مجری ساخت توسعه آزادراه‌های کشور از آغاز به کار شرکت چینی طرف قرارداد در قطعه اول این آزادراه از دهم بهمن ماه سال جاری، خبر داد. محمد منتظری در گفت‌وگو با خبرنگاران، افزود: مشکلات شروع به کار شرکت چینی در قطعه اول این آزادراه برطرف شده و با تامین منابع فایناس مالی، عملیات احداث قطعه اول ۳۲کیلومتری آن توسط شرکت چینی آغاز می‌شود.

به‌گفته وی، مشکل گشایش اعتبار منابع مالی احداث قطعه اول آزادراه تهران - شمال رفع شده و بانک تجارت ۱۵درصد از اعتبار مورد نیاز ۲۲۰میلیون دلاری این آزادراه را برای شرکت چینی، تامین کرده است.

منتظری تاکید کرد: به محض آنکه شرکت چینی ضمانتنامه‌های مورد نیاز را به بانک عامل ارائه دهد، اعتبار تخصیصی برای اجرای این پروژه در اختیار آن قرار می‌گیرد. مجری ساخت توسعه آزادراه‌های کشور افزود: برای حضور شرکت‌های چینی در پروژه‌های عمرانی، موضوع قرارداد آنها باید به تایید وزارتخانه‌های اقتصاد، امور خارجه و بازرگانی برسد، اما تاییدیه وزارت اقتصاد چین بیش از هفت ماه طول کشید. منتظری تاکید کرد: با توجه‌به جلساتی که با مسوولان شرکت چینی طرف قرارداد داشتیم، مقرر شد این شرکت تا ۱۰دی ماه ۸۵ ضمانتنامه خود را ارائه دهد و تا ۱۰بهمن ماه سال جاری کار احداث تونل بزرگ «تالون» در قطعه اول این آزادراه، آغاز شود. وی با بیان آنکه شرکت چینی تا ۱۰اردیبهشت ماه سال ۸۶ با تجهیز کارگاه‌های مورد نیاز، اجرای مرحله دوم قطعه اول این آزادراه را آغاز می‌کند، افزود: مقرر شده‌است تا ۱۰ مرداد ماه سال آینده عملیات اجرایی احداث آزادراه تهران - شمال در تمام قسمت‌های قطعه اول توسط چینی‌ها، آغاز شود. به گفته وی، آزادراه تهران - شمال دارای چهار قطعه در مجموع به طول حدود ۱۲۱کیلومتر است که حدود ۶۰کیلومتر آن تونل احداث می‌شود و در صورت تامین منابع مالی مورد نیاز این آزادراه، احتمالا تا سال ۱۳۹۰ به بهره‌برداری می‌رسد.

مجری ساخت توسعه آزادراه‌های کشور تصریح کرد: طول قطعه اول این آزادراه ۳۲کیلومتر، مجموع قطعه‌های دوم و سوم حدود ۷۰کیلومتر و قطعه چهارم ۲۰کیلومتر است. منتظری به ضرورت احداث این آزادراه در مسیر تهران - شمال تاکید کرد و گفت: تسهیل عبور و مرور و کاهش زمان تردد در این مسیر از چهار ساعت و نیم به یک و نیم تا دو ساعت از مزیت‌های احداث این آزادراه است. وی سپس در خصوص پروژه آزادراه ۲۱کیلومتری تهران - پردیس، اشاره کرد و افزود: اجرای این پروژه ۱۰۵میلیارد تومان هزینه دارد و تاکنون پیشرفت فیریکی این آزادراه به ۴۰درصد رسیده است. به گفته منتظری، برای احداث آزادراه تهران - پردیس، وزارت راه وترابری، شرکت عمران پردیس، بانک مسکن و سازمان توسعه راه‌های ایران به ترتیب، ۲۰، ۳۲، ۱۸ و ۳۰درصد مشارکت دارند. مجری ساخت توسعه آزادراه‌های کشور در ادامه با اشاره به پیشرفت فیزیکی ۷۲درصدی احداث بزرگراه قزوین - رشت، اظهار امیدواری کرد که این بزرگراه که در ۱۲ قطعه با هزینه‌ای معادل ۳۷۰میلیارد تومان احداث می‌شود، تا نیمه اول سال ۸۷ به بهره‌برداری برسد.