فعالیت خود ادامه دهند. از سوی دیگر، برنامه جدید دولت آلمان این است که ذخایر استراتژیک گاز این کشور تا اول سپتامبر تا ۷۵درصد ظرفیت پر شود. در اول اکتبر و اول نوامبر میزان پر شدن این ذخایر به ترتیب ۸۵درصد و ۹۵درصد خواهد بود. در حال حاضر، این ذخایر ۶۷درصد پر است. اما واقعیت نگرانکننده این است که حتی اگر ذخایر یادشده صد درصد پر شود، برای عبور آلمان از زمستان امسال کافی نیست.
طبق تخمین دولت آلمان، اگر مصرف تغییر نکند، گاز ذخیرهشده برای دو تا سهماه مصرف انرژی کشور کافی است؛ در نتیجه کارشناسان هشدار دادهاند که برای اجتناب از بحران ضروری همین حالا اقدامات لازم برای کاهش مصرف و یافتن منابع جایگزین انجام شود. نکته دیگر این است که کمبود گاز و رشد قیمتها به بخشهای مختلف اقتصاد اروپا لطمه وارد میکند و بر ریسک رکود میافزاید. عده زیادی از تحلیلگران معتقدند، اگر عرضه گاز روسیه به اروپا قطع شود، اقتصاد این قاره با رکود مواجه خواهد شد.