سیاسی

شصت و پنج سالگی در اصفهان

شنبه، ۲۷ آذر بود که دانشگاه اصفهان برای یکی از نخبگان خود جشن تولد گرفت، مردی که حالا موی سپید کرده، روزگاری استاد همین دانشگاه بود و به قول خودش افتخاری برای او بود که در اصفهان باشد. بالا و پایین هم زیاد داشته، وزارت کرده، چندسالی معاون اول رییس جمهور در دولت هشتم بوده، همزمان هم در مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای عالی انقلاب فرهنگی حضور داشته و دارد. دکتر عارف این مرد یزدی آرام، وقتی نامش بر زبان مردم و خطوط نشریات تکرار شد که نامزد ریاست جمهوری یازدهم شد، همان جایی که حالا حسن روحانی بر آن تکیه زده، انصراف تاریخی عارف از رقابت، به شباهتی میان نامش و عملش می مانست که فروغی در دل امیدواران به عقلانیت و کنش هدفمند ایجاد کرد. زمستان ۹۴ هم سرلیست امید شد و در روزهای سرد سال، دوباره نامش تکرار شد به عنوان نماینده اول تهران! این مرد دانشگاهی وقتی این هفته میهمان اصفهان شد که شصت سالگی را به نیمه رسانده و با کشکولی از تجربه، به دور از حاشیه در پی زنده نگه داشتن امید است. او اما دلش هنوز با دانشگاه تهران است و معتقد که باید به جوانان میدان داد،حالا او در میان جوانان شمع های کیک تولدش را خاموش می کند و انتظار فردایی روشن را می کشد.

ورزشی

پهلوان بجنوردی ذوب آهن

مهمترین بازی نیم فصل با درخشش جوانی همراه بود که همه رکوردهای پرسپولیس را در فولادشهر اصفهان شکست. بازیکن بیست و سه ساله خوش فکر و خوش آتیه باشگاه ذوب آهن، مهاجم یا بال راست هجومی تیمی است که در لیگ برتر ایران یکی از بهترین و موثرترین بازیکنان باشگاهی محسوب می شود. کم حاشیه خوش خنده و پاسخگو. احسان پهلوان هرچند زاده شهر بجنورد است، اما مدت هاست برای ذوب آهن توپ می زند هرچند جوان است ولی یکی از ستاره های ذوب آهن محسوب می شود. او که در سال ۹۱ به صورت قرضی و از گسترش فولاد به ذوب آهن آمد؛ سعی کرد تا در فصل ۹۲-۹۳ قرار دادش را برای سه سال با ذوب آهن قطعی کند، اما نیم فصل همان سال ذوب آهن او را به تیم همشهری قرض داد و دوباره به ذوب آهن بازگشت. او تمام رده های سنی تیم ملی را از نونهالان تا تیم ملی طی کرده است. این بازیکن ریز نقش و تکنیکی حالا و با زدن سوپرگل دیدنی اش اولین باخت پرسپولیس را در لیگ شانزدهم رقم زد و خود را به چهره ورزشی هفته بدل کرد. او در این سن و سال افتخار باشگاهی کم ندارد قهرمانی جام حذفی در دو سال پیاپی ۹۳-۹۴ و ۹۴-۹۵ قهرمانی در سوپر جام سال ۹۵ و قهرمانی غرب آسیا در سال ۲۰۱۵ با تیم زیر ۲۳ ساله ها تا اینجای کار در کارنامه پهلوان جای گرفته است.

هنری

شکر پاره محبوب

وقتی از تئاتر آن هم سبک خاص کمدی انتقادی که اتفاقا به سبک اصفهان هم معروف است صحبت می شود یا اصلا وقتی از خاک صحنه سخن به میان می آید اول نام رضا ارحام صدر و بعد از آن سالن های تئاتر اصفهان ذهن ها را مشغول می کند. شکر پاره اصفهان که مکتب تئاتر اصفهان را بنا نهاد همه تلاش خود را کرد تا نمایش کمدی را از حالت فکاهی محض به کمدی سیاسی- اجتماعی تبدیل کند. او علاقه قلبی شدیدی به اصفهان داشت تا آنجا که می گوید روزگاری مقامات دولتی خواستند که مرا به فعالیت هنری در تهران وادار کنند (از طریق انتقال محل خدمت در بیمه ایران) که در پاسخ شان گفتم: هر موقع توانستید منارجنبان اصفهان را از کف ببرید و در لاله‌زار کار بگذارید ارحام را هم می‌توانید به آنجا ببرید. استعداد تئاتر او در زمان دبیرستان نمایان شد. آنجایی که در جشن سالانه دبیرستان ادب اصفهان که معمولا تئاتری برای معلمان، والدین و بزرگان شهر توسط دانش آموزان برپا می شد رضا ارحام صدر که دانش آموز این دبیرستان بود؛ تئاتر «رفیق ناجنس» را به روی صحنه برد و استقبال از آن چنان بی نظیر بود که مسئولان مدرسه را به تعجب واداشت و آنها را مجبورکرد تا تئاتر مدرسه را هفت شب ادامه داده و برای آن بلیت فروشی کنند. شکرپاره اصفهان در سال ۱۳۲۶ اولین حضور جدی روی صحنه تئاتر را داشت و اولین فیلم سینمای اش شب‌نشینی در جهنم بود. هتل عباسی فعلی اصفهان از تلاش های او در زمان مدیریت بیمه ایران ایجاد شد چراکه معتقد بود که سود پول مردم اصفهان باید در خود این شهر خرج شود. او در سال ۱۳۸۷ از دنیا رفت و تئاتر کمدی را در اصفهان تنها گذاشت.

اقتصادی

از بازار تا صنعت خیریه

همدانیان نام خانوادگی اش بود؛ همان که نامش با ریسندگی و بافندگی گره خورد؛ همان که سال اول مشروطه،۱۲۸۷ ه.ش، به دنیا آمد و همان که در۲۷ سالگی صنایع پشم اصفهان را تاسیس کرد. علی همدانیان، موسس شرکت بافنازیکی از قطب های صنعت منسوجات در ایران و خاورمیانه بود، وقتی که اصفهان با شتاب به سوی صنعتی شدن می رفت، همراه برادرش بانیان اصلی کارخانه سیمان اصفهان شدند،حتی لوله کشی آب هم کردند! هنوز محله و چهارراه آب دویست پنجاه را مردم بومی اصفهان می شناسند. خیریه همدانیان هم توسط برادرش حسین پایه گذاری شد و امروز به نام موسسه خیریه علی و حسین همدانیان شناخته می شود. او نمونه یک کارآفرین ملی بود که با شرایط و نیازهای آن روز، کارخانه ساخت و شغل ایجاد کرد، بهره اقتصادی هم می برد، اما از مسوولیت اجتماعی خود هم غافل نشد. علی همدانیان در سال ۱۳۳۹ رییس سندیکای صنایع اصفهان شد، شرح حال رجال معاصر ایران می گوید او کارخانه قند اصفهان را هم با مدیریت دقیق خود سر و سامان داد. وی که همسری برنگزید، سال ۴۲ خورشیدی از دنیا رفت و برادرش حسین بر جای او قرار گرفت و آنچه سرمایه خیریه شد؛ ماترک علی بود و بعد حسین همدانیان...جای خالی او و امثال او، امروز خیلی آزار دهنده است!

علمی

خاموشی مرد ریاضی و سیاست

مرد علمی ریاضی جهان اصالتا نجف آبادی و کارنامه اش پر است از ریاست بر دانشگاه های مختلف از علم صنعت در سال ۵۹ تا عضو هیات امنای دانشگاه امام صادق(ع). در سال های گذشته از او با نام استاد احمدی نژاد هم یاد می کنند. ابراهیم اسرافیلیان از آن اسم های پر تکرار تاریخ معاصر ایران است و از او به عنوان یار حسن آیت هم نام برده می شود. او هرچند نامش با ریاضی و علم و دانش گره خورده است، اما حضورش در مجلس دوم شورای اسلامی و نطق های پی در پی او درخصوص حسن آیت همواره او را خبر ساز می‌کرد. ابراهیم اسرافیلیان سه‌شنبه‌شب و پس از تحمل یک دوره بیماری، درگذشت. اسرافیلیان از پایه‌گذاران انقلاب فرهنگی ایران به شمار می‌آید. او که فعالیت در عرصه آموزش را از سال ۱۳۴۷ و در دانشگاه اصفهان آغاز کرد به علت فعالیت‌های سیاسی، ابتدا به اهواز و سپس به اجبار به تهران منتقل شد و در تهران در دانشگاه امیرکبیر به مدت یکسال مشغول به فعالیت شد؛ ولی با عنوان «عنصر نامطلوب و ضد شاهنشاهی» و «محرک دانشجویان» اخراج شد. او در سال‌های ٩٧-٩٨ میلادی «چهره برتر ریاضی جهان» شد. اسرافیلیان دارای ۶ کتاب تالیفی و بیش از ۵۷ مقاله منتشر شده در مجلات معتبر علمی است.