گردش به چپ حزب مخالف انگلیس

عکس: AFP

اگر چه رهبر جدید حزب کارگر انگلیس هرگونه گردش به چپ در آینده را رد کرده است، اما قابل انکار نیست که وی پیروزی خود را با حمایت اتحادیه‌های کارگری به دست آورد. پایان «کارگر جدید»

اد میلیبند که گفته می‌شود به جناح چپ حزب کارگر وابسته است، به عنوان رهبر جدید این حزب انتخاب شد

احسان ابطحی

اد میلیبند که روز شنبه به عنوان رهبر جدید حزب کارگر انتخاب شد، تاکید کرد که او شخصیتی مستقل در عرصه سیاسی بریتانیا است. او همچنین این اتهام را رد کرد که وابسته به اتحادیه‌های کارگری است. اد میلیبند همچنین تاکید کرد که دوره کارگر جدید به سر آمده است.

به گزارش روزنامه گاردین، رهبر جدید حزب کارگر که روز شنبه در جریان نشست این حزب در شهر منچستر به این عنوان انتخاب شد، سخنان رهبران اتحادیه‌های کارگری را که پس از اعلام نتایج ادعا می‌کردند اد میلیبند فردی وابسته به آنان است، رد کرد. این در شرایطی است که میلیبند پس از آنکه توانست حمایت شماری از فعالان اتحادیه‌های کارگری را به دست آورد، موفق شد به عنوان رهبر جدید حزب کارگر انتخاب شود.

اد میلیبند با وجود آنکه نتوانست آرای نمایندگان عضو حزب کارگر پارلمان بریتانیا و همچنین اعضای حزب کارگر را به دست آورد، اما موفق شد با اتکا به آرای اتحادیه‌های کارگری، رهبری حزب کارگر را بر‌عهده بگیرد. نمایندگان کارگر پارلمان بریتانیا و همچنین اعضای این حزب رای خود را به دیوید میلیبند، برادر بزرگ‌تر اد که وزیر‌خارجه پیشین بریتانیا بود و اکنون این سمت را در کابینه سایه بر ‌عهده دارد داده بودند.

اد میلیبند پس از انتخاب به عنوان رهبر جدید حزب کارگر در یک مصاحبه وعده داد که «بی‌عدالتی‌های بزرگی» را که طبقه متوسط جامعه با آن مواجه است از میان خواهد برد. او همچنین از قصد خود برای بررسی منصفانه تصمیم دولت مبنی بر کاهش هزینه‌ها خبر داد. او در این مصاحبه از بزرگ‌منشی فوق‌العاده دیوید، برادر بزرگ‌تر و جدی‌ترین رقیبش ستایش کرد. اد میلیبند که از سوی رهبران سه اتحادیه کارگری بزرگ که بزرگ‌ترین اتحادیه‌های کارگری بریتانیا به شمار می‌روند، مورد حمایت قرار گرفته بود لقب «Red Ed» یا اد قرمز را که اشاره به چپ‌گرا بودن فوق‌العاده او دارد، رد کرد. او همچنین انتقاد‌های شماری از رسانه‌ها که او را «‌خسته‌کننده» و «‌بی‌ارزش» نیز می‌خواندند تقبیح کرد.

این در شرایطی است که تحلیل‌گران امور سیاسی بریتانیا پیشتر تاکید کرده بودند که اد به جناح چپ حزب کارگر تعلق دارد در حالی که دیوید مواضعی میانه‌‌روتر اتخاذ می‌کند. اد میلیبند در بخشی از مصاحبه خود با بی.‌بی.‌سی گفت: «‌من آدم هیچ‌کس نیستم. من آدم خودم هستم. موضع من در این مورد بسیار شفاف است.»

رهبر جدید حزب کارگر با وجود آنکه تاکید کرد عصر جدیدی برای این حزب آغاز شده‌است، اما در عین حال اضافه کرد که قصد ندارد حزب کارگر را به سوی چپ‌روی هدایت کند. او دیروز صبح در اظهارنظری جالب گفت: «‌کارگر جدید مرده است.»اد میلیبند در ادامه مصاحبه با بی.‌بی.‌سی گفت: «موضوع این نیست که من به رهبری خود در حزب کارگر چگونه نگاه می‌کنم. موضوع این نیست که حزب را به سوی چپ‌ خواهم کشاند، موضوع اصلا این نیست. من سیاستمداری میانه‌رو هستم اما موضوع این است که میانه‌روی را چگونه تعریف کنیم.»

همزمان با آغاز نشست سالانه و پنج روزه حزب کارگر در شهر منچستر، رهبر جدید این حزب تاکید کرد که حزب کارگر نیاز دارد تا از خود فروتنی نشان دهد و برای ایجاد تغییر در نگرش خود درباره دلایل شکست حزب در انتخابات سراسری آماده باشد.

میلیبند تاکید کرد که اقدام «حزب کارگر جدید» (New Labour) در دهه ۱۹۹۰ برای جذب همه اقشار جامعه اقدام درستی بود اما این حزب لزوما نباید همچنان به سیاست‌های رادیکالی که در آن دوران باعث موفقیتش شد، پایبند بماند.

اصطلاح کارگر جدید یا New Labour پس از آن مطرح شد که تونی بلر در سال ۱۹۹۴ میلادی رهبری این حزب را بر‌عهده گرفت و با همکاری گوردون براون روشی جدید در سیاست‌ورزی این حزب و چپ‌روی، پیشه کرد. روشی که بلر و براون برای هدایت حزب کارگر اتخاذ کردند باعث شد تا به حزب کارگر، حزب کارگر جدید یا New Labour هم گفته شود.

رهبر جدید حزب کارگر تاکید کرد که فرمول جدیدی برای آینده مورد نیاز است. او تاکید کرد: «‌لازم نیست که شما یک چپ‌گرا باشید تا موارد زایدی را که در در اولویت جامعه ما قرار گرفته و اشتباه و نا‌عادلانه است، مشاهده کنید.»

اد میلیبند اضافه کرد: «‌حرف من این است که حزب کارگر جدید در ابتدا بسیار رادیکال بود، یک دولت اصلاح‌طلب بود، ما مردمی بودیم که تشنه تغییر در بریتانیا بودیم، ما می‌گفتیم که بی‌عدالتی‌ها و مشکلاتی در جامعه ما وجود دارد که باید آنها را از بین ببریم. من از این هراس دارم که ما تبدیل به یک تشکیلات شویم و هنگامی که شما تبدیل به یک تشکیلات شدید، شما را از قدرت بیرون می‌اندازند.»

اد میلیبند اضافه کرد: «‌بی‌عدالتی‌های بزرگی وجود دارد که بریتانیا باید با آن دست و پنجه نرم کند، بسیاری از این مشکلات، طبقه متوسط جامعه را تحت‌تاثیر قرار داده‌است، طبقه‌ای که به سختی و ساعت‌های طولانی کار می‌کنند و وقت کافی ندارند تا بچه‌های خود را ببینند، آنها نگران فرزندان خود هستند و مقروض می‌شوند، آنها نگران مسکن هستند. اینها همان مردمی هستند که من برای آنها سخن می‌گویم.»

اد میلیبند تاکید کرد که قصد دارد به «‌مخالفی مسوولیت‌پذیر» برای دولت ائتلافی کنونی بریتانیا تبدیل شود. او در این مورد گفت: «‌من قصد ندارم که با هر اقدام دولت ائتلافی بریتانیا مخالفت کنم. من اقدامات دولت را منصفانه قضاوت خواهم کرد.» از برنامه‌های مهم اد میلیبند، افزایش مالیات‌های بانک‌ها، حق کمیسیون کاری بیشتر، تلاش برای کاهش اختلاف طبقاتی، افزایش تدریجی مالیات‌ها، بالا بردن دستمزد‌ها و حمایت بیشتر از کارگران در رقابت‌های شغلی با مهاجران است.

در حالی که بسیاری این گمانه را مطرح می‌کردند که اد میلیبند برادر بزرگ‌ترش را به عنوان وزیر خزانه‌داری دولت سایه معرفی می‌کند، اد تاکید کرد که باید در این مورد بیشتر فکر کند چراکه دیوید می‌تواند در بخش سیاسی نقشی بسیار موثر ایفا نماید. اد میلیبند موفق شد با ۶۵/۵۰ درصد آرا به عنوان رهبر جدید حزب کارگر انتخاب شود در حالی‌که برادرش دیوید ۳۵/۴۹ درصد آرا را به دست آورد. وی از نزدیکان گوردون براون، رهبر پیشین حزب کارگر به شمار می‌رود و به همین دلیل او را یک براونیست می‌دانند در شرایطی که دیوید به حلقه تونی بلر، رهبر اسبق حزب کارگر نزدیک‌تر است و اصطلاحا به او بلریست می‌گویند.

اد میلیبند پس از پیروزی بر برادرش دیوید او را به آغوش کشید- عکس: GETTY IMAGES