در این رویداد عنوان شد که آوات به عنوان یک سیستم ابری، مزیت‌‌‌های زیادی به لحاظ تجربه کاربری، امنیت و هزینه تمام‌شده خدمات دریافتی را برای کسب‌و‌کارها و سازمان‌ها فراهم می‌کند.

در بخش اول این رویداد، فرزاد رحمانی، مدیرعامل و شاهین طبری، رئیس هیات‌مدیره چارگون از تلاش این شرکت برای توسعه در شرایط سخت اقتصادی سخن گفتند. به گفته فرزاد رحمانی تیم ۴۵۰ نفره و جوان چارگون، منبع الهام و امیدواری برای ماندن و تلاش کردن در شرایطی است که صنعت فناوری کشور تحت فشارهای چندجانبه قرار گرفته است.

شاهین طبری، رئیس هیات‌مدیره چارگون، در ادامه از نگاه رو به جلو و دیدگاه پیشرو این شرکت در ۲۵ سال فعالیت سخن گفت و قدم‌‌‌های مهم چارگون در این بازه زمانی را تشریح کرد.

وی در ادامه از جایگاه ویژه نسل جدید دیدگاه که شامل بیش از ۴۰ محصول تحت وب و اپلیکیشن موبایل است، صحبت و از آن به عنوان هایپراتوماسیون یاد کرد. همچنین از تجهیز این خط نرم‌‌‌افزاری به راهکارهای هوش مصنوعی در کارهای پرتکرار مدیران و کاربران در آینده نزدیک خبر داد. در ادامه رویداد فرزاد رحمانی، مدیرعامل چارگون از جامعه ۲ میلیونی کاربران دیدگاه گفت و آماری درباره ضریب نفوذ این مجموعه نرم‌‌‌افزاری در بازارهای مختلف ارائه داد. به گفته رحمانی هم‌‌‌اکنون چارگون در صنعت بانکی ۴۶ درصد، در حوزه بیمه‌‌‌ها ۵۷ درصد، در سازمان‌های مرتبط با بخش سلامت ۷۲ درصد، سازمان‌های ملی ۷۸درصد، دانشگاه‌‌‌ها ۴۵ درصد، بازار سرمایه‌‌‌ ۷۰‌درصد و صنایع مرتبط با حوزه دارویی، آرایشی و بهداشتی ۷۵ درصد، سهم بازار دارد.

در ادامه این دو عضو هیات‌مدیره چارگون از عزم این شرکت برای توسعه نفوذ خود در بازار نرم‌‌‌افزار و پوشش دادن نیازهای کسب‌و‌کارهای کوچک و سازمان‌های متوسط با محصولات ابری سخن گفتند. به گفته شاهین طبری اندازه بازار کسب‌و‌کارهای کوچک و متوسط رو به افزایش است. با توجه به علاقه مدیران این کسب‌و‌کارها در مکانیزاسیون فرآیندها و روال‌‌‌های جاری، چشم‌‌‌انداز تجاری مثبتی برای محصولات ابری آوات پیش‌بینی می‌شود. در بخش بعدی این رویداد مهین محمدی، مدیر محصولات ابری چارگون، ابعاد مختلف کسب و کار آوات را برای حاضران تشریح کرد. به گفته او در راه‌‌‌اندازی این خط محصول جدید، ایجاد تعادل بین توجیه اقتصادی، تجربه انسانی خوشایند و فناوری به‌روز به عنوان سه بعد مهم خلق یک محصول نوآورانه در نظر گرفته شده است. وی همچنین به درآمدزایی و استقبال از محصول در زمان کوتاهی که از ارائه آن سپری شده، پرداخت و گفت در ۱۶ بخش مختلف موفق به جذب مشتری شده است.