نشریه معتبر آمریکایی مطرح کرد
تایم: چرا به مذاکره با ایران نیازمندیم؟
به نوشته مجله آمریکایی تایم، عدم مذاکره با ایران بیش از اینکه به ایران ضربه بزند، به آمریکاییها ضربه زده است و هیچ کارآیی دیگری هم به ارمغان نیاورده است. تایم به رهبران آمریکا توصیه کرده است مذاکره با تهران را بدون پیششرط آغاز کنند. مجله آمریکایی تایم:
واشنگتن، بدون شرطگذاری با تهران مذاکره کند
ایسنا- مجله آمریکایی تایم در مطلبی با عنوان «چرا به مذاکره با ایران نیازمندیم؟» نوشت: ایران هفته گذشته تصمیم گرفت نقش یک صاحب قدرت در منطقه را ایفا کند و از رییسجمهوری عراق دعوت کرد برای مذاکره درباره ثبات منطقهای به تهران سفر کند. این کشور همچنین کوشید سوریه را نیز به این روند وارد کند. واشنگتن از این حرکت استقبال نکرد، اما باید این کار را انجام میداد. یکی از منافع عالی استراتژیک واشنگتن واداشتن ایران به فاصله گرفتن از حرکات انقلابی است. برای ایران ابراز تمایل برای داشتن همسایهای باثبات یک گام نخست خوب است. گام دوم باید مذاکره مستقیم و جدی آمریکا با ایران را شامل شود. خودبینی کنونی آمریکا مبنی بر اینکه ایران تا زمانی که غنیسازی را متوقف نکرده است، نمیتواند مستقیما با ما مذاکره کند، بیش از آنکه به ایران ضربه بزند، به خودمان آسیب میرساند. ما آمریکاییها در طول بیست و هفت سال بر تحریمهای یکجانبه و سردی دیپلماتیک تکیه کردیم تا ایران را به تعدیل رفتارش و رها کردن برنامه هستهای این کشور متقاعد کنیم، اما این روش کارایی نداشته است.
مذاکرات مستقیم با ایران، این کشور را به ترک فوری رویاهای هستهای متقاعد نخواهد کرد. حتی روسای جمهور پیشین ایران که میانهروتر بودند مسیر هستهای را ادامه دادند. با توجه به موقعیت پرمخاطره و انگیزههای سرزمین پارس، به جرات میتوان گفت که حتی پیش از انقلاب هم ایران در این مسیر بود. زمانی که مشکلی قابل حل نیست، باید آن را توسعه داد. یک نمونه از این کار آغاز مذاکرات با چین بود که به وسیله هنری کیسینجر انجام گرفت. وی سعی نکرد مساله تایوان را حل کند، بلکه در عوض چارچوبی را برای یک رابطه بلندمدت واقع بینانه فراهم کرد که هم همکاری و هم مشاجره را شامل میشد.
مذاکره با تهران نیز باید بدون پیش شرط و با بحث درباره چنین چارچوبی آغاز شود. آنگاه باید معاملات تجاری با بخشهای کوچک خصوصی در این کشور صورت گیرد. شاید حتی این کار به پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی نیز منجر شود. بدین صورت ایران با روشنی بیشتری مزایای برخورد با خود به عنوان یک بازیگر مسوول جهانی را مشاهده خواهد کرد. تنها در این صورت است که ممکن است به اهرمهای کافی برای متقاعد کردن مقامات ایران در زمینه مساله هستهای دست یابیم.
در این مطلب با اشاره به اینکه حدود ۷۰درصد از جمعیت ایران زیر ۳۰ سال هستند و نزدیک به ۷۰هزار وبلاگ فعال در ایران فعالیت دارد که نظرات مردم این کشور در آنها بیان میشود، به همین علت است که علاوه بر مذاکره در سطح دولتی، تماس غیررسمیبا مردم ایران نیز مفید است.
یک ماه قبل همراه با بوش در نیواورلئان بودم و بوش درباره احمدینژاد صحبت میکرد، اما نمیدانست چطور دربارهاش مثلا آن طور که درباره ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه نظر میدهد، صحبت کند.
به همین دلیل خواستار آن شده است که کنگره بر روی تبادلات شهروندی با ایران سرمایهگذاری کند. هیاتی از کارشناسان بهداشت ایران که برنامه مبارزه با ایدزشان در منطقه از بهترینها است، به زودی به آمریکا سفر میکنند. تعامل با ایران باید با همراهی متحدانمان در منطقه مانند مصر، اردن و عربستان انجام گیرد. آنها میتوانند ایرانیها و سوریها را کنترل کنند و منافع سنیها را نیز حفظ کنند. این مستلزم چیز دیگری نیز هست و آن تلاش برای برقراری صلح میان فلسطین و اسرائیل در صورتی است که دولت فلسطین بخواهد با اسرائیل معامله کند. اسرائیلیها این مساله را متوجه هستند. ایهود المرت در مذاکرات غیررسمیخود با سعودیها درباره برقراری دوباره طرح صلح اعراب صحبت کرده است.
جیمز بیکر، رییس گروه تحقیق در عراق که به همراه لی همیلتون بر این مساله نظارت دارد قصد دارد روندی را در این باره توصیه کند. یکی از همکاران بیکر گفت که او در صورتی که رییسجمهور آمریکا اختیار کافی در اختیارش بگذارد قصد دارد برای اجرای این طرح به عنوان فرستاده ویژه کمک کند. این پیشنهاد ممکن است با مخالفت الیوت ابرامز، مسوول هماهنگکننده سیاست خاورمیانه در شورای امنیت ملی آمریکا روبهرو شود، اما کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا که برای رویکردی دیپلماتیک و جامع در منطقه اعمال فشار میکند، ممکن است از آن حمایت کند.
ارسال نظر