آتش‌نشانی را به استخدام خود دربیاورید - ۱۳ مهر ۹۱
خانه برای هر فردی محل امن و آسایش است و هر چه می‌گذرد زندگی ما مدرن تر می‌شود و هر روز بیش از روز پیش بالا بردن امکانات و ایمنی زندگی برای ما در اولویت قرار می‌گیرد.

حریق یکی از حوادثی است که می‌تواند این مدرنیته و امکانات را از بین ببرد و متاسفانه یکی از حوادثی است که اگر شما آن را پیش بینی نکنید و نتوانید مانع آن شوید خدمات جبران‌ناپذیری به بار می‌آورد حتی اگر شما منزل‌تان را بیمه آتش‌سوزی هم کرده باشید پرداخت خسارت توسط بیمه نمی‌تواند جبران جهیزیه همسرتان باشد یا نمی‌تواند برای شما جبران آن صندلی راحتی چوبی باشد که از پدربزرگتان به یادگار برده‌اید.
سازمان نظام مهندسی ساختمان برای این موضوع، نصب سیستم اعلام و اطفای حریق را برای ساختمان‌های مسکونی و غیر‌مسکونی بالای 5 طبقه اجباری اعلام کرده است؛ بنابراین قطعا این مساله برای شما هم اهمیت دارد که با به‌کارگیری امکانات و تسهیلات از این حادثه وحشتناک جلوگیری نموده و اموال و جان خود را حفظ کنید.
بد نیست بدانید که سیستم‌های اعلام و اطفای حریق مدل‌های متفاوتی دارند و شما می‌توانید با توجه به مکان موردنظر از آنها برای ایمن ساختن منزل خود استفاده کنید. آشکارسازهای دودی، آشکارسازهای حرارتی و آشکارسازهای نوری یا شعله‌ای انواع مختلف سیستم‌های اعلام حریق می‌باشند که در ساختمان‌ها به‌کار گرفته می‌شوند.
سیستم دودی که به یونیزاسیون هم معروف است با باطری یا برق شبکه تغذیه می‌شود و با احساس آثار مرئی و نامرئی یعنی با احساس کردن دود آژیر می‌کشد، این نوع اعلام حریق که به اعلام حریق خانگی نیز معروف است برای ساختمان‌های مسکونی تک واحدی کوچک بسیار مناسب است، اما در ساختمان‌های بزرگ یا چند واحدی تنها در صورتی این سیستم کاربرد دارد که این آشکارسازها در چند قسمت ساختمان نصب شود و در تمام قسمت‌ها هم به هم متصل باشند بنابراین ما به شما توصیه می‌کنیم اگر مساحت وسیعی را می‌خواهید پوشش دهید از این مدل استفاده نکنید.
سیستم بعدی نوری است، که در آن یک منبع نور و یک فتوسل وجود دارد، در شرایط عادی نوری به فتوسل تابیده نمی‌شود اما زمانی که دود وارد محفظه شود باعث انحراف نور به سمت فتوسل می‌شوند و در نتیجه آژیر به صدا در می‌آید. این نوع سیستم با برق ۲۲۰ ولت ساختمان تغذیه می‌شوند و آشکارسازها معمولا در سقف هر اتاق خواب، راهرو‌های منتهی به اتاق خواب، در هر طبقه خانه و ترجیحا در کنار راه پله‌ها نصب می‌شود باید دقت کنید که در مسیر هواکش قرار نگیرند چون در این صورت دود وارد محفظه نمی‌شود یا مدت زمان کوتاهی تنها از محفظه عبور می‌کند و نمی‌تواند فتوسل را فعال کند.
آشکارساز دیگر، نوع حرارتی است که نسبت به حرارت حساس است و با بالا رفتن دما آژیر‌ها فعال می‌شوند، این نوع از آشکارسازها هم چون سیم‌کشی شعاعی دارند برای ساختمان‌های کوچک بسیار مناسب و کم هزینه هستند.
مطابق پیشنهاد کارشناسان اگر شما علاوه بر اینکه یکی از این سیستم‌های اعلام حریق را استفاده می‌کنید به اعلام حریق آدرس یاب هم مجهز شوید بهتر است؛ چرا که مرکز دقیق حریق را به شما نشان خواهد داد و تنها آژیر بخشی که دچار حریق شده و آژیر بخش مرکزی به صدا در می‌آید.
نکات فنی مهم
کلید‌های اعلام حریق باید در محل‌های آشکار و کاملا در معرض دید نصب شوند.
ارتفاع محل نصب آنها از کف باید 140 سانتیمتر باشد.
فاصله نصب این کلید‌ها باید طوری باشد که افراد برای رسیدن به هر کدام بیش از ۳۰ متر نپیمایند.
در پاگرد‌ها، تمام راه‌های فرار و خروج به بیرون حتما نصب شده باشند.
چراغ‌های چشمک زن باید طوری باشند از فاصله دور یا در دود قابل رویت باشند که معمولا هم یکی از دو رنگ اصلی قرمز یا سبز برای آنها استفاده می‌شود.
صدای تمام آژیر‌ها باید یکسان و ممتد باشد و فقط در مکان‌های پر سر و صدا باید آژیرهایی با صدای بلند‌تر نصب شود.
اسپرینکلر‌ها
اسپرینکلر‌ها در واقع کار اطفای حریق را انجام می‌دهند تا کاملا خیال شما از هر جهت راحت باشد که هم می‌توانید آتش را پیش بینی و هم مهار کنید.
سیستم تر نوعی است که تحت فشار آب قرار دارد و با بالا رفتن حرارت به طور خودکار آب را در منطقه زیرین خود می‌پاشد و بیشترین کاربرد را دارد.
سیستم خشک نوع دیگری است که در مناطقی که امکان یخ زدن وجود دارد به جای سیستم‌تر به کار می‌رود و بیشتر برای مکان‌های وسیع و صنعتی کاربرد دارند.
سیستم تند آبی یا سیل آسا که همواره باز است و بیشتر به صورت دستی زمانی که نیاز به آب با فشار بسیار زیاد باشد استفاده می‌گردد، می‌توان گفت: این نوع هم کاربرد آن چنانی برای مکان‌های مسکونی ندارد.
یادتان نرود!
نوع سیستم اعلام و اطفای حریقی که شما انتخاب می‌کنید تا حد بسیار زیادی به مساحت منزل شما دارد و باید در نظر بگیرید که دتکتور‌ها یا آشکارسازهایی که انتخاب می‌کنید چه مقدار فضایی را در بر می‌گیرند.
قیمت؟
برای خرید این سیستم‌های اعلام حریق سعی کنید حتما سراغ مهندسان متخصص در زمینه راه‌اندازی سیستم‌های ایمنی هوشمند بروید و هزینه نصب این سیستم‌ها بستگی دارد که شما بخواهید چه مساحتی را تا حد مطلوب ایمن کنید و نیاز به چند دتکتور داشته باشید و کدام نوع آن را نصب کنید.