برنامه معرفی خانه‌های خالی به سازمان مالیاتی

عکس: آکو سالمی

آیا مسکن در تهران احتکار می‌شود؟

گروه مسکن - لیلا درخشان: شهرداری تهران نتیجه ۶ماه عملیات پیگیری و شناسایی واحدهای مسکونی خالی از سکنه را اعلام کرد تا نشان دهد برخلاف نظر مسوولان وزارت مسکن، احتکار مسکن در تهران موضوعی جدی، غیرطبیعی و قابل پیگیری است. سخنگوی شهردار، دیروز در یک نشست خبری و در پاسخ به پرسش خبرنگار دنیای اقتصاد درباره سرانجام طرح شناسایی خانه‌های خالی گفت: تاکنون ۳۰۰هزار واحد مسکونی خالی از سکنه در شهر تهران شناسایی شده است.سخنگو افزود: بعداز پایان عملیات شناسایی خانه‌های خالی، مشخصات خانه‌ها را برای اخذ مالیات به مراجع قانونی معرفی می‌کنیم.

طرح شناسایی خانه‌های خالی را شورای شهر تهران پارسال در قالب مصوبه‌ای به شهرداری ماموریت داد.شهرداری ۲۵فروردین ماه نیز انجام این ماموریت را آغاز کرد و در همان زمان محمد باقر قالیباف شهردار اعلام کرد: شناسایی خانه‌های خالی را انجام می‌دهیم تا در مرحله بعد از آنها عوارض بیشتری بگیریم.

شهردار تهران قبل از انجام عملیات شناسایی پیش‌بینی کرده بود ۲۰۰هزار واحد مسکونی خالی از سکنه در شهر وجود داشته باشد، اما اکنون مشخص شده ۳۰۰هزار واحد خالی از سکنه در پایتخت موجود است.به گزارش دنیای اقتصاد، چنانچه آمار ۳۰۰هزار خانه خالی در تهران را نتیجه شناسایی دقیق و واقعی شهرداری در نظر بگیریم باید گفت طی دو سال گذشته حجم خانه‌های خالی در پایتخت سه برابر شده است، هم‌اکنون در تهران کمی بیش از دو میلیون واحد مسکونی وجود دارد که خالی بودن ۳۰۰هزار واحد از آنها یعنی اینکه مالکان ۱۵درصد از کل خانه‌های موجود در تهران از عرضه واحد خود به بازار جلوگیری می‌کنند. آیا این احتکار مسکن معنا ندارد؟

تشدید احتکار مسکن در تهران در فاصله سال‌های ۸۵ تا ۸۷ هرچند به دلیل گرانی مسکن در سال‌های ۸۵ و ۸۶ بوده، اما همین احتکار در تشدید گرانی نقش داشته است.

تحلیل آمار جدید شهرداری از حجم خانه‌های خالی درست نقطه مقابل تحلیل‌های مسوولان وزارت مسکن قرار دارد.

وزارت مسکن معتقد است تعداد واحدهایی که مالکان آنها به هر دلیلی در داخل آن ساکن نیستند و آنها را اجاره هم نداده‌اند رقمی نیست که قرار باشد برای کاهش آن برنامه‌ریزی کرد.

مسوولان بخش مسکن حتی خانه‌های خالی را دغدغه بخش مسکن هم تلقی نمی‌کنند.

این تصور اهالی مسکن شاید نتیجه سرشماری نفوس و مسکن سال ۸۵باشد که در آن آمار کل خانه‌های خالی در کشور و تهران به ترتیب ۴۶۰هزارو ۱۰۲هزار واحد اعلام شده بود. اما اکنون و در سال ۸۷ که حجم خانه‌های خالی از سکنه در تهران سه برابر رشد کرده آیا این موضوع جای نگرانی ندارد؟

در این میان یک نماینده مردم تهران در مجلس معتقد است حجم خانه‌های خالی در تهران به زودی کاهش پیدا می‌کند. اسدا... بادامچیان با اشاره به اینکه هم‌اکنون قیمت مسکن روزبه‌روز در حال کاهش است، تصریح می‌کند: کاهش قیمت انگیزه خالی نگه داشتن خانه را از مالکان گرفته است.

مراحل شناسایی و اقدامات بعدی

سید هادی ایازی سخنگوی شهردار تهران روز گذشته و درست یک روز پس از آنکه مدیرکل تدوین ضوابط و مقررات شهرداری اظهارنظر جدیدی درباره واحدهای خالی عنوان کرد، گفت: با هماهنگی که با دستگاه‌های مربوطه انجام شده خوشبختانه خانه‌های خالی از سکنه شناسایی شده‌اند. وی افزود: «البته روند شناسایی خانه‌های خالی از سکنه کار چندان مشکلی نیست؛ چرا که خانه‌هایی که از آب و برق و گاز و سایر خدمات شهری استفاده نکنند به آسانی قابل شناسایی هستند.

ایازی تاکید کرد: اما مرحله بعدی اجرای این طرح که اخذ مالیات از آنها است قاعدتا منوط به وضع قانونی در این زمینه است و در واقع مراجع قانون گذار باید اقدام به وضع قانون در این زمینه کنند و از این‌رو شهرداری نمی‌تواند راسا اقدام به اخذ مالیات از صاحبان این نوع املاک کند. وی افزود: پس از اینکه شهردار تهران در ۲۵ فروردین سال جاری از اجرای طرح شناسایی خانه‌های خالی خبر داد تا این لحظه که حدود ۷ ماه از سال می‌گذرد در حدود ۳۰۰ هزار خانه خالی از سکنه توسط شهرداری شناسایی شده است. اما مرحله بعدی کار که اخذ مالیات از آنها است در حوزه اختیارات شهرداری نیست.

مشاور عالی شهردار تهران در بخش دیگری از سخنان خود از افتتاح خدمات الکترونیک در شهرداری تهران خبر داد. به گزارش دنیای‌اقتصاد سال گذشته بود که یک مقام مسوول در شهرداری تاکید کرد: از سال آینده شهروندان برای تشکیل پرونده ساخت و ساز باید به جای شهرداری به دفاتر خدمات الکترونیک شهر مراجعه کنند. به گفته وی، براساس مصوبه شورای شهر تهران، شهردار تهران سه ماه فرصت دارد تا ضوابط و مقررات و معیارهای لازم برای دفاتر خدمات الکترونیک را در قالب آیین‌نامه‌ای تدوین و سپس برای تایید به کمیسیون تعیین شده شورای شهر ارائه دهد. در همین راستا ایازی تاکید کرد از روز شنبه هفته‌جاری ۷۰ دفتر خدمات الکترونیک در شهر افتتاح شده است و خدمات مربوط به شهرسازی، صدور گواهی پایان کار، مجوز ساخت و ... از طریق دفاتر الکترونیک به ارباب رجوع آن ارائه می‌شود. به گفته وی در‌حال‌حاضر این خدمات از طریق بخش‌خصوصی ارائه می‌شود.سخنگوی شهرداری تهران در ادامه از اعطای اعتباری ۱۵ میلیون تومانی به ساکنان مناطق دره مهران و خاک‌سفید خبر داد و گفت: باتوجه به اینکه این مناطق از جمله محله‌هایی هستند که به دلیل شرایط خاص فرهنگی و اجتماعی ناهنجاری‌های اجتماعی زیادی در آن صورت می‌گیرد در نتیجه این مناطق تخریب و تبدیل به مراکز فرهنگی و فضای سبز می‌شوند. وی افزود: اگرچه مالکان این خانه‌ها منازل خود را در زمین‌هایی ساخته‌اند که هیچ نوع مالکیتی بر آن ندارند، اما چون بیشتر این افراد فاقد توانایی مالی هستند در نتیجه قرار شده به هر یک از این افراد مبلغ ۱۵میلیون تومان ازسوی شهرداری به‌ منظور اسکان یافتن درمحل دیگری تخصیص یابد.