در دومین روز بررسی بودجه تصویب شد
تعیین سقف مالیاتی در صحن
به گزارش خبرنگار «دنیای اقتصاد»، روز گذشته پیشنهادهای مختلفی در خصوص واردات خودرو مطرح شد که هیچ کدام رای نیاورد. در نهایت بر اساس ماده ۱۵۳ بند(ر) تبصره (۱) در خصوص واردات خودرو به دلیل مشکلاتی از جمله در نظر نگرفتن واردات خودروی کارکرده از سوی رئیس مجلس به کمیسیون تلفیق ارجاع داده شد. محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس با اشاره به مشکلات این بند، اظهار کرد: واردات خودروهای کارکرده که قانون است در گزارش کمیسیون نیامده است. درحالیکه با واردات خودروی کارکرده ارز کمتری میدهیم و خودروی بیشتری وارد میشود. موضوع دیگر درباره ایرانیان خارج از کشور است که برای آن سقف گذاشته نشده است.
تعیین مالیات حقوق کارکنان به صورت پلکانی
همچنین نمایندگان مجلس با تصویب بند (ز) تبصره(۱)، مالیات حقوق کارکنان را به صورت پلکانی مشخص کردند. بر اساس بند (ز) تبصره(۱)؛ در سال، ۱۴۰۴ مجموع پرداختی به کارکنان دولتی و غیردولتی تحت هر عنوان از قبیل حقوق و مزایا، مقرری یا مزد، حق شغل، حق شاغل، حق الزحمه، حق مشاوره، حق حضور در جلسات، پاداش و کارانه اعم از مستمر یا غیرمستمر که به صورت نقدی و غیرنقدی، از یک یا چند منبع، در بخش دولتی یا غیردولتی، چه از کارفرمای اصلی یا غیراصلی(موضوع تبصره (۱) ماده ۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم) باشد پس از کسر معافیتهای مصرح در قوانین، به شرح زیر مشمول مالیاتبردرآمد حقوق است:
۱- سقف معافیت مالیاتی سالانه موضوع ماده (۸۴) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۳۶۶ با اصلاحات و الحاقات بعدی در سال ۱۴۰۴ مبلغ دو میلیارد و هشتصد و هشتاد میلیون (۲.۸۸۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تعیین میشود.
همچنین در جزء ۲ این بند آمده است؛ نرخ مالیات بر مجموع درآمد حقوق اشخاص حقیقی به شرح زیر است:
۱-۲- نسبت به مازاد مبلغ دو میلیارد و هشتصد و هشتاد میلیون (۲.۸۸۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا سه میلیارد و ششصد میلیون (۳.۶۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، ده درصد (۱۰ درصد)
۲-۲- نسبت به مازاد سه میلیارد و ششصد میلیون (۳.۶۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا چهار میلیارد و پانصد و شصت میلیون (۴.۵۶۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، پانزده درصد (۱۵ درصد)
۳-۲- نسبت به مازاد چهار میلیارد و پانصد و شصت میلیون (۴.۵۶۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا شش میلیارد (۶.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، بیست درصد (۲۰ درصد)
۴-۲- نسبت به مازاد شش میلیارد (۶.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا هشت میلیارد ریال (۸.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) بیست و پنج درصد (۲۵ درصد)
۵-۲- نسبت به مازاد هشت میلیارد ریال (۸.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰)، به بالا، سیدرصد (۳۰ درصد)
تمامی افرادی که در بخشهای دولتی و غیردولتی تحت هر عنوان از جمله ساعتی، روزمزد، قراردادی، حقالتدریس، حقالتحقیق، حقالزحمه، حق نظارت، حقالتالیف، حق فنی و پاداش شورای حل اختلاف دریافتی دارند نیز مشمول مالیات حقوق هستند. اعضای هیات علمی دانشگاهها و موسسات پژوهشی و آموزشی، پزشکان عمومی، متخصص و فوق تخصص بالینی تمام وقت جغرافیایی و قضات دادگستری از شمول این حکم مستثنی و مشمول ماده (۸۵) قانون مالیاتهای مستقیم هستند.
ضمنا مالیات قراردادهای پژوهشی مشمول حکم تبصره(۲) ماده(۸۶) قانون مالیاتهای مستقیم الحاقی ۱۳۹۶.۴.۲۷ است.
همچنین مزایای حقالسعی و اضافه کار، رفاهی و انگیزشی، بهرهوری، فوقالعاده حقالتدریس، حقالتحقیق، حق پژوهش و حق کشیک(پس از اعمال سقف معافیت به تناسب اقلام مذکور و اقلام صدر این بند) مشمول مالیات به نرخ ۱۰ درصد میشود. همچنین در جزء ۳ این بند که مورد تصویب مجلس قرار گرفت آمده است: برای تعیین مالیات بر مجموع درآمد یادشده، پرداختکنندگان قبل از هر پرداخت یا تخصیص آن مکلفند فهرستی متضمن نام و نشانی دریافتکنندگان و میزان پرداخت یا تخصیص را برای محاسبه و تعیین مالیات متعلق به سامانه سازمان امور مالیاتی کشور ارسال نمایند.
از تاریخ اعلام میزان مالیات مربوط به هر کارفرما در سامانه حداکثر تا پایان ماه بعد، پرداختکننده باید نسبت به کسر و پرداخت مالیات اعلامی اقدام نماید. رعایت ترتیبات مذکور، جایگزین تکالیف مقرر در ماده(۸۶) قانون مالیاتهای مستقیم میشود.
در صورت عدم پرداخت مالیات در موعد مقرر، سازمان امور مالیاتی از طریق عملیات اجرای وصول مالیات نسبت به وصول آن اقدام مینماید.
همچنین در جزء ۴ درآمد حاصل از عناوین برشمرده شده فوق و سایر عناوین که از مصادیق درآمد مواد (۸۲) و (۸۳) قانون مالیاتهای مستقیم نباشند، کماکان و مانند سالهای گذشته، مشمول مالیات بر درآمد حقوق است.
نرخ ارز حقوق گمرکی کالاها تعیین شد
نمایندگان مجلس در ادامه بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴نرخ ارز حقوق ورودی کالاها در سال آینده را تعیین کردند. بر این اساس و با تصویب بند ع و غ تبصره(۱) حقوق ورودی کالاها میانگین نرخ ارز مرکز مبادله در اسفند سال ۱۴۰۳ تعیین شد. بر اساس بند ع؛ در سال ۱۴۰۴، نرخ ارز مبنای محاسبه حقوق ورودی به استثنای کالاهای موضوع بند (خ) تبصره (۲) این قانون که بر مبنای نرخ ترجیحی واحد محاسبه میشود براساس میانگین نرخ ارز مرکز مبادله طلا و ارز در اسفندماه ۱۴۰۳ است. همچنین طبق بند غ تبصره یک این لایحه؛ بند (پ) ماده (۱۰) قانون مالیات بر ارزش افزوده (الحاقی بهموجب بند (ب) ماده (۲۱) قانون تامین مالی تولید و زیرساختها مصوب ۱۴۰۲.۱۲.۲۲)، مشمول کالاهای معاف از ارزش افزوده نمیشود. در ادامه بررسی لایحه بند ق تبصره یک لایحه بودجه ۱۴۰۴ که در خصوص حقوق گمرکی واردات گوشیهای همراه خارجی است، برای بررسی بیشتر به کمیسیون تلفیق ارجاع داده شد. به گزارش «دنیای اقتصاد»، بر اساس بند (ق) که به کمیسیون تلفیق ارجاع شده، حقوق گمرکی رویه تجاری واردات گوشیهای همراه خارجی بین ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار حداقل ۱۵ درصد و گوشیهای بالای هزار دلار حداقل ۳۰ درصد تعیین میگردد. حقوق گمرکی واردات گوشی در سایر رویهها با رعایت حداقلهای فوق بر عهده دولت خواهد بود.
مالیات واحدهای تولیدی کاهش یافت
نمایندگان مجلس در ادامه با تصویب بند (و) تبصره (۱)مالیات واحدهای تولیدی را کاهش دادند. همچنین در این بند تخفیف مالیاتی برای خانوارهای دارای سه فرزند و بیشتر به تصویب رسید. بر اساس بند (و) تبصره (۱)، در راستای تحقق سیاستهای حمایت از تولید، نرخ مالیات موضوع ماده (۱۰۵) قانون مالیاتهای مستقیم اشخاص حقوقی دارای پروانه بهرهبرداری از وزارتخانههای ذیربط در فعالیتهای تولیدی در سال ۱۴۰۳ پنج واحد درصد کاهش مییابد. همچنین در راستای تحقق ماده ۱۸ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، اشخاص حقیقی موضوع ماده ۸۴ قانون مالیاتهای مستقیم با رعایت شرایط مذکور در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به ازای فرزند سوم و بیشتر که از آبان سال ۱۴۰۰ به بعد متولد شدهاند، به ازای هر فرزند مشمول ۱۵ درصد افزایش در تخفیف مالیاتی میشود. این بخشودگی علاوه بر سایر معافیتها و بخشودگیها و مشوقهای قانونی اشخاص مذکور است.