خط سیر
بزرگترین سایت خرید و فروش اجناس دست دوم در جهان
eBay اولین و بزرگترین سایت خرید و فروش اجناس دست دوم در جهان محسوب میشود. موسس و مدیر این سایت موفق یک ایرانی الاصل به نام پیر امیدیار(Pierre Omidyar) است.
کوشان غلامی
eBay اولین و بزرگترین سایت خرید و فروش اجناس دست دوم در جهان محسوب میشود. موسس و مدیر این سایت موفق یک ایرانی الاصل به نام پیر امیدیار(Pierre Omidyar) است. بیش از ۲۷۶ میلیون کاربر ثبت شده در eBay وجود دارد و در هر ثانیه اجناسی با ارزش حدود ۲ دلار در آن دادوستد میشود. این سایت طبق ردهبندی سایت الکسا، رتبه هجدهم پربینندهترین وبگاههای دنیا را در اختیار دارد، در حالی که سایت بزرگ آمازون در مکان ۲۸ جهان است. هر روز نزدیک به ۳۶ میلیون کالای مختلف برای فروش روی این سایت قرار میگیرند و شغل حدود ۵۰۰ هزار نفر در جهان از طریق eBay تامین شدهاست.
در سال ۱۹۹۵ مبدع eBay آقای پیر امیدیار، به صورت کاملا اتفاقی یک دستگاه فتوکپی را به صورت آنلاین به فروش گذاشت و خوشبختانه خریدار هم برای آن پیدا شد. وقتی به خریدار اعلام کرد که دستگاه شکسته است، فرد خریدار اظهار داشت که «من یک کلکسیونر فتوکپیهای شکسته هستم». این زمانی بود که امیدیار متوجه شد که هر چیزی امکان پذیر است.
eBay تجارت مستقیم را در اینترنت فراهم آورد و از وب جهانی برای این امر استفاده کرد. پیر امیدیار بهتدریج با دریافت حق مبادله در این بازار اینترنتی که به سرعت روبه رشد بود، درآمد کسب میکرد. وی در ابتدا با این کار به صورت یک کار پارهوقت برخورد میکرد اما زمانی که درآمدش به مبلغ ۱۰ هزار دلار در ماه رسید، کار اصلیش را رها کرد و تمام وقتش را بر روی eBay گذاشت.
این اتفاقات در سال ۱۹۹۶ به وقوع پیوستند و در آن زمان پیر تصور نمیکرد که روزی فروشگاه eBay به عنوان بزرگترین فروشگاه اینترنتی جهان مطرح شود.
eBay که از ابتدا با هدف ایجاد بازاری برای فروش اجناس و سرویسهای افراد مختلف بوجود آمده بود، در سال ۱۹۹۸ شروع به گسترش نمود. پیر و شریکش «جف اسکال» (Jeff Skoll) از «مگ وایتمن» (Meg Whitman) که فارغالتحصیل دانشکده تجارت دانشگاههاروارد بود هم برای کمک در این فرآیند دعوت به عمل آوردند.
مگ کارمندان اصلی خود را از کمپانیهای دیسنی و پپسی انتخاب کرد و یک تیم مدیریتی مجرب با حداقل ۲۰ سال تجربه کاری فراهم کرده و دیدگاه بینظیری برای سازمان بوجود آورد. eBay همان کسبوکاری بود که نه تنها برای فروش اجناس استفاده میشد، بلکه افراد را به هم مرتبط میکرد.
آنها به سرعت تصویری از حراج اقلام جمعآوری شده را در ذهنها ایجاد کردند و سپس آنها را به بازارهای گران فرستادند. جایی که قیمت فروش در آن بالاتر بود. «میانگین قیمت فروش»، استانداردی کلیدی در دادوستدهای اینترنتی شد و از آن پس میانگین فروش به یک شاخص مهم تبدیل شد.
eBay با همکاری شرکتهای صاحبنامی مثل GM، دیزنی و سان که اجناس بسیار با ارزشی در این سایت برای فروش گذاشتند، اعتبار زیادی پیدا کرد. مثلا شرکت سان اجناسی با ارزش ۱۰ میلیون دلار را در eBay فروخت و در لیست خود موارد زیادی از این اجناس را قرار داد. وجود سیستمهای شهرت و اعتبار مشتریان و همچنین استفاده از سیستمهای پرداخت امن اینترنتی و سریع در آن از جمله سیستم PayPal از دلایل دیگر موفقیت گسترده eBay بودند.
فروشندهها در این سایت اجازه داشتند تا لیستهای اجناس را برای فروش، در اختیار خریداران قرار دهند. خریدارها روی اجناس قیمت میگذاشتند و سایر مشترکین eBay از بین اجناس لیست شده، اقلام موردنظر خود را پیدا میکردند. اجناس این سایت بر حسب موضوع، رتبهبندی شده و هر حراجی فهرست مخصوص به خود را داشت. جستوجو در وب و گشتن در این حراجها کاملا مجانی بود.
این شرکت پس از گذشت حدود ده سال از فعالیت خود به موفقیتهای بسیار گسترده جهانی دست پیدا کرد و توانست شرکتهای بسیار بزرگ دیگری در زمینه تجارت الکترونیک را خریداری کند. (مثل شرکت PayPal، Skype و Gumtree که هر کدام از نمونههای بسیار موفق تجارت الکترونیکی هستند.)
در سال ۲۰۰۶ حجم مبادلاتی که توسط وبگاه eBay صورت گرفت، بالغ بر ۵۰ میلیارد دلار بود که از این مقدار حدود ۱۰ درصد آن سهم خود eBay به عنوان سود بودهاست. شعار این شرکت بسیار مرتبط با یکی از فواید اصلی تجارت الکترونیک است. «پیروزمندانه خرید کنید. هر چیزی را که وجود دارد، میتوانید از eBay بگیرید».
پیر امیدیار کماکان یکی از سهامداران اصلی eBay است. این شرکت با داشتن بیش از ۱۵ هزار کارمند در سراسر جهان، در سال گذشته میلادی درآمدی بالغ بر ۸ میلیارد دلار داشته است.
ارسال نظر