حجم و ارزش مبادلات سکه در بورس کالا طی هفته گذشته با رشد نزدیک به 70 درصد روبه‌رو بود
گروه بورس کالا - سردار خالدی: دادوستد سکه در بازار نقدی طی هفته گذشته در حالی با افت ۸ هزار تومانی قیمت‌ها روبه‌رو بود که ارزش معاملات بازار آتی بورس کالای ایران بدون توجه به نوسانات بازار ارز به بالای یک تریلیون ریال رسید، این در شرایطی است که با توجه به تصمیمات اخیر بانک مرکزی مبنی بر کاهش نرخ ارز، حذف احتمالی مالیات بر سکه و افزایش نرخ سود سپرده‌ها، روند دادوستدها در بازار طی هفته پیش رو شاهد تغییرات اساسی خواهد بود.

دادوستد طلا در بازارهای جهانی به کمترین میزان خود طی دو هفته گذشته رسید و انتظار بر این است که قیمت طلا که به سطح نزدیک یک هزار و 520 دلار رسیده با وضعیت تثبیتی ادامه پیدا کند، زیرا که اتفاقات جهانی و گزارش‌های منتشره درباره بهبود رشد اقتصادی جهان باعث شده سرمایه‌گذاران از تقاضای بیش از حد در بازار طلا جلوگیری کنند و تا حدودی دوباره نسبت به بازار سهام اطمینان حاصل کنند این درحالی بوده که بی‌ثباتی بازار ارز نیز با وجود کاهش و افزایش طی یک هفته گذشته کاهش پیدا کرده و اطمینان نسبی را به سایر بازارهای مالی برگردانده است. در همین حال تحلیلگران بازار طلا بر این باورند قیمت طلا در مسیر حرکت اصلاحی قیمتی قرار دارد و این دوره نیز کوتاه مدت است به همین خاطر با توجه به نگرانی‌های اقتصادی اروپا و ایالات متحده و تحولات سیاسی مناطق نفت خیز عربی شمال آفریقا و حاشیه خلیج‌فارس همچنان چشم‌انداز بلندمدت افزایشی قیمت‌ها وجود دارد.
بازار داخلی مسیر متفاوتی از بازار جهانی دنبال کرد. در بازارهای داخلی قیمت‌ها تحت تاثیر سیاست‌های پولی و مالی بانک مرکزی و نوسانات نرخ ارز در ابتدای هفته با افزایش قیمت روبه‌رو شد، اما در ادامه با کاهش قیمت ارز رسمی، نرخ‌ها تا حدودی شکسته شد. نکته قابل توجه دادوستدهای هفته گذشته حاکی از آن است که با وجود نوسانات بازار ارز، تقاضاها همچنان بالا است. در این میان کارشناسان بازار طلا معتقدند عامل اصلی التهاب بازار و هجوم مردم به خرید در بازار طلا و سکه، نگرانی‌های آنان نسبت به وضعیت اقتصادی است. به گفته این تحلیلگران، زمانی که سیاست‌ها و رفتارهای اقتصادی دولت حالت ثبات‌بخش نداشته باشد و خود این تصمیمات روی التهاب بازار نقش داشته باشد، آنگاه شاهد خواهیم بود که بازارهای مالی و غیر مالی به سرعت نسبت به این وضعیت واکنش نشان می‌دهند و هیجانات را همراه خواهند داشت. به عنوان مثال می‌توان به تصمیمات اخیر بانک مرکزی مبنی بر افزایش نرخ ارز و اعمال مالیات روی سکه یا کاهش نرخ سود بهره در بسته‌ سیاستی و نظارتی بانک مرکزی اشاره کرد که تاثیر زیادی روی تحولات بازار داشته است.
در همین حال با توجه به اینکه طی روزهای گذشته رییس بانک مرکزی در رسانه ملی از احتمال افزایش نرخ سود سپرده‌های بانکی در روزهای آینده خبر داده و اعلام کرده نرخ ارز باز هم کاهش می‌یابد، زیرا که نرخ کنونی ارز در بازار کاذب است، به نظر می‌رسد در معاملات هفته جاری شاهد اتفاقات تازه‌ای در بازار طلا و سکه و ارز باشیم و تا حدودی قیمت‌ها در صورت نبود عوامل دیگر دستخوش تغییر اساسی قرار گیرد. همچنین برخی از اخبار نیز حاکی از آن است که قرار است طی این هفته مالیات بر سکه حذف شود؛ موضوعی که با واکنش قابل توجه بازار روبه‌رو خواهد شد.
به هر حال نرخ سکه طرح جدید در روز پایانی معاملات گذشته در بازار نقدی روی ۴۵۴ هزار تومان ثبت شد، گفته‌های رییس بانک مرکزی مبنی بر کاهش قیمت رسمی ارزها، توانست در روزهای پایانی هفته، التهاب بازار را تا حدودی فروکش کند.
در بازار آتی بورس کالای ایران نیز تاثیرات بازار نقدی با نیم‌نگاهی به قیمت طلا در بازارهای جهانی نوسان را تجربه کرد. این در شرایطی است که تفاوت بازار آتی و نقدی در این بود که حجم تقاضاها و قراردادهای بسته شده در معاملات آتی بورس کالا همچنان بالا است، به همین خاطر فعالان بازار نسبت به احتیاط در دادوستدها توصیه کرده و اعلام کرده‌اند احتمال افت قیمت سکه در بازار طی هفته پیش رو با توجه به تصمیمات بانک مرکزی وجود دارد، به همین خاطر لزوم توجه سرمایه‌گذاران به این موضوع باید مدنظر قرار گیرد.
بازار آتی بورس کالای ایران به رکورد جدیدی دست یافت، در مجموع در بازار آتی طی هفته منتهی به ۲۶ خردادماه ۳۵ هزار و ۳۶۴ قرارداد به ارزش یک تریلیون و ۶۰۷ میلیارد و ۹۲۴ میلیون و ۵۲۰ هزار ریال معامله شد که از لحاظ حجم و ارزش به ترتیب رشد ۰۸/۷۰ و ۶۰/۶۷ درصدی را نسبت به هفته ماقبل تجربه کرد. رکورد بالای حجمی در بازار آتی بورس کالا در شرایطی اتفاق افتاد که روند حجمی در بازار نقدی با کاهش روبه‌رو بود. بیشترین دادوستد بازار آتی مربوط به قراردادهای سکه آبان‌ماه بود که ۱۵ هزار و ۲۸۷ قرارداد به ارزش ۸۰۷ میلیارد و ۸۲۲ میلیون و ۲۷۰ هزار ریال برای آن بسته شد.
مبادلات سکه تیرماه نیز شاهد معامله 11 هزار و 151 قرارداد به ارزش 357 میلیارد و 454 میلیون و 440 هزار ریال بود. همچنین برای سکه‌های تحویل شهریورماه 8 هزار و 926 قرارداد به ارزش 442 میلیارد و 647 میلیون و 810 هزار ریال بسته شد.
روند قیمت‌ها در بازار آتی برخلاف حجم مبادلات با کاهش روبه‌رو بود؛ به طوری که به تناسب هر یک از قراردادها میزان کاهش قیمت‌ها به ۸ هزار تومان هم رسید. معاملات سکه تیرماه از ابتدای هفته تا روز چهارشنبه ۲ هزار و ۶۶۴ تومان و ۸ ریال تعدیل قیمت داشت. سکه‌های شهریورماه نیز در همین مدت ۴ هزار و ۵۷۶ تومان و ۸ ریال افت داشت. همچنین سکه‌های آبان‌ماه با بیشترین افت، نزدیک ۸هزار و ۱۴ تومان و ۸ ریال، با کاهش قیمت روبه‌رو بود.