دنیای اقتصاد- فصلنامه تخصصی وزارت مسکن در تازه‌ترین شماره خود تحلیلی از اوضاع بازار مسکن در نیمه اول سال گذشته منتشر کرده و با اشاره به رشد 124درصدی قیمت زمین در تهران نسبت به مدت مشابه ماقبل، چنین تغییری را یک جهش قیمتی شدید دانسته که از نظر تاریخی سابقه نداشته است.

برای نیمه اول پارسال منتشر شد
تازه ترین گزارش رسمی از اوضاع بازار مسکن
قیمت زمین ، مسکن و هزینه اجاره بها در نیمه اول سال ۸۶ در تهران به ترتیب ۱۲۵ ،۸۵ و ۳۶ درصد افزایش یافت
گزارش مکتوب وزارت مسکن: رشد شدید قیمت مسکن در سال گذشته از نظر تاریخی بی‌سابقه بوده است
فرید قدیری
تازه ترین گزارش وزارت مسکن و شهرسازی از تغییرات قیمت مسکن حاکی است :قیمت مسکن در سال 86 نه تنها رام نشد، بلکه رشد کرد و رشد آن رکورد بی‌سابقه‌ای را در طول 15 سال گذشته رقم زد.
رشد قیمت مسکن در سال گذشته به قدری چشمگیر بوده که وزارت مسکن و شهرسازی در فصلنامه تخصصی خود(فصلنامه علمی اقتصاد مسکن) به صراحت آن را «جهش شدید قیمت» تعبیر کرده است. وزارت مسکن و شهرسازی به عنوان نهاد مرجع در بخش مسکن، روز گذشته گزارش کاملی از شاخص‌ها و تغییرات قیمت مسکن در نیمه اول سال ۸۶ منتشر کرد. بر مبنای این گزارش قیمت زمین، مسکن و هزینه اجاره آپارتمان در نیمه اول پارسال به ترتیب ۱۲۵، ۸۵ و ۳۶درصد افزایش یافت. مسکن در سال گذشته در حالی رکورد گرانی را با این ارقام شکست که تورم عمومی در نیمه اول پارسال ۹/۱۱درصد و در کل سال ۴/۱۸درصد بوده است.این در حالی است که قیمت زمین و مسکن در سال ۸۵ به استناد گزارش وزارت مسکن حدود ۳۰درصد افزایش یافته بود. در گزارشی که در شماره اخیر فصلنامه وزارت مسکن در این باره منتشر شده آمده است: جهش شدید قیمت مسکن در سال ۸۶ با توجه به رشد بسیار اندک آن در سال‌های قبل، از نظر تاریخی در کشور بی‌سابقه است. به گزارش دنیای اقتصاد تحلیل قیمتی از معاملات انجام‌شده در بازار مسکن در سال ۸۶ نشان می‌دهد روند افزایش قیمت عینا مطابق با دوره‌های رونق و رکود در بازار مسکن بوده است.شاخص قیمت مسکن از سال ۷۴ تا ۷۶ افزایش یافت از سال ۷۶ تا ۷۹ روند ثابتی را طی کرد و مجددا از سال ۷۹ تا ۸۲ این شاخص به صعود خود ادامه داد.شاخص قیمت مسکن از سال ۸۲ تا سال ۸۵ ثابت ماند، اما از سال ۸۵ گرانی‌ها در این بازار شروع شد که براساس دوره‌های رونق و رکود انتظار می‌رفت تا سال ۸۶ نیز ادامه پیدا کند.به گزارش دنیای اقتصاد متوسط قیمت یک مترمربع زمین معامله شده در بهار سال ۸۶ در تهران برابر یک میلیون و ۶۵۰هزار تومان و در تابستان همان سال برابر یک میلیون و ۶۷۹هزار تومان بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب ۹/۱۲۸درصد و ۴/ ۱۲۴درصد رشد داشته است.این رشد برای یک سال رشد بسیار زیادی است، چراکه قیمت متوسط یک مترمربع زمین معامله شده در سال ۸۵ (۸۴۹هزار تومان) نسبت به متوسط کل سال قبل ۱/۳۱درصد رشد داشته است.
در بهار و تابستان سال 86 هر مترمربع واحد مسکونی در تهران به ترتیب به قیمت یک‌میلیون و 356هزار و یک‌میلیون و 431هزار تومان معامله شد که نسبت به فصل مشابه در سال 85 به ترتیب 4/87درصد و 4/84درصد رشد داشته است. این درحالی است که رشد قیمت مسکن در سال 85 نسبت به سال 84 رقمی معادل 28درصد بوده است. بر اساس این گزارش متوسط اجاره‌بهای یک مترمربع مسکن در شهر تهران در بهار و تابستان سال 86 به ترتیب برابر با 544هزار و 578هزار تومان بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب 8/36درصد و 3/36درصد رشد داشته است. متوسط اجاره‌بهای یک متر مربع مسکن در شهر تهران در سال 85 رشدی معادل 7/23درصد داشته است. بر مبنای این آمارها می‌توان گفت، رشد اجاره‌بها در سال گذشته به مراتب کمتر از رشد قیمت زمین و مسکن بوده است.
شاخص قیمت ۸۶
وزارت مسکن و شهرسازی به همت دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن این وزارتخانه در اقدامی جدید اقدام به تحلیل شاخص قیمت‌های مسکن در سال 86 کرده است. این شاخص براساس قیمت پایه 100 برای سال 1371 تهیه و تنظیم شده است.براین اساس شاخص متوسط قیمت یک مترمربع زمین ساختمان‌های کلنگی در بهار و تابستان سال 86 در تهران به ترتیب به 3857 و 3924 رسیده است که نشان می‌دهد طی 15سال متوسط قیمت هر مترمربع زمین ساختمان کلنگی در تهران حدود 39برابر شده است.همچنین شاخص قیمت هر مترمربع زیربنای واحد مسکونی در تهران طی بهار و تابستان 86 به شاخص 2752 و 2903 رسید که این شاخص نیز طی 15سال گذشته 29برابر شده است.در همین حال شاخص اجاره‌بهای پرداختی بابت هر مترمربع زیربنای واحد مسکونی در تهران در بهار و تابستان سال 86 به ترتیب به 3338 و 3567 رسید که حدود 35برابر شده است.این آمارها نشان می‌دهد که زمین، اجاره‌بها و مسکن به ترتیب بیشترین افزایش قیمت را در سال گذشته و سال‌های قبل داشته است.تحلیلی که در این باره می‌توان مطرح کرد، این است که افزایش نسبی بیشتر قیمت زمین ناشی از محدود بودن این عامل یعنی زمین‌های موجود در شهر تهران است.از سوی دیگر افزایش رقابت در تولید و عرضه مسکن و درنهایت افزایش کارآیی و سرعت ساخت، هزینه‌های احداث و فروش واحد مسکونی را کمتر از قیمت زمین افزایش داده است.
وعده‌هایی که عملی نشد
با توجه به رشد سرسام‌آور قیمت مسکن طی یکسال و نیم گذشته می‌توان نتیجه گرفت طرح‌های مسکن آن‌چنان تاثیری در کاهش قیمت مسکن نداشته است.
دبیر انجمن انبوه‌سازان ساختمان و مسکن استان تهران در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اعلام این خبر گفت: طرح مسکن مهر درواقع متعلق به اقشاری است که دهک‌های پایین جامعه را تشکیل می‌دهند و با توجه به رشدی که مسکن طی دو سال گذشته داشته، بدیهی است این طرح آن‌طور که مسوولان پیش‌بینی می‌کردند موفق نبوده و نتوانسته نقشی در کنترل مسکن داشته باشد. سیدعلیرضا قهاری خاطرنشان کرد: متاسفانه رشد غیرمنطقی قیمت مسکن نه تنها در بخش خرید و فروش، بلکه در اجاره‌بها نیز انعکاس داشته است و همین امر سبب شده است که بخش مسکن در حال حاضر دچار رکود شود.وی گفت: بیشترین فاکتوری که باعث رشد قیمت مسکن طی دو سال اخیر شده است، هجوم نقدینگی‌های سرگردان و سوداگری بوده است که همین امر رشد مسکن را به دنبال داشته است.در همین حال پیروز حناچی کارشناس مسکن نیز در گفت‌و‌گو با دنیای اقتصاد گفت: متاسفانه طی یک سال و نیم گذشته افزایش قیمت مسکن بی‌سابقه و سرسام‌آور بوده است. وی گفت: برای حل بحران مسکن یک راه وجود دارد و آن هم این است که دخل و خرج کارمندان دولت با هم همخوانی داشته باشد؛ به‌طوری‌که مثل سال‌های گذشته یک سوم حقوق کارمندان اختصاص به تامین مسکن آنها داشته باشد و مابقی آن نیز برای گذران زندگی آنان تخصیص یابد. وی گفت: متاسفانه، به‌رغم اینکه مسوولان پیش‌بینی کرده بودند که طرح مسکن مهر باعث کاهش قیمت مسکن خواهد شد؛ اما می‌بینیم که درعمل این اتفاق نیفتاده است. وی اظهار داشت: البته این تناقض‌گویی تقریبا به امری عادی تبدیل شده و مردم هم به آن عادت کرده‌اند؛ به‌طوری که وزرای دوره‌های قبلی نیز قول تثبیت قیمت مسکن را داده بودند، اما در عمل شاهد بودیم که این وعده‌ها عملی نشد.