۱۵ میلیون ایرانی، گرفتار چربی خون
چه کسی میگوید چربی را از رژیم غذایی خود حذف کنید؟ در واقع مصرف چربیها در کنار گروههای دیگر غذایی؛ یعنی کربوهیدرات، پروتئین و املاح و ویتامینها برای حفظ سلامت همه افراد ضروری است. اصلا بدون مصرف چربیها سوخت مورد نیاز سلولهای بدن از جمله عضلات قلبی و اسکلتی تامین نخواهد شد. به بیان دیگر، ۲۰تا ۳۰ درصد کالری مورد نیاز بدن باید از روغن فراهم شود. با وجود این، مصرف چربیها مثل انواع آنکه طیف گستردهای از کم ضرر تا پرضرر دارد، بایدها و نبایدهای زیادی را نیز در برمی گیرد که بسیاری از افراد در کشور ما به آنها بیتوجه هستند تا جایی که روز گذشته معاون وزیر بهداشت در گفتوگو با مهر، آمار مبتلایان به چربی خون بالا در ایران را ۱۵ میلیون نفر اعلام میکند که چنین رقم بالایی میتواند توجیهی برای افزایش ابتلا به دیابت و نیز انواع سرطان باشد.
چه کسی میگوید چربی را از رژیم غذایی خود حذف کنید؟ در واقع مصرف چربیها در کنار گروههای دیگر غذایی؛ یعنی کربوهیدرات، پروتئین و املاح و ویتامینها برای حفظ سلامت همه افراد ضروری است. اصلا بدون مصرف چربیها سوخت مورد نیاز سلولهای بدن از جمله عضلات قلبی و اسکلتی تامین نخواهد شد.
به بیان دیگر، 20تا 30 درصد کالری مورد نیاز بدن باید از روغن فراهم شود.
با وجود این، مصرف چربیها مثل انواع آنکه طیف گستردهای از کم ضرر تا پرضرر دارد، بایدها و نبایدهای زیادی را نیز در برمی گیرد که بسیاری از افراد در کشور ما به آنها بیتوجه هستند تا جایی که روز گذشته معاون وزیر بهداشت در گفتوگو با مهر، آمار مبتلایان به چربی خون بالا در ایران را ۱۵ میلیون نفر اعلام میکند که چنین رقم بالایی میتواند توجیهی برای افزایش ابتلا به دیابت و نیز انواع سرطان باشد.
به گزارش جام جم آنلاین دکتر علیاکبر سیاری با اطلاق عنوان «مرگ نشسته یا مخفی» به مرگ زودرس ناشی از بالا بودن چربی خون، میگوید: عادات غذایی نادرست، مصرف چربی، قند و نمک و کاهش مصرف میوه و سبزی در کنار کم تحرکی میتواند باعث اضافه وزن و افزایش قند و چربی و در نهایت مرگ زودرس شود.
در واقع از ۳۸۰ هزار مرگ در کشور ۹۳ هزار به علت سکته قلبی و ۳۴ هزار مورد نیز براثر سکته مغزی است.
چرا عروق ایرانیها روز به روز تنگتر میشود؟
وقتی پنج میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در کشور سیگاری هستند، بالا بودن آمار بیماریهای عروقی و سکته قلبی که از عوامل مهم آن مصرف دخانیات است، دور از انتظار نیست. دکتر سیاری با اشاره به آمار فوق میگوید: این افراد ۶۵۰ هزار میلیارد تومان هزینه میکنند و مصرف سیگار در این افراد میتواند باعث بسته شدن عروق و سکته قلبی در آنان شود. در حالی که با اصلاح عادات غذایی، تحرک و کنترل استرس میتوان تا درصد زیادی از خطر بیماریهای قلبی ـ عروقی در این افراد
کم کرد.
نمکدان از سفرهها جمع شدنی نیست
مصرف نمک در ایران دو برابر استاندارد است و با وجود آنکه مصرف نمک در سنین بالا سه گرم و در جوانان پنج گرم در روز توصیه شده است، اما در ایران حداقل این مصرف دوبرابر است. به گفته وزیر بهداشت، اصولا باید عادت استفاده از نمکدان سرسفره در جامعه ما مورد اصلاح قرار گیرد و برای کاهش ۸۰۰۰ مرگ ناشی از فشارخون بالا باید تمام غذاهای شور را که نمک اضافی دارد، کنترل کرد.
با روغن جامد خداحافظی کنید
دکتر سیاری درباره مصرف روغن و چربی نیز میگوید: روغن مایع برای مصرف بهتر است، اما در مصرف آن باید به تاریخ انقضا توجه شود، همچنین اسید چرب اشباع آن باید کمتر از ۲۵ درصد و اسید ترانس روغن باید کمتر از ۵ درصد باشد و افراد باید حتما به این نکات توجه کنند. همچنین روغن جامد، کره و مارگارین بهدلیل اسید چرب و ترانس بالا میتواند با افزایش کلسترول در تنگ شدن رگها نقش زیادی داشته باشد.
فقط از لبنیات کم چرب استفاده کنید
معاون وزیر بهداشت با تاکید بر اهمیت مصرف شیر میگوید: هر فرد جوان روزانه به هزار میلی گرم کلسیم نیاز دارد، همچنین زنان شیرده، باردار، یائسه، سالمندان و کودکان در سن رشد به ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ میلی گرم کلسیم نیاز دارند و با توجه به اینکه هر لیوان شیر یا ماست حاوی ۳۰۰میلی گرم کلسیم است، باید برای تامین کلسیم و پروتئین مورد نیاز حداقل دو لیوان در روز مصرف شود.
وی با بیان اینکه شیر پرچرب باعث افزایش نوع بد چربی در بدن میشود، میافزاید: متاسفانه از مصرف شیر پرچرب استقبال بیشتری میشود، ولی باید به سمتی برویم که لبنیات کم چرب بیشتر مصرف شود. همچنین توصیه میکنیم شیر فلهای مصرف نشود و شیر پاستوریزه و استریلیزه جایگزین شیر مصرفی فلهای شود.
وی به سهم مصرف میوه و سبزی در حفظ سلامتی نیز اشاره میکند و میگوید: مصرف پنج واحد میوه و سبزی باید در تغذیه روزانه افراد گنجانده شود، اما ۸۵ درصد مردم ما از این پنج واحد میوه و سبزیجات استفاده نمیکنند؛ افزایش مصرف آن نیاز به فرهنگ سازی دارد، زیرا سطح تولید در جامعه ما بالاست.
غذایی که دشمن شماست
گرچه پیتزا یک غذای خوشمزه و وسوسهانگیزی است، اما همین غذای خوشمزه عوارضی در پی دارد که سلامتی افراد را به شدت تهدید میکند.
محمدتقی انوشه متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: ترکیبات پیتزا به خودی خود مضر نیست اما افزودنیهای موجود در آن خطر سرطان در پی دارند.
برای مثال پنیر پیتزا یا قارچ به تنهایی مضر نیستند، اما در مجموع این مواد باعث دریافت بیش از اندازه کالری میشوند و همراه با این مواد، مواد افزودنی دیگر استفاده میشوند که مشکل ساز خواهند بود، کالباس و سوسیس در گوارش اختلال ایجاد میکنند این مواد بهدلیل ادویههای موجود در خود و همچنین حالتی خمیری شکل که در دستگاه گوارش ایجاد میکنند یا روغنی که در این مواد وجود دارد هضم در دستگاه گوارش به سختی و دیر
انجام میشود.
این متخصص تغذیه اظهار کرد: نیتریت سدیمی که برای تشدید طعم و رنگ به سوسیس و کالباس اضافه میشوند، در حقیقت یک ماده سرطان زا است و مصرف سوسیس و کالباس باعث افزایش وزن میشود. در این مواد بهدلیل طعم و کالری که وجود دارد و همچنین چربی موجود در کالری باعث افزایش وزن میشوند این مواد با نانهایی سرو میشوند که کالری بالا همراه با قند دارند که در نتیجه باعث بروز چاقی، خطر بیماریهای قلبی و عروقی و فشارخون میشوند.
انوشه گفت: از مواد داخل پیتزا میتوان به گوشت مرغهای پیر اشاره کرد که به عنوان خمیر گوشت در پیتزا استفاده میشوند که کیفیت و مرغوبیت لازم را ندارند. زمینه بروز حساسیت در سوسیس و کالباس بهدلیل رنگدهندههای موجود در آن است در پیتزا از موادی استفاده میکنند که رنگ مرغ را به رنگ گوشت تبدیل میکند و برای کبد، کلیه و در مجموع برای سلامتی انسان مضر هستند و منجر به بروز سرطان میشوند.
چرا نباید سوسیس و کالباس بخوریم؟
یک کارشناس تغذیه گفت: فرآوردههای گوشتی بهدلیل وجود مواد نگهدارنده، چربیهای اشباع شده و افزودنیهای غیرگوشتی برای سلامت افراد مضر هستند.
مسعود نصیری با اشاره به رایج شدن استفاده از فستفودها خصوصا در بین کودکان، اظهار کرد: بخش عمدهای از مصرف فستفودها ناشی از مسائل فرهنگی بوده و لازم است این فرهنگ در خانوادها به صورت پایهای اصلاح شود.
وی در خصوص مضرات استفاده از فستفودها، یادآوری کرد: عمده مواد تشکیلدهنده فستفودها سوسیس و کالباس است و این محصولات بنا به دلایل مختلفی میتواند برای سلامت افراد مضر باشد.
به گفته این کارشناس تغذیه، درصد گوشت فرآوردههایی همچون سوسیس و کالباس بر اساس آنچه که بر روی آن درج شده چندان قابل اعتماد نیست، زیرا در کشور ما بهدلیل بالا بودن قیمت گوشت امکان استفاده فراوان از آن میسر نیست و کارخانهها مجبورند از سایر افزودنیها در تولید فرآوردههای گوشتی خود استفاده کنند.
نصیری تصریح کرد: در برخی موارد نیز امکان تقلب وجود دارد که از گوشت خالص برای تولید فرآوردههای گوشتی استفاده نشود که این امر نیز میتواند گاهی خطرآفرین باشد.
وی استفاده از چربیهای اشباع را از دیگر دلایل مضر بودن فستفودها عنوان کرد و گفت: بسیاری از کارخانههای تولید فرآوردههای گوشتی برای اینکه محصول خود را به قوام برسانند مجبورند از چربیهای اشباع در آنها استفاده کنند که این چربیها برای سلامتی مضر است.
این کارشناس تغذیه خاطرنشان کرد: افزودنیهایی که به فرآوردههای گوشتی اضافه میشود نیز میتواند مضر باشد که اگرچه مانع رشد نکردن باکتری در این محصولات میشود، اما میزان افزودنیها اگر افزایش یابد و بر اساس استانداردها نباشد تهدیدی برای سلامت افراد است.
نصیری اظهار کرد: نیترات و نیتریتها از جمله این افزودنیها هستند که زمینهساز رنگ خوب فرآوردههای گوشتی میباشند، اما در بدن به نیتروزآمین تبدیل میشوند که به شدت سرطان زا است.
به گفته وی، انواع سرطانها بهویژه مدل خاصی از سرطان دستگاه گوارش میتواند از طریق این افزودنیها در بدن ایجاد شود، خصوصا در بدن کودکان که سرعت رشد و تکثیر سلولی آنها بالا است.
این کارشناس تغذیه تصریح کرد: یکی از مهمترین فستفودهایی که بچهها دوست دارند پیتزا است که میتوان آنها را به استفاده از پیتزاهای خانگی که با گوشت، سویا و سبزیجات پخته میشود عادت داد و به میزان بسیار کمتری از سوسیس و کالباس در آن استفاده کرد.نصیری ادامه داد: توصیه میشود چنانچه مجبور به استفاده از فستفودها هستید از فرآوردههای گوشتی با درصد گوشت بالا و تولید شرکتهای معتبر استفاده کنید.
ارسال نظر