آمار تولید ۹ ماهه خودروهای داخلی اعلام شد
باکیفیتها در اقلیت
این آمار که روی سایت انجمن خودروسازان قرار گرفته، نشان میدهد ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو به عنوان سه خودروساز بزرگ کشور، در مجموع حدود 7/7 درصد نسبت به 9 ماه سال گذشته رشد تولید را تجربه کردهاند.
بر این اساس، ایران خودرو توانسته با تولید بیش از ۴۸۳ هزار دستگاه انواع سواری در ۹ ماه امسال، هفت دهم درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد کند و سایپا نیز که حدود ۳۳۱ هزار دستگاه تولید داشته، رشدی ۲/۱۸ درصدی را به خود میبیند.
همچنین تولید حدودا 245 هزار و 500 دستگاهی پارس خودرو هم متضمن رشد 7/9 درصدی این شرکت در 9 ماه امسال شده است.
در آمار ۹ ماهه، خودروهایی مانند پراید و پژو ۴۰۵ همچنان از تیراژ بالایی برخوردارند، حال آنکه بنابر آمار کیفی اعلام شده از سوی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، این دو محصول جزو خودروهای کم کیفیت داخلی نسبت به دیگر خودروهای تولیدی شمار میروند.
در عوض، خودروهای باکیفیتی مانند تندر-90 با وجود رشد تولید، همچنان دارای تیراژ بالایی نیستند و با این حساب باید عنوان کرد که در آمار 9 ماهه، باکیفیتها در اقلیت هستند و کم کیفیتها در اکثریت.
از جمله نکات قابل توجه آمار مذکور، میتوان به افت تولید خودروهایی مانند پژو ۴۰۵، ماکسیما و افزایش تیراژ محصولاتی مثل پژو ۲۰۶ و تیبا اشاره کرد.
پژو 405 منفی شد و اول
به سراغ آمار برویم و با افت و خیز تولید خودروهای داخلی در ۹ ماه امسال آشنا شویم.
ابتدا از ایران خودرو شروع کنیم، شرکتی که اگر پژو روآ و بنز را از تولیدات آن فاکتور بگیریم (این دو خودرو، دیگر تولید نمیشوند)، فقط پژو 405 از جمع محصولاتش با افت تولید در 9 ماه امسال مواجه شده است. این محصول که چند ماهی میشد جایگاه اولی اش را در ایران خودرو به پژو 206 واگذار کرده بود، دوباره آن را پس گرفت تا لقب پرتیراژترین خودرو این شرکت را باز هم از آن خود کند. در واقع 405 با وجود افت 13 درصدی تولید در مقایسه با 9 ماه سال گذشته، محصول شماره یک ایران خودرو لقب گرفته و این موضوع با عدم رشد بالای 206 در ارتباط است. به عبارت بهتر، چون 206 نتوانسته افزایش تولید چندان زیادی را در مقایسه با 9 ماه سال گذشته تجربه کند، 405 دوباره جای آن را گرفته و هم اکنون پس از پراید، دومین خودرو پرتیراژ داخلی به حساب میآید.
۲۰۶ نیز که ۵/۷ درصد رشد تولید را به خود میبیند، در ۹ ماه امسال دومین محصول پرتیراژ در ایران خودرو و سومین در کل صنعت خودرو کشور شده است. آن طور که آمار میگوید، ایران خودرو در ۹ ماه امسال حتی یک دستگاه ۲۰۶ اتومات نیز تولید نکرده است .
در بین دیگر محصولات پژویی ایران خودرو، پارس توانسته 8/1 درصد رشد تولید را تجربه کند و پژو 207 آی نیز 31 درصد افزایش تیراژ را به خود میبیند. پارس محصولی قدیمیو پرمصرف به حساب میآید، اما «207» را باید خودرویی به روزتر دانست. این محصول فقط در سایت مرکزی ایران خودرو به تولید میرسد، حال آنکه پارس علاوه بر مرکز، در ایران خودرو خراسان و مازندران نیز تولید میشود.
سایت مازندران ایران خودرو به جز پارس، سمند را هم تولید میکند و این در حالی است که طی ۹ ماه امسال فقط ۱۷۴ دستگاه سمند در این سایت به تولید رسیده است. سمند البته با توجه به تولیدی که در ایران خودرو مرکزی داشته، ۱/۱۱ درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد را به خود میبیند.
از سمند بگذریم و سری به شاسی بلند مونتاژی ایران خودرو بزنیم. سوزوکی گرندویتارا که در سایت خراسان ایران خودرو مونتاژ میشود، تنها سه هزار و 627 دستگاه در 9 ماه امسال تولید داشته، اما با این حال سه دهم درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد کرده است. ویتارا که به دلیل کمبود قطعات مدتها با کاهش تولید مواجه بود، هم اکنون قیمتی کاذب در بازار خودرو کشور دارد و به نظر میرسد تا تیراژ آن در حدی قابل توجه افزایش نیابد، نمیتوان به کاهش قیمت آن امیدوار بود.
پراید در خط یک تولید
مانند ماهها و سالهای گذشته، باز هم این پراید است که در خط یک تولید صنعت خودرو کشور قرار دارد و با فاصلهای زیاد نسبت به نزدیک ترین تعقیب کننده اش (پژو 405) حرکت میکند.
این در شرایطی است که پراید با وجود اول بودن در «تولید»، باید از لحاظ کیفی نیز ارتقا یابد.
طبق آمار 9 ماهه، سایپا توانسته به مدد زیرمجموعه اش پارس خودرو، بیش از 481 هزار دستگاه پراید تولید کند و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، حدود 9/5 درصد رشد را به دست بیاورد. حدود 189 هزار دستگاه از پرایدهای تولیدی 9 ماه امسال به پارس خودروییها تعلق دارد و مابقی را سایپای مرکزی و سایپای کاشان به تولید رساندهاند. با این حساب، پراید به احتمال زیاد رکورد تولیدی بالای 600 هزار دستگاه را تا پایان سال به ثبت خواهد رساند.
رشد تولید پراید در حالی است که ریو در ۹ ماه امسال شش دهم درصد افت تولید را تجربه کرده و این موضوع به برنامه سایپا مبنی بر حذف ریو مربوط میشود. آن طور که سایپاییها اعلام کرده اند، ریو فقط تا پایان سال به تولید میرسد، زیرا کیا اجازه نصب کیسه هوا (ایربگ) را روی آن نداده و طبق قانون تولید خودرو بدون ایربگ از ابتدای سال آینده ممنوع است.
قرار است در سال آتی محصول دیگری از کیا میهمان سایپا شود، محصولی که البته احتمالا در محدوده قیمتی بالای 40 میلیون تومان قرار خواهد گرفت.
از پراید و ریو که بگذریم، تولید تیبا در سایپا مرز ۲۵ هزار دستگاه را طی ۹ ماه امسال رد کرده است. این خودرو که از آن با نام محصول داخلی سایپا یاد میشود ، هم اکنون فقط در سایت کاشان سایپا به تولید میرسد.
قشقایی «دو» شد
سری هم به پارس خودرو بزنیم، شرکتی که در تولید تندر-۹۰، مگان و نیسان تینا رشد را تجربه کرده ، اما ماکسیمای آن افت کرده است. طبق آمار، پارس خودروییها حدود هشت هزار و ۵۰۰ دستگاه مگان را در ۹ ماه امسال تولید کرده و رشدی ۸/۶۰ درصدی را در تولید این محصول بدست آوردهاند. همچنین رقم مونتاژ نیسان تینای این شرکت نیز از ۲۴ دستگاه در ۹ ماه سال گذشته، به یک هزار و ۳۳ دستگاه در ۹ ماه امسال رسیده است. این در حالی است که طی بازه زمانی موردنظر، نیسان قشقایی فقط دو دستگاه تولید داشته و این موضوع از تداوم مشکلات مربوط به تامین قطعات قشقایی تا پایان آذر ماه امسال حکایت میکند.
در بین دیگر محصولات پارس خودرو، ماکسیما به روند رو به نزول خود ادامه داده و تولید آن 13 درصد افت کرده است.
تداوم رشد تندر-۹۰
اما به سراغ تندر-90 برویم، خودرویی که تداوم رشد تولید آن در آمار 9 ماهه نیز به چشم میآید. این محصول که جزو باکیفیتترین خودروهای داخلی محسوب میشود، در 9 ماه امسال 66 هزار و 660 دستگاه تولید داشته و 2/95 درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد کرده است. تندر-90 به طور مشترک در ایران خودرو و پارس خودرو به تولید میرسد و سهم ایران خودروییها از آمار 9 ماهه، حدود 21 هزار و 500 دستگاه است و پارس خودروییها نیز حدود 45 هزار و 300 دستگاه از این آمار سهم دارند.
ایران خودرو و پارس خودرو به ترتیب ۴/۶۰ و ۳/۱۱۶ درصد در مقایسه با ۹ ماه سال گذشته رشد تولید را به خود میبینند.
کامیونها گاز خوردند
در آمار ارائه شده از سوی انجمن خودروسازان، علاوه بر سواریها، به میزان تولید خودروهای تجاری سنگین (کامیون، کامیونت و کشنده) نیز اشاره شده و این در حالی است که تولید این خودروها در مقایسه با ۹ ماه سال گذشته حدود ۱۸ درصد رشد کرده است.
طبق آمار، ایران خودرودیزل، زامیاد و سایپادیزل به عنوان سه شرکت اصلی تولیدکننده خودروهای تجاری کشور، در مجموع 13 هزار و 669 دستگاه انواع کامیون ، کامیونت و کشنده را در 9 ماه امسال تولید کردهاند و در این بین، ایران خودرودیزل 1/53 درصد رشد کرده، اما سایپادیزل و زامیاد به ترتیب 7/1 و 9/12 درصد افت تولید را به خود میبینند.
ارسال نظر