«دنیای اقتصاد» گزارش میدهد
فضای مجلس پیش از استیضاح ظریف
دیروز هم محمدرضا عارف رئیس فراکسیون امید مجلس در یادداشتی که به مناسبت روز مجلس منتشر کرد، مخالفت شدید خود را با طرح استیضاح ظریف اعلام و تاکید کرد که «در شرایط کنونی طرح استیضاح ظریف به هیچ وجه پسندیده نیست.» اما این پایان انتقادها از طرح استیضاح وزیر امور خارجه نیست؛ وزیری که ۲۹ مرداد سال گذشته با رای موافق ۲۳۶ نماینده در مقابل ۲۶ رای مخالف و ۲۶ رای ممتنع برای دومین بار وزیر امور خارجه دولت روحانی شد. در ادامه انتقادها از این طرح استیضاح، محمود صادقی نیز آن را «انتقامگیری از برجام» معرفی و تاکید کرد که این استیضاح برای استیضاحکنندگان بازی دوسر باخت است. از سوی دیگر علیرضا رحیمی، عضو کمیسیون امنیت ملی و یکی از اعضای هیاترئیسه مجلس هم این «استیضاح» را «تکراری» و حاصل «موجسواری مخالفان» خوانده است. محمدرضا عارف در یادداشت خود با تاکید بر اینکه وزیر امور خارجه به فرموده رهبر معظم انقلاب، یک چهره انقلابی و مؤمن است، گفت: ظریف در مقطع فعلی با پشتوانه ملت ایران در برابر زیادهخواهیهای قدرتهای بزرگ ایستادگی کرده و حضورش در رأس دستگاه دیپلماسی کشور باعث عزت ایران در مجامع بینالمللی شده است و طرح استیضاح ایشان در شرایط فعلی به هیچوجه پسندیده نیست.محمود صادقی هم در گفتوگوی دیروز خود با «عصر ایران» گفت: اینکه آقای ظریف در مورد موضوعی صحبت و عدهای در مجلس این مساله را بهانه کنند که وی را استیضاح کنند، بلاوجه است. این عضو فراکسیون امید با تاکید بر اینکه ظریف نماد سیاست خارجی ماست و پیش کشیدن استیضاحش تضعیف وزیر خارجه ایران در برابر مخالفان کشور است، گفت: «هدف آقایان از طرح استیضاح ظریف انتقامگیری از برجام است.»
این نماینده اصلاحطلب مجلس با تاکید بر این نکته که نمایندگان میتوانند از اختیارات نمایندگیشان در هر زمانی استفاده کنند و استیضاح جای نگرانی ندارد، گفت: البته آقای ظریف میتواند این مساله را تبدیل به یک فرصت و حقایقی را بیان کند. صادقی با بیان اینکه مجلس پشتیبان ظریف است، تاکید کرد: آقای ظریف در پاسخ به چند سوالی که این اواخر در مجلس از وی شد به خوبی پاسخ گفتند و اکثریت مجلس نیز با وی همراه بودند، قطعا این بار نیز به خوبی از خودشان دفاع و اکثریت مجلس نیز از وی حمایت میکنند. به گفته صادقی «این استیضاح برای استیضاحکنندگان بازی دوسر باخت است.» در همین حال علیرضا رحیمی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به جلسه امروز این کمیسیون با حضور ظریف و متقاضیان استیضاح در یادداشتی که در کانال تلگرامی خود منتشر کرد، با تاکید بر اینکه در این جلسه سوالهای تکراری از ظریف در قالب استیضاح مطرح میشود، به هر 11 محور این طرح استیضاح پاسخ داد.
پاسخ به سوالات تکراری
او با اشاره به نخستین محور این استیضاح که اصلیترین محور آن نیز است، در پاسخ به چرایی «اتخاذ مواضع ناصواب از جمله اتهام پولشویی به جمهوری اسلامی»، نوشت: «مخاطب پولشویی در سخنان ظریف نه نظام بود و نه مخالفان FATF برخی به خود گرفته و برآشفته شدهاند که کدها بیشتر عیان نشود.» رحیمی محور دوم استیضاح یعنی «بیتوجهی به اقتصاد در دیپلماسی» را تکراری خواند و نوشت: «دو بار در مجلس دهم سال ۹۶ و ۹۷ و یکبار در مجلس نهم همین سوال عینا از آقای ظریف بهطور رسمی در کمیسیون امنیت ملی مطرح شد، ازجمله توسط آقای پورابراهیمی و چند نماینده دیگر. فعال کردن معاونت اقتصادی در وزارتخارجه با ایجاد تغییرات جدید ساختاری در تشکیلات وزارتخانه از اهم پاسخها به این سوال بود.» این نماینده مجلس همچنین در پاسخ به محور چهارم درباره «استفاده از برخی سفیران ناکارآمد از باب نمونه سفیر ایران در استرالیا» نوشت: «یکبار در سالجاری همین سوال در کمیسیون مطرح و بهطور مصداقی سفیری را نام بردند که ظریف بهطور مبسوط و البته محرمانه توضیحات لازم را ارائه داد. اکنون مصداقی جدید طرح شده و فردا هم شاید مصداقی جدیدتر در راه باشد.» رحیمی در پاسخ به محور پنجم استیضاح یعنی «عدم انتخاب سفیر برای برخی کشورهای دوست مانند چین و هند»، تاکید کرد: «حداقل دونوبت چنین سوالی در کمیسیون مطرح شده در خصوص کشورهای چین، هند و عمان. دکتر ظریف همه اقدامات و محدودیتها و ملاحظات خود را برای انتخاب سفیر در کشورهای مهم به تفصیل بیان کرده است. برخی مطالب محرمانه در فرآیند انتخابش را هم گفت.»
او با اشاره به موضوع «دستگیری دیپلماتهای ایرانی در کشورهای اروپایی به بهانههای واهی و عدم مقابله به مثل» که ازجمله محورهای این استیضاح است، توضیح داد: جدیدترین سوالی که از ظریف در ماه گذشته در کمیسیون مطرح شد موضوع دستگیری یکی از دیپلماتهای ما در اروپا بود. وزیر خارجه توضیحات مفصل و محرمانهای را مطرح کرد و البته برخی گلایههایش را هم از مداخلات کلی، بهطور سربسته گفت. نکته جالب اینکه طراحان استیضاح انتظار مقابله به مثل و دستگیری دیپلماتی اروپایی در ایران از ظریف را دارند و مطرح کردهاند.» این عضو هیاترئیسه مجلس با اشاره به یکی دیگر از محورهای استیضاح مبنیبر «بهکارگیری افراد نامطمئن در مذاکرات حساس و مهم» نوشت: «حداقل دو مرتبه این سوال بهطور رسمی از ظریف در کمیسیون و یک نوبت هم در صحن مطرح شده است. مرکزیت مانور مخالفان ظریف هم حضور آقای دری اصفهانی در مذاکرات بوده که بارها آقای ظریف گفته من شخص کاردان و مسلطی را انتخاب کردهام و قبل از بهکارگیری وی نیز استعلام کردم و پس از دریافت جواب مثبت از مراجع امنیتی از همکاری ایشان بهره گرفتهام.»
حمایت همهجانبه
حمایت از ظریف در برابر این استیضاح تا امروز تنها به اصلاحطلبان مجلس محدود نشده است؛ اصلاحطلبان، برخی چهرههای اصولگرا و حتی نمایندگان اصولگرای مجلس نیز به این جرگه پیوستند. حجتالاسلام حسین ابراهیمی، عضو جامعه روحانیت ازجمله چهرههای اصولگرایی است که دیروز در گفتوگو با «انتخاب» تاکید کرد: «زمانی که زمامدار وزارت خارجه محمد جواد ظریف است، اعتقاد به استیضاح ندارم.» او با تاکید بر این نکته که «با طرح استیضاح، برای دشمنان خوراک تهیه میشود»، از متقاضیان استیضاح خواست «مانع کار ظریف نشوند». ابراهیمی با بیان اینکه ظریف در حال حاضر وزنه سیاست خارجه کشور را بر دوش میکشد، گفت: وزیر امور خارجه سعی دارد گسستگیهایی که از قبل پیش آمده یا پیش آوردهاند را جبران کند بنابراین نباید با مسائلی مثل استیضاح مانع کار او شویم و باید بگذاریم به کار خود ادامه دهد.
عزتالله یوسفیان ملا، نماینده اصولگرای مجلس هم در گفتوگو با «ایلنا» با تاکید بر اینکه «ظریف صحبت نادرستی نکرد که از وی آدرس میخواهند» گفت: «میتوانم آدرس همه پولشوییها را به نمایندگان بدهم؛ اسامی همه قاچاقچیانی که میلیاردها پول کثیف در این کشور مبادله میکنند. کسی وجود دارد که بگوید این پولها کثیف نیست؟» او همچنین تاکید کرد که در وضعیت فعلی کشور کسی نمیتواند جایگزین جواد ظریف شود. از میان چهرههای اصلاحطلب الهه کولایی، استاد دانشگاه نیز در گفتوگو با جماران، در واکنش به طرح استیضاح ظریف گفت: برخی بهخوبی نشان دادند چه اندازه با شفافیت مخالفند. برای برخی گروهها نهتنها منافع مردم و مصالح ملی موضوعیت ندارد، بلکه از هر ابزاری برای رسیدن به اهداف خود بهره میگیرند که یکی از آنها استیضاح است.»
ارسال نظر