اشتغالزایی ۹۵۰هزار نفری زنجیره ارزش پلیمرها
در یک نشست تخصصی، برمک قنبرپور، عضو هیاتمدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران و پویا جبلعاملی، از اساتید این حوزه، به ایراد صحبت پرداختند. پویا جبلعاملی در ابتدای این نشست عنوان کرد: برخلاف وضعیتی که در ۳۰سال گذشته و ثبات شرایط و وضعیت تورم کنترلشدهای که وجود داشت، در حال حاضر این شرایط از بین رفته و ریسکها بیشتر شده است. با توجه به این متغیرها، همه صنایع بهویژه صنایع پلاستیک میتوانند دچار موانع جدیدی شوند و حتی شاید ثبات آنها از بین برود. همچنین با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه در شوک طرف عرضه اقتصاد وارد شدهایم. در شوک منفی طرف عرضه، شرایط رکود تورمی خواهیم داشت؛ یعنی هم رکود است و هم تورم و این موضوع باعث میشود که صنایع، شرایط سختی داشته باشند. صنعت پلاستیک هم از این قاعده مستثنی نیست. به عبارت سادهتر با افزایش قیمت تمامشده شاهد عقبگرد خریداران هستیم که فشار مصاعفی بر فاز تولید است.
افزایش ظرفیت تولید و اشتغالزایی در عرصه صنعت پلیمر در سال جدید
برمک قنبرپور در جواب سوال خبرنگاران درباره آمار و ارقام صنعت پلاستیک گفت: در ایران با توجه به پروانههایی که از سوی وزارت صمت صادر شده است، حدود ۸هزار واحد صنعتی وجود دارد که در حوزه صنایع پلیمر کار میکنند. حدود ۱۰هزار واحد صنفی نیز دارای کارگاههای کوچکتر و پروانههای واحدهای صنفی هستند و در کل ۱۸هزار فعال واحد در صنایع پلیمر مشغول فعالیت هستند.
وی درباره برآورد تولید اظهار کرد: برآورد کارشناسان وزارت صمت از ظرفیت تولید، حدود ۱۳میلیون تن است و براساس آمار معاملات بورسکالا، مواد اولیه پلیمری که صنایع پاییندستی آنها را خریداری کردند به حدود ۳میلیون و ۸۰۰هزار تن میرسید که این عدد در سال گذشته حدود ۳میلیون و ۲۵۰هزار تن بود که افزایش قابلتوجهی در حجم خرید صنایع تکمیلی پتروشیمی از بورسکالا میبینیم.
قنبرپور ادامه داد: میزان واردات مواد اولیه پلیمری هم افزایش پیدا کرده و به همان تناسب با توجه به افزایش مصرف مصنوعات پلاستیکی رشد کرده، میزان بازیافت هم افزایش پیدا کرده و جمعا کل فروش صنایع پلیمر از مجموع مواد اولیه خریداریشده، مواد اولیه وارداتی و باریافت حدود ۲۱۵هزار میلیارد تومان بوده است؛ این عدد در سال گذشته حدود ۱۲۵هزار میلیارد تومان بوده که ۷۰درصد رشد فروش را میبینیم.
وی ادامه داد: اگر ارزشافزودهای که ایجاد شده، یعنی نقش این فروش در تولید ناخالص داخلی، تخمینی که میزنیم حدود ۷۵هزار میلیارد تومان از کل تولید ناخالص داخلی ایران بوده و اگر به درصد بخواهیم بگوییم به ۵/ ۱درصد میرسیم. بنابراین سهم ارزشافزوده صنایع پلاستیک، نزدیک به ۵/ ۱درصد است. همین عدد در تولید ناخالص داخلی صنعت پلاستیک از کل تولید ناخالص داخلی بخش صنعت نزدیک به ۷درصد است.
قنبرپور عنوان کرد: طبق آمارهای رسمی، اشتغال ایجادشده به ازای هر یکمیلیون تن مصرف پلیمر، ۱۷۰هزار نفر است. بنابراین اگر فقط اشتغال مستقیم را که در صنایع تکمیلی پتروشیمی ایجاد شده، در نظر بگیریم حدود ۹۵۰هزار نفر در صنایع پلاستیک مشغول کار هستند، به همین دلیل این صنعت را اشتغالزاترین صنعت ایران میدانیم. همین عدد در سال گذشته نزدیک به ۸۶۰هزار نفر بوده و رشد ۱۱درصدی داشته است. سهم اشتغال مستقیم و غیرمستقیم صنعت پلیمر از کل صنعت ایران نزدیک به ۷درصد و از بخش صنعت حدود ۱۸درصد است.
افزایش صادرات مستقیم و غیرمستقیم صنعت پلیمر در سال جدید
قنبرپور عنوان کرد: صادرات مستقیم و غیرمستقیم صنایع پلیمر و پتروشیمیایی در سال ۱۴۰۰، حدود ۳میلیارد و ۳۰۰میلیون دلار و در سال ۱۳۹۹، ۲میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار بوده؛ یعنی حدود ۶۰۰میلیون دلار افزایش داشتیم. سهم ارزآوری زنجیره این صنایع از کل صنایع ایران ۸درصد بوده که رقم قابلتوجهی محسوب میشود.
دورنمای صنعت پلاستیک
پویا جبلعاملی درباره دورنمای صنعت پلاستیک اظهار کرد: صنعت پلاستیک با توجه به متقاضی زیادی که برای آن وجود دارد، نسبت به بقیه صنایع وضعیت بهتری در زمینه تولید دارد و آمار اشتغالزایی بالا این موضوع را نشان میدهد. اما واقعیت این است برای بهبود شرایط باید میزان تقاضا هم افزایش پیدا کند؛ زیرا موضوع رکود تورمی نشان میدهد که مثلا ظرفیت استخدامی وجود دارد، اما نمیتوانید با توجه به هزینهای که در بازار نیروی کار هست، این اشتغالزایی را افزایش دهید.