دنیای اقتصاد: شامخ اقتصاد و صنعت در آبان ماه اگرچه بهبود ملایمی را ثبت کرده است اما کمبود مواد اولیه و نقدینگی، گرانی و کمبود ارز در کنار محدودیتهایی ناشی از ناترازی انرژی در کنار افت تفاضا؛ در صدر مشکلات بنگاهها قرار دارد. از همین رو افزایش قیمت وکاهش در تولید برای آذرماه پیشبینی شده است.
دنیای اقتصاد: تقاضا برای کارت بازرگانی طی یکی دو سال اخیر شدت گرفته است. کارشناسان معتقدند ناکارآمد بودن سیاستهای ارزی دولت، باعث اقبال به کارت بازرگانی، سوء استفاده از این کارتها و از بین رفتن اعتبار کارت بازرگانی شده است.
دنیای اقتصاد: شامخ اقتصاد و صنعت در آبان ماه اگرچه بهبود ملایمی را ثبت کرده است اما کمبود مواد اولیه و نقدینگی، گرانی و کمبود ارز در کنار محدودیتهایی ناشی از ناترازی انرژی در کنار افت تفاضا؛ در صدر مشکلات بنگاهها قرار دارد. از همین رو افزایش قیمت وکاهش در تولید برای آذرماه پیشبینی شده است.
دنیای اقتصاد: تقاضا برای کارت بازرگانی طی یکی دو سال اخیر شدت گرفته است. کارشناسان معتقدند ناکارآمد بودن سیاستهای ارزی دولت، باعث اقبال به کارت بازرگانی، سوء استفاده از این کارتها و از بین رفتن اعتبار کارت بازرگانی شده است.
تراز تجاری بخش صنعت بیش از ۲۰ میلیارد دلار منفی است؛
تراز تجاری بخش صنعت، به میزان بیش از ۲۰میلیارد دلار از لحاظ ارزشی منفی است. آمار هفتماهه تجارت خارجی در سال ۱۴۰۳، بیانگر این است که بنگاههای صنعتی ایران همچنان در ابتدای راه صادرات هستند. در هفتماهه امسال در حالی کشور ۴.۸میلیارد دلار صادرات صنعتی داشته که در همین بازه زمانی بیش از ۲۵میلیارد دلار واردات صنعتی به ثبت رسیده است.
آنچه بهعنوان بازار مبادله ارزی مطرح شده است، اگر بدون دستکاری و دخالت دولتی فعالیت کند، میتواند به تنظیم عرضه و تقاضای ارز منجر شود؛ اما بیم آن میرود که سیاستگذار ارزی اقدام به اجرای سیاستهایی کند که کارآیی این بازار را هم تحت تاثیر منفی قرار دهد.
دنیایاقتصاد: امنیت غذایی کشور با استفاده از توانمندیهای داخلی بهخصوص کمک از دانش قابلتوجهی که در کشور وجود دارد، محقق میشود. به گزارش مهر، غلامرضا نوریقزلجه با بیان اینکه با استفاده از توانمندیهای داخلی میتوانیم از امنیت غذایی ۱۰۰درصدی عبور کنیم، افزود: باید بتوانیم با استفاده از این ظرفیتها و دانش برای تجاریسازی تولیدات و بالفعلسازی دانش تلاش کنیم. وی اظهار کرد: حتی با این شرایط و ناترازیها در انرژیها و تغییرات اقلیمی و فرسایش خاک میشود به امنیت غذایی برسیم. وزیر جهادکشاورزی با اشاره بهوجود آب شیرینی که سالانه بالغبر ۲میلیارد مترمکعب از جنوب کشور خارج میشود، گفت: با استفاده از این آب میتوانیم میوههای گرمسیری که سالانه یکمیلیارد دلار هزینه صرف واردات آن میشود را تولید کنیم.
دنیایاقتصاد: سازمان توسعهتجارت ایران مصمم به برداشتن موانع در مسیر توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور است. به گزارش روابطعمومی سازمان توسعهتجارت ایران، اعضای انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران در نشستی با محمدعلی دهقاندهنوی، معاون وزیر و رئیسکل سازمان توسعهتجارت ایران، محمدصادق قنادزاده، معاون ارتقای کسبوکارهای بینالمللی و محمدرضا کریمزاده مدیرکل دفتر محصولات دانشبنیان و خدمات فنی و مهندسی سازمان توسعهتجارت ایران، دیدار و گفتوگو کردند.دهقاندهنوی ضمن حمایت از فعالان اقتصادی در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی اظهار کرد: سازمان توسعهتجارت ایران مصمم به، برداشتن موانع و قید و بندها در مسیر توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور است، اما نمیتوان انتظار داشت همه موانع در این مسیر بهسرعت برداشته شوند، بلکه باید کار را شروع و دستاوردهای اقتصادی در این حوزه ایجاد کرد.
دنیایاقتصاد: یان ساندرز، دبیرکل سازمان جهانی گمرک (WCO) در آستانه سال۲۰۲۵ شعار روز جهانی گمرک را تحتعنوان «پایبندی گمرک به تعهد خود در زمینه کارآیی، امنیت و شکوفایی» اعلام و بر لزوم اهتمام اعضا در جهت توسعه امور عملیاتی خود بر اساس محورهای مرتبط با این شعار تاکید کرد.
دنیایاقتصاد: کاهش ۱۷درصدی بارشها و پرشدگی ۲۰درصدی سدهای تهران، زنگ خطر کمبود آب در پایتخت را به صدا درآورده است و به نظر میرسد مدیریت مصرف و تغییر الگوهای بهرهبرداری تنها راه برونرفت از این بحران است.
دنیایاقتصاد: ناظر عالی شورای مدیریت مصرف برق وزارت نیرو با بیان اینکه امکان صرفهجویی مصرف برق در بخش صنایع انرژیبر کشور تا ۳۰درصد وجود دارد، گفت: در سال ۱۴۰۲ صنایع با ۳/۳۶درصد، بیشترین مصرف برق کشور را به خود اختصاص دادند.
دنیایاقتصاد: رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع کشاورزی گفت: در راستای تحقق برنامه هفتم توسعه ۱۹۰۰واحد تبدیلی و غذایی در استانهای قطب تولید محصولات باغی در دست احداث است. به گزارش خبرگزاری مهر، کریم ذوالفقاری، رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع کشاورزی گفت: تاکنون ۳۷۹۰واحد فعال صنایع فرآوری و تبدیلی باغی با ظرفیت جذب ۱۳.۵میلیون تن ماده خام در سال ایجاد شده است.
دنیای اقتصاد از قطعی دو روزه برق صنعتی گزارش می دهد؛
دنیای اقتصاد: مسلم ولی پور مدیرعامل شرکت خدماتی شهرک صنعتی شمس آباد، در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» بیان کرد: از روز ۱۹ آذر ماه، شهرک صنعتی شمس آباد دوشنبهها و پنجشنبهها از ساعت ۸ صبح الی ۱۰ شب برق نخواهد داشت.
دنیای اقتصاد: بر اساس بخشنامه جدید سازمان امور مالیاتی، ادارات امور مالیاتی مکلف شدند برای اعمال معافیت مالیاتی صادرکنندگان در گزارشات حسابرسی مالیاتی، با رعایت مقررات موضوعه صرفا از اطلاعات ثبت شده در سامانه ویرایش و استخراج اطلاعات مودیان مالیاتی استفاده نمایند.
نتایج جهانیسازی و تاثیرات آن بر اقتصاد قارهسبز بررسی شد؛
عقب افتادن در نوآوری، از دست دادن بازارهای صادراتی و پایان انرژی ارزان روسی به تهدیدی جدی علیه اقتصاد اروپا تبدیل شده است. شاخص بهرهوری نیروی کار نسبت به ایالاتمتحده، در بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله آلمان کاهش یافته است. آیا افول اروپا تداوم خواهد داشت؟
عدمشمول تخفیف مالیاتی به معادن در سال ۱۴۰۳، خبری است که بسیاری از فعالان معدن و صنایع معدنی را شوکه کرده است. این خبر که چندی پیش توسط مدیرکل دفتر بهرهبرداری معادن وزارت صمت اعلام شد، نشان از فشار مضاعف به معدنکاران کشور دارد. اقتصاددانان معتقدند که نگاه کوتاهمدت به بخش معدن میتواند هزینههای بلندمدت بسیار بیشتری را بر اقتصاد تحمیل کند. تجربه کشورهای موفق نشان میدهد که سرمایهگذاری در زیرساختها، ایجاد نظام مالیاتی تشویقی و حمایت از معادن کوچک و متوسط میتواند موجب رشد پایدار اقتصادی شود. همچنین کارشناسان بر این باورند که معدن و صنایع معدنی حلقه نخست زنجیرههای تولید هستند و مواد اولیه بسیاری از صنایع را تولید میکنند و با فشار مضاعف بر آن، حلقههای بعدی زنجیره تولید صنایع آسیب خواهد دید و اقتصاد ملی متضرر خواهد شد.
«دنیایاقتصاد» ساختار و عملکرد اتاق بازرگانی مشترک آلمان و هلند را بررسی میکند
اتاق بازرگانی و صنعت آلمان-هلند (AHK هلند) بخشی از شبکه جهانی اتاقهای بازرگانی آلمان در خارج از کشور (AHK) با ۱۴۰ دفتر در ۹۲ کشور مختلف جهان است. این اتاق در سال ۱۹۰۵ تاسیس شده و از آن زمان به عنوان یک پلتفرم مهم برای تبادلات اقتصادی بین آلمان و هلند، بیش از ۱۵۰۰ شرکت عضو را در کسب و کار خود پشتیبانی کرده است. روابط اقتصادی آلمان و هلند یکی از مهمترین و موفقترین روابط در اروپا به شمار میآید. این دو کشور همسایه، در زمینههای مختلف اقتصادی همکاریهای گستردهای دارند. آلمان به عنوان بزرگترین شریک تجاری هلند شناخته میشود و هلند نیز یکی از بزرگترین بازارهای صادراتی آلمان است. حجم بالای صادرات و واردات بین این دو کشور نشاندهنده عمق و اهمیت این روابط است. سرمایهگذاریهای متقابل نیز یکی دیگر از جنبههای مهم این همکاریهاست.
دنیایاقتصاد: بر اساس آمار گمرک ایران، از ابتدای سالجاری تا پایان مهر ماه، تجارت خارجی کشور به استثنای نفتخام، نفتکوره، نفت سفید و بدون احتساب صادرات از محل تجارت چمدانی به ۸۳میلیارد دلار رسید.
دنیایاقتصاد: همایش زنان و توسعه پایدار بههمت کانون زنان بازرگان و با حضور شینا انصاری، معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست، صمد حسنزاده رئیس و پیام باقری نایبرئیس اتاق ایران برگزار شد.
دنیایاقتصاد: وزارت جهادکشاورزی برای تامین نیازمندی بخش کشاورزی واردات تراکتور کارکرده را مطرح و سازمان توسعهتجارت با آن موافقتکرده، درحالی که در ۸ ماهه امسال بیش از ۱۱هزارتن تراکتور از کشور صادر شدهاست.
دنیایاقتصاد: محمدصادق حمیدیان، رئیس اتاق شیراز گفت: پیش از این ۵۸درصد صادرات استان فارس مربوط به بخش کشاورزی بود؛ اما ریلگذاری صادرات استان در حال تغییر به صمت صادرات صنعتی است و توفیق در این مسیر نیازمند حمایت ویژه است.
رئیس اتاق رشت در نشست با مدیرکل امور مالیاتی استان گیلان:
دنیایاقتصاد: ســـد بـــتنی امــیرکبیر (در ۶۳ کیلومتری شهر تهران) بهمنظور تامین آب شرب و برق پایتخت ساخته شد. زمانی که طالقانی، مسوولیت وزارت کشاورزی را به عهده داشت، مطالعه در مورد پروژه سد کرج را به او واگذار کردند. پیمانکار اصلی این طرح، موریسون نادسن بود. سد کرج اولین سد دوطاقه بتنی بود که در ایران ساخته شد. این سد سالانه ۱۱۰ میلیون کیلووات ساعت انرژی تولید میکرد؛ ظرفیت سد ۲۵۰ میلیون مترمکعب بود و ۱۲هزار هکتار مزرعه را آبیاری میکرد.
دنیای اقتصاد: مدیرکل دفتر بهرهبرداری معادن وزارت صمت اعلام کرده است که در بودجه امسال، هیچ تخفیف مالیاتی برای معادن در نظر گرفته نشده است؛ در پی این تصمیم فعالان حوزه معدن و صنایع معدنی در رابطه با تابآوری پایین این بخش ابراز نگرانی کرده و معتقدند این قبیل تصمیمات کارشناسی نشده موجب تعطیلی هر چه بیشتر معادن و خروج سرمایه از کشور خواهد شد.
شاخص تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی که اولین ماه پاییزی امسال را با افزایش آغاز کرده بودند، در آبانماه روندی کاهشی را ثبت کرد. به نظر میرسد مشکلات مربوط به تامین مواد اولیه، ناترازی انرژی و تامین ارز همچنان مانع اصلی رشد تولید صنعتی هستند. در حلقههای ابتدایی زنجیره نسبت به انتهای زنجیره تولید و فروش محصولات وضعیت بهتری دارند، در حالی که برای توسعه صنعتی باید محصولات نهایی از نظر وضعیت تولید و فروش در مرتبه بهتری باشند. طی سهماه منتهی به آبانماه سال ١٤٠٣، رشد میانگین متحرک سهماهه شاخص تولید افزایش ۰.۷درصدی و شاخص فروش آن افزایش ۵.۵درصدی را نشان میدهد. با این حال شاخص تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه قبل روندی کاهشی را در پیش گرفته است.
دنیایاقتصاد: در شرایط نرمال آبی (متوسط درازمدت) در پایان آذر، ذخایر سدهای تهران باید حداقل ۵۹۷میلیون مترمکعب باشد که نسبت به این رقم، ۲۱۹میلیون مترمکعب کسری مخزن در سدهای تهران داریم. به گزارش خبرگزاری تسنیم، پاییز امسال که به هفتههای پایانی خود رسیده، از نظر میزان بارش تقریبا مشابه مدت مشابه سال قبل و با کسری ۵درصدی نسبت به آمار متوسط درازمدت بوده است. بارشهای پاییزه در ۲۱استان نسبت به سالهای نرمال با کاهش مواجه بوده است. یکی از استانهایی که بارشها در آن نسبت به سالهای نرمال و آمار متوسط درازمدت کاهش داشته، استان تهران است.
دنیایاقتصاد: گروه تحلیل عملکرد و گزارش راهبری شبکه برق کشور اعلام کرد: اوج تقاضای مصرف برق در هفته سیوهشتم سالجاری به ۴۷هزار و ۵۴۶مگاوات رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۶.۳۴درصد رشد داشت. بهگزارش وزارت نیرو، بیشینه تقاضای مصرف برق کشور در هفته سیوهشتم سالجاری در روز سهشنبه (۱۳ آذرماه) به ۴۷هزار و ۵۴۶مگاوات رسید. این میزان مصرف برق در مدت مشابه سال قبل، ۴۴هزار و ۷۱۳مگاوات بوده که در سالجاری ۶.۳۴درصد رشد داشته است. میزان مصرف انرژی برق در روز اشارهشده، ۹۸۵هزار و ۱۶۷مگاواتساعت بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵.۸۴درصد رشد نشان میدهد. همچنین رشد تقاضای انرژی برق از ابتدای سالجاری تاکنون، ۴.۸۶درصد گزارش شده است. میانگین دمای وزنی کشور در روز مذکور، ۶.۳درجه سانتیگراد بوده است که نسبت به روز مشابه سال قبل، ۵.۸۶درجه کاهش نشان میدهد. به گزارش «ایرنا»، چهارشنبه هفته گذشته رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور با هدف صرفهجویی در مصرف انرژی، بخشنامهای را به دستگاههای اجرایی و مراکز آموزش عالی ابلاغ کرد که براساس آن تجهیزات ساختمانهای دولتی از عصر چهارشنبه تا ۶صبح روز شنبه خاموش میشود.
دنیایاقتصاد: رئیس انجمن بهینهسازی مصرف انرژی معتقد است دولت باید تنظیمگری انرژی را به نهادی مستقل بسپارد. این اقدام کمک میکند تا بازار انرژی جذاب شود و شاهد سرمایهگذاری بخش خصوصی باشیم. پایین بودن راندمان نیروگاهها در ایران یکی از عوامل بروز ناترازی انرژی در کشور است که برای حل آن باید افزایش سطح راندمان اتفاق بیفتد، بنابراین به سرمایهگذاری جدید نیاز داریم؛ تا زمانی که بازار انرژی در ایران انحصاری باشد، این سرمایهگذاری انجام نخواهد شد.
چرا امنیت شغلی نیروهای کار برای بهرهوری و رفاه بلندمدت ضروری است؟
توسعه با مفاهیم متفاوتی همچون رشد و رفاه پیوند خورده است. در طول دهههای اخیر برنامههای متعددی با هدف توسعه صنعتی کشور، طراحی و برنامهریزی شدهاند، اما نگاه کلی به شرایط کنونی حاکم بر اقتصاد حکایت از آن دارد که در این مسیر موفق نبودهایم. موضوعات متفاوتی در حوزه توسعه مطرح میشود و به بیان دیگر اولویتبندی مسیر توسعه از سمت سیاستگذار معنی مییابد. امنیت شغلی یکی از مفاهیمی است که میتواند ذیل مسیر توسعه صنعتی مورد ارزیابی قرار گیرد و آثار آن بر این بخش بررسی شود، زیرا گزارشهای بسیاری نشاندادهاند که امنیت شغلی با بهرهوری بالا و رشد خلاقیت نیروی کار و تبدیل شدن آن به سرمایه انسانی، مرتبط است.