مطالبات معوق حساب ذخیره ارزی

به گزارش «ایبنا» عبدالناصر همتی در حاشیه جلسه دیروز کمیسیون اقتصادی مجلس در زمینه حل مشکلات تعهدات ارزی واردکنندگان گفت: در این نشست بانک مرکزی با کمیسیون اقتصادی در زمینه رفع مشکل تعهدات واردکنندگانی که از حساب ذخیره ارزی وام دریافت کرده اما تعهدات را ایفا نکرده‌اند، بحث شد و قرار است تا این مشکل با یک‌سری اقدامات برای همیشه رفع شود.

رئیس‌کل بانک مرکزی با اشاره به دریافت‌کنندگان وام از حساب ذخیره ارزی بیان کرد: دریافت‌کنندگان وام از حساب ذخیره ارزی به سه دسته تقسیم می‌شوند؛ دسته اول افرادی هستند که تعهدات ارزی خود را به موقع ایفا کردند، دسته دوم افرادی هستند که با افزایش نرخ ارز در سال ۹۱ دچار مشکل شدند و نتوانستند تعهدات تاکید شده را ایفا کنند؛ دسته سوم دریافت‌کنندگان وام از حساب ذخیره ارزی افرادی هستند که صادرات نداشتند و تولید ریالی دارند که در تبدیل ارز و ایفای تعهدات مورد نیاز مشکل پیدا کردند که در جلسه با کمیسیون اقتصادی دولت درباره همه این افراد بحث و مقرر شد طی یک ماه آینده کمیسیون اقتصاد دولت این موضوع را براساس گزارشی که وزارت صنعت، معدن و تجارت تهیه خواهد کرد و به بانک مرکزی ارسال می‌کند، بررسی کند و کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این زمینه همراهی‌های لازم را خواهد داشت.

وی تاکید کرد: بانک مرکزی به‌دنبال آن است تا یکبار برای همیشه تکلیف حساب ذخیره ارزی را روشن کند و امیدوارم ظرف یک تا دو ماه آینده این مشکل رفع شود و به راه‌حلی دست پیدا کنیم تا مشکل تولیدکنندگان، بخش کشاورزی و صنعت رفع شود و خیالشان بابت این موضوع راحت باشد؛ باید این معضل و تعهد را که در حساب‌های بانک مرکزی و بانک‌ها باقی‌مانده حل شود. رئیس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: در حدود ۲۰ میلیارد دلار وامی که از حساب ذخیره ارزی به وام‌گیرندگان اعطا شده، بالغ بر ۵/ ۱۰ میلیارد دلار همچنان باقی مانده که از این میان بخشی مربوط به تعهدات شرکت‌های دولتی و براساس آمارها در حدود ۴ میلیارد دلار مربوط به بخش‌خصوصی است.

تغییرات محاسبه سود سپرده

همچنین در خبری دیگر معاون اقتصادی بانک مرکزی هم در مورد تغییرات محاسبه نرخ سود سپرده گفت: در روش قبل، سود سپرده براساس حداقل موجودی در هر روز محاسبه می‌شد که این روش به محاسبه سود سپرده در هر ماه تغییر کرده است. به گزارش خبرگزاری فارس، پیمان قربانی معاون اقتصادی بانک مرکزی در گفت‌وگو با شبکه خبر، با اشاره به تصمیمات در نظر گرفته شده درخصوص پرداخت سود سپرده به‌صورت ماهانه به مشتریان سیستم بانکی، اظهار کرد: پرداخت سود سپرده به‌صورت ماهانه بازگشت به رویه قبلی است و از این پس پرداخت سود سپرده متناسب با ماهیت سپرده‌ها انجام می‌شود. وی افزود: سپرده‌های کوتاه‌مدت از سیالیت بیشتری نسبت به سپرده‌های بلندمدت برخوردار است و این درحالی است که در روش قبل سود سپرده براساس حداقل موجودی در هر روز محاسبه می‌شد که این روش به محاسبه سود سپرده در هر ماه تغییر کرده است.

معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: در صورتی که مشتریان سیستم بانکی تمایل به دریافت سود بالاتر دارند، می‌توانند از محصولات بانک‌ها در قالب سپرده‌های سرمایه‌گذاری یک‌ساله استفاده کنند. براساس بخشنامه بانک مرکزی از دیروز بانک‌ها ملزم به محاسبه سود سپرده به‌صورت ماهانه هستند.