مسوولیت مهندسین و مجریان ساختمانی دو برابر می‌شود

اتاق کنترل مضاعف در شهرداری تهران ساخت‌وسازها را کنترل می‌کند

گروه مسکن- طبق تصمیمات گرفته شده و بر اساس اعلام مدیر اداره معماری و شهرسازی تهران، در سال جدید کلیه مسوولیت‌های ساخت‌وساز بر عهده مهندسین ناظر و مجریان ساختمانی است و مالکین برای تخلفات ساختمانی مقصر شناخته نشده و مهندسین ناظر و مجریان باید پاسخگو باشند؛ چراکه مالکین بر اساس اعلام نیاز مهندسین، مصالح ساختمانی خریداری کرده و نیروی انسانی استخدام می‌کنند، با در نظر گرفتن این موضوع کلیه هزینه‌های مربوط به تخلفات ساختمانی بر عهده مهندسین ناظر و مجریان ساختمانی است. این تصمیم در کنار فعالیت اتاق کنترل ساخت و ساز از اولویت‌های این مرکز در سال ۸۹ است.

محمدباقر خسروی در این باره به دنیای‌اقتصاد گفت:«اتاق کنترل مضاعف» در گذشته وظیفه تعیین کیفیت ساخت و ساز را از طریق کنترل نوع مصالح ساختمانی، نقشه ساختمانی و کارگران ماهر و نظارت حین ساخت‌وساز بر عهده داشت و تا امروز نیز این وظیفه را دنبال کرده، ولی این نظارت در ساخت‌وساز‌های املاک بالای ۳۰۰۰ متر که برای صدور شناسنامه فنی ساختمان به سازمان نظام مهندسی واگذار شده است بر عهده این سازمان بوده و اتاق کنترل وظیفه‌ای برای نظارت آنها بر عهده ندارد.

وی همچنین با اشاره به شروع صدور شناسنامه فنی ساختمان در سازمان نظام مهندسی توضیح داد: با تغییر ریاست این سازمان و واگذاری این مسوولیت به علی ترکاشوند، مدیرعامل سابق برج میلاد، بیشتر مشکلات این سازمان با شهرداری حل شده؛ چراکه این فرد از بدنه شهرداری است و با مشکلات آن آشنایی دارد.

وی تصریح کرد: به دنبال عملیاتی شدن صدور شناسنامه فنی بعد از ۱۷ سال از این پس تمامی ساختمان‌های بالای ۳۰۰۰ متر تنها با کسب شناسنامه فنی قادر به ساخت‌وساز هستند؛ ضمن اینکه برای صدور این شناسنامه باید در ابتدا دفترچه فنی ساختمان با درج تمامی مشخصات فنی ساخت، دریافت شود.

مدیرکل اداره معماری و شهرسازی شهرداری تهران همچنین با توضیح این مطلب که براساس ماده ۱۳ قانون نظام معماری که قبل از قوانین سازمان نظام مهندسی تصویب و تعیین شده است، شهرداری می‌تواند برخی از اختیارات خود را تفویض کند، هم‌اکنون در مورد صدور شناسنامه فنی و نظارت کیفی بر ساخت‌وساز این مسوولیت را به سازمان نظام مهندسی واگذار کرده است.

خسروی در ادامه تاکید کرد: در آینده نزدیک شناسنامه‌های فنی به صورت الکترونیک صادر می‌شوند تا قابلیت جمع‌آوری داده‌ها و آمارگیری نیز در این رابطه انجام شود.

صدور ۴۸ ساعته تاییدیه نقشه‌های ساختمانی

وی با اشاره به اقدامات جدید سازمان نظام مهندسی گفت: به زودی فرآیند تایید نقشه به جای رسیدگی در پروسه زمانی طولانی مدت و زمان بر در ۴۸ ساعت انجام خواهد شد و همین مساله مشکلات متقاضیان و سازندگان را در برنامه‌ریزی مدت ساخت حل خواهد کرد.

خسروی در ادامه یادآور شد: در کنار این موضوع رسیدگی به بحث تضمین کیفیت ساخت توسط سازنده بعد از دوره واگذاری به خریدار نیز از اولویت‌های اداره معماری و شهرسازی برای ارتقای کیفیت ساخت و ساز است؛ چراکه تا پیش از این و تا به امروز، ارتباط سازنده (به عنوان مسوول اصلی ساخت‌وساز) در زمان فروش و واگذاری ملک به خریدار و متقاضی با سازه قطع شده و در صورت بروز مشکلات آتی خریداران باید پاسخگو باشند، ولی از این پس با برنامه‌ریزی‌های انجام شده برای احساس مسوولیت بیشتر سازنده و ارتقای ساخت‌وساز باید این ارتباط حفظ شده و مهندسین و سازندگان پاسخگوی مشکلات فنی ساختمان‌ها (حتی پس از فروش و واگذاری) باشند.