بررسی «دنیای اقتصاد» نشان داد
افزایش تمایل بازار به فروش اقساطی لوازم خانگی
در حال حاضر بررسی بازار نشان میدهد اکثر فروشندگان به فروش قسطی کالای لوازم خانگی تمایل پیدا کردهاند، چرا که جنس در بازار به وفور یافت میشود اما مشتری ندارد. جالب اینجاست در شرایط فعلی کارخانهها به جای فروش نقدی به فروش چکی کالاها به خریداران گرایش پیدا کردهاند ولی کاهش قیمتی در آنها به وجود نیامده است. در همین حال فروشندگان لوازم خانگی معتقدند، قیمت کالاها در بازار نسبت به ماه گذشته شاهد کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی بوده است. به نحوی که فروشنده ظرفشویی را از کارخانه ۲۳ میلیون و ۵۰۰هزار تومان خریده اما در بازار نمیتواند آن را با قیمت ۲۲ میلیون تومان نیز بفروشد. در جاروبرقی نیز یک برند قیمت مصوب ۳ میلیون و ۷۰۰هزار تومانی را تعیین کرده اما در نهایت فروشنده این کالا را با ۲ میلیون و ۹۰۰هزار تومان نیز نمیتواند بهفروش برساند. اما نکته مهم اینجاست در بخش قیمتگذاری کالاها نیز هنوز سیاست روشنی اعمال نشده است و واحدهای تولیدی به صورت سلیقهای نسبت به فروش محصولات خود اقدام میکنند.
فروش اقساطی برای فرار از ورشکستگی
در این خصوص رئیس اتحادیه لوازم خانگی تهران به «دنیایاقتصاد» گفت: به دلیل کاهش قدرت خرید مردم برخی از واحدهای صنفی لوازم خانگی را به مردم اقساطی میفروشند. برخی از کسبه نیز به دلیل گرانیها ورشکست شدهاند. اکبر پازوکی با اشاره به کاهش قدرت مصرفکننده و تبعات آن برای سیستم توزیع و فروشندگان گفت: به دلیل کاهش قدرت خرید مردم برخی از واحدهای صنفی لوازم خانگی را اقساطی میفروشند. برخی دیگر به دلیل گرانی کالاها ورشکست شدهاند و سایر فروشندگان برای فرار از ورشکستگی مجبور به فروش اقساطی هستند. وی معتقد است که چنانچه وضعیت بازار لوازم خانگی راکد و این رویه ادامهدار باشد بیکاری افزایش مییابد و روند تعطیلی فروشگاههای لوازم خانگی بیشتر میشود.
این فعال صنعت لوازم خانگی ادامه داد: در گذشته وضعیت بازار لوازم خانگی آنقدر آرام بود که کسبه اجناس موردنیاز را شرایطی یا اقساطی به مردم میفروختند. عدهای هم بودند که جهیزیه فرزندانشان را از کاسب محل بلندمدت اقساطی میخریدند اما در دو سال اخیر با توجه به افزایش قیمت ارز و تاثیر آن در صنعت لوازم خانگی نمایندگیها یا بنگاههای لوازم خانگی حاضر نبودند اجناس را اقساطی به متقاضیان عرضه کنند؛ این در حالی است که «فروش اقساطی لوازم خانگی» دوباره باب شده است. رئیس اتحادیه لوازم خانگی ادامه داد: مواد اولیه برای تولیدکنندگان در کشور وجود دارد اما قیمتها گزاف است. برای برونرفت از این شرایط تولیدکنندگان لوازم خانگی باید به جای یک شیفت کاری سه شیفت کار کنند. با افزایش میزان تولید، عرضه لوازم خانگی به بازار افزایش مییابد و قیمت لوازم خانگی ارزان میشود.
پازوکی درباره تعطیلی واحدهای صنفی لوازم خانگی نیز گفت: فعالیت در بازار لوازم خانگی فرق دارد. کسانی که ۲۰سال است در این صنف فعالیت دارند یکشبه اعتبارشان را جمع نمیکنند تا از این صنف خارج شوند. صنف بازار لوازم خانگی مثل بقالی نیست که افراد یک روز چیپس و پفک بفروشند و روز دیگر کالای دیگری خرید و فروش کنند. وی در پایان گفت: متاسفانه قیمت کالاها آنقدر گران شده است که واحدهای صنفی هم نمیتوانند کالاهای جدید را جایگزین کالاهای قدیمی کنند.
کلاهبرداری به شیوه فروش قسطی لوازم خانگی
اما اخیرا رئیس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات پایتخت از شناسایی و دستگیری دو کلاهبردار که با روش اسکیمر بیش از پنج میلیارد ریال از شهروندان کلاهبرداری کرده بودند، خبر داد. داود معظمیگودرزی، رئیس پلیس فتا پایتخت به «ایرنا» گفت: تعداد زیادی از شهروندان به پلیس فتا تهران بزرگ مراجعه و مدعی شدند مبالغی به صورت غیرمجاز از حساب آنان برداشت شده است. وی افزود: پس از اخذ اظهارات مالباختگان این پرونده در دستور کار قرار گرفت و کارشناسان پلیس فتا پایتخت تحقیقات خود را در این زمینه آغاز کردند. رئیس پلیس فتا تهران بزرگ گفت: در تحقیقات اولیه کارشناسان پلیس فتا پایتخت مشخص شد همه قربانیان این پرونده بعد از خرید قسطی لوازم آشپزخانه از یک دورهگرد در تهران حسابشان خالی شده و به روش اسکیمر مورد کلاهبرداری قرار گرفتهاند.
سرهنگ معظمیگودرزی بیان کرد: افسران پلیس فتا تهران بزرگ در مرحله تحقیقات پرونده متوجه شدند مجرمان تحت پوشش فروش لوازم آشپزخانه بهصورت قسطی با یک خودروی وانتبار در تهران مشغول کار شده و پس از کپیبرداری کارتهای بانکی مالباختگان به وسیله دستگاه اسکیمر اقدام به برداشت غیرمجاز از حساب بانکی آنان کردهاند. این مقام مسوول با اشاره به اینکه افسران پلیس فتا موفق شدند این افراد را شناسایی و پس از تشریفات قضایی، هر دو مجرم را در محل اختفای خود در یکی از مناطق جنوبی تهران دستگیر کنند، خاطرنشان کرد: متهمان پس از انتقال به پلیس فتا و مواجهه با شکات پرونده و مستندات جمعآوریشده توسط پلیس به کلاهبرداری از بیش از ۵۵ نفر با این روش به ارزش ریالی حدود پنج میلیارد ریال اعتراف کردند و پرده از نحوه اقدامات مجرمانه خود برداشتند.
وی گفت: شهروندان به منظور پیشگیری از سرقت به صورت اسکیمینگ، انجام عملیات بانکی و وارد کردن رمز کارت حساب بانکی را شخصا انجام دهند، چرا که حتی در صورت نصب اسکیمر بر روی دستگاه کارتخوان، بدون اطلاع از رمز عبور، برداشت از حساب شهروندان امکانپذیر نخواهد بود. به گزارش «دنیایاقتصاد»، فعالان و کارشناسان فروش لوازم خانگی بارها تاکید کردهاند برای اینکه خریدار و مصرفکننده درگیر مشکلات پس از خرید نشود، ضروری است که از فروشگاههای معتبر لوازم خانگی خود را تامین کرده و سعی شود حتی از خرید کالای قاچاق نیز صرف نظر شود تا کالای خریداریشده شامل خدمات پس از فروش شده و مشکلی برای مصرفکننده به وجود نیاید.