«دنیای اقتصاد» رقم جدید پیشنهادی فوتبال به صداوسیما برای حق پخش را بررسی میکند
۱۶۰ میلیارد تومان!
رضا خدادادی: جنگ دوباره شروع شد. جنگی که در یک سوی آن فدراسیون فوتبال ایستاده و از حقی میگوید که هیچگاه به آن نرسیده و به دنبال مطالبه آن است و در سوی دیگر تلویزیون با ویژگیهای خود که نه تنها مقابل فدراسیون فوتبال که در برابر نهادهای قدرتمندتر هم خود را مکلف و ملزم به پاسخگویی و کنار آمدن با خواستههای طرف مقابل نمیداند. دعوا بر سر حق پخش مسابقات فوتبال است. حقی که در تمام دنیا مهمترین منبع درآمد فوتبال محسوب میشود. آخرین چشمه آن همین جامجهانی فوتبال است که سالها پیش شبکه الجزیره آن را با رقمی سرسام آور خرید.
رضا خدادادی: جنگ دوباره شروع شد. جنگی که در یک سوی آن فدراسیون فوتبال ایستاده و از حقی میگوید که هیچگاه به آن نرسیده و به دنبال مطالبه آن است و در سوی دیگر تلویزیون با ویژگیهای خود که نه تنها مقابل فدراسیون فوتبال که در برابر نهادهای قدرتمندتر هم خود را مکلف و ملزم به پاسخگویی و کنار آمدن با خواستههای طرف مقابل نمیداند. دعوا بر سر حق پخش مسابقات فوتبال است. حقی که در تمام دنیا مهمترین منبع درآمد فوتبال محسوب میشود. آخرین چشمه آن همین جامجهانی فوتبال است که سالها پیش شبکه الجزیره آن را با رقمی سرسام آور خرید. الجزیره قطری که پس از ریبرند شدن با گروهی آمریکایی به BeIn Sport تغییر نام داده، در ازای رقمی نزدیک به ۶۳ میلیون دلار امتیاز پخش منطقهای و ماهوارهای جامجهانی را به دست آورد. تلویزیون ایران هم سرانجام مجبور شد، برخلاف رویه خود برای پخش مسابقات رقمی را پرداخت کند. رقمی که حاضر به افشای آن نشدند. زینالعابدین مدیر شبکه ۳، در پاسخ به خبرگزاری فارس درباره رقم قرارداد پخش مسابقات جامجهانی گفت: «توافق و تفاهم لازم برای پخش مسابقات جامجهانی را انجام دادهایم و با حفظ رایت پخش، مسابقات روانه آنتن میشوند، رقم قرارداد نیز از جمله بحثهای سازمانی است، هرچند در بعضی مطبوعات ارقامی دیدم که گشادهدستی میکنند و صفرهای کم و زیاد میگذارند، باید بگویم این ارقام صحیح نیست و با واقعیت فاصله چشمگیری دارد.» در چنین فضایی تلویزیون طی سالهای اخیر بیشترین چالش را با فدراسیون فوتبال برای دادن حق پخش مسابقات داشته است.
دستور هیات رئیسه
آخرین قراردادی که بین طرفین منعقد شد سه ساله بود که آن هم به پایان رسیده است. فدراسیون فوتبال در آخرین جلسه هیاترئیسهاش مصوب کرد که این قرارداد با رشد رقمی چشمگیر تمدید شود، البته آنها ابتدا از در دوستی درآمدند و طی نامهای از زحمات رسانه ملی در ایام جامجهانی تشکر کردند. چاشنی این نامه هم خواست جدید فدراسیون بود تا شاید دل ضرغامی را هم بهدست آورده و بتوانند در فضایی دوستانه آن را به پذیرش خواست فوتبال مجاب کنند. دفعات قبل کار تا تهدید صداوسیما به راه ندادن دوربینهای آنها به استادیومها هم پیش رفت، اما یک تماس تلفنی از مقامات بالا دستی کافی بود تا کفاشیان مقابل تلویزیون قدرتمند کوتاه بیاید و دوربینها بیدردسر وارد ورزشگاه شوند. شاید به همین دلیل هم فدراسیون این بار خیلی نرمتر از گذشته تلویزیون را تهدید میکند. کفاشیان دیروز در آخرین مصاحبه اش از تلویزیون خواست، خیلی سریع به پیشنهاد فوتبالیها جواب دهد: «به نظر من باید صداوسیما هرچه سریعتر نظرش را درباره رقم پرداختی این سازمان به ما اعلام کند چون زمان زیادی تا آغاز لیگ برتر باقی نمانده و اگر صداوسیما این مبلغ را پرداخت نکند، ممکن است به دوربینها اجازه ورود به ورزشگاه داده نشود.»
رقم چقدر است؟
اما رقم جدید چقدر است؟ در حالیکه طرفین هنوز به صورت رسمی آن را اعلام نکردهاند ساکت مشاور سازمان لیگ آن را لو میدهد، او در گفتوگویی کوتاه از خواست فدراسیون و سازمان لیگ پرده برمیدارد. محمدرضا ساکت درباره حق پخش تلویزیونی و بودجه درنظر گرفته شده برای آن گفت: «فوتبال ورزشی است که از داخل آن درآمدزایی میشود و حق پخش نیز اولین حق فوتبال است و در تمامی دنیا به آن احترام میگذارند. سازمان لیگ نیز درخواست ۱۶۰ میلیاردی بودجه خود را از حق پخش به صداوسیما داده است تا این موضوع پیگیری شود.» اما آیا تلویزیون حاضر است ۱۶۰ میلیارد تومان برای پخش مسابقات نه چندان با کیفیت لیگ برتر فوتبال ایران پرداخت کند؟ در حاشیه برگزاری مراسم قرعهکشی لیگ برتر در فصل آتی خبر رسید که صداوسیما همچنان نسبت به پیشنهاد فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ به خاطر حق پخش سکوت کرده و راضی به مذاکره نیست. مسالهای که باعث نگرانی مسوولان فوتبال شده تا هر چه زودتر راهکاری برای حل این مشکل پیدا کنند.
ارسال نظر