هیچ موردی سراغ ندارم که به‌رغم نیاز داخلی اجازه حتی یک کیلو صادرات محصولات پتروشیمی‌ داده شده باشد.

غلام‌حسین نجابت، معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، در گفت‌وگو با ایسنا، درباره علل صدور محصولات پتروشیمی‌ ساخت داخل پیش از تامین نیاز‌های داخلی به خارج از کشور اظهار کرد: قطعا این گونه بوده که ابتدا نیاز داخلی تامین و سپس صادرات انجام شود و در آینده نیز به همین ترتیب خواهد بود. بر اساس این گزارش برخی خبرها حاکی از آن است که با وجود نیاز داخلی، محصولات پتروشیمی برخی از مجتمع‌ها در حال صادر شدن است.

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این‌که آیا شرکت‌هایی که قرار است در قالب اصل ۴۴ قانون اساسی به بخش خصوصی واگذار شوند، از سوددهی لازم برخوردار هستند؟ اظهار کرد: هیچ شرکتی بدون بررسی اقتصادی و در صورت احراز سودده نبودن آن واگذار نخواهد شد.

نجابت ادامه داد: در مجموع هیچ واحدی ضررده نیست. البته ممکن است در اوایل کار به دلیل آن که به ظرفیت کامل نرسیده است، از لحاظ بالانس مالی متعادل نباشد، اما در زمان رسیدن به سطح تولیدات تجاری و ظرفیت کامل سوددهی آن مشخص خواهد شد.

به گفته او هیچ شرکتی تا به ظرفیت کامل نرسد و اصلاح ساختار آن صورت نگیرد، واگذار نخواهد شد، چراکه این امر جزو قوانین خواهد بود.

براساس این گزارش، برخی کارشناسان از واگذاری شرکت‌های ضررده یا شرکت‌های فاقد ساختار منسجم در قالب اصل ۴۴ ابراز نگرانی کرده‌اند و معتقدند این کار موجب ضرردهی و در نهایت ورشکسته شدن آن‌ها می‌شود.

این افراد معتقدند با این کار ممکن است اهداف سیاست‌های اصل ۴۴ محقق نشود.

تولید ۶/۶میلیون تنی پتروشیمی

براساس گزارش فارس، حجم کل تولید مجتمع‌های پتروشیمی از ابتدا تا پایان تیرماه سال‌جاری ۶/۶‌میلیون تن بوده که این میزان تولید معادل ۷۴‌درصد ظرفیت اسمی و ۹۴‌درصد برنامه تولید بوده است.

بر پایه این گزارش، فعالیت‌های بازرگانی محصولات پتروشیمی در این دوره زمانی در بخش فروش داخلی بیش از ۶/۱‌میلیون تن به ارزش ۶/۶‌هزار‌میلیارد ریال و در بخش صادرات ۲میلیون و ۴۷۸‌هزار تن به ارزش یک‌میلیارد و ۴۰۰‌میلیون دلار برآورد شده است.

همچنین، مجموع کل تولید مجتمع‌های شرکت ملی صنایع پتروشیمی در تیرماه امسال بیش از یک‌هزار و ۷۷۹ تن بوده است که عملکرد شرکت بازرگانی پتروشیمی در تیرماه امسال نیز در بخش فروش داخلی ۷/۴۵۰‌هزار تن به ارزش ۶/ ۱۸۳۵‌میلیارد ریال و در بخش صادرات نیز ۶۶۲‌هزار تن به ارزش ۱/۳۷۴‌میلیون دلار گزارش شده است.

بنابراین گزارش، بالاترین عملکرد تولید در مقایسه با برنامه تولید در تیرماه امسال به ترتیب مربوط به پتروشیمی بندر امام با ۱۱۰‌درصد برنامه، پتروشیمی بوعلی سینا با ۱۰۸‌درصد، شهید تندگویان ۲ با ۱۰۲‌درصد، پتروشیمی ارومیه و تبریز با ۱۰۰‌درصد برآورد شده است.

شرکت پتروشیمی بندر امام با میزان فروش داخلی ۱۲۷‌هزار تن به ارزش ۸/۷۰۷‌میلیارد ریال و با صادرات ۵/۱۷۲‌هزار تن به ارزش ۹/۱۳۰‌میلیون دلار در دوره زمانی ابتدا تا پایان تیرماه امسال رتبه اول را در میان مجتمع‌های پتروشیمی از نظر تولید، فروش داخلی و صادرات به خود اختصاص داده است.

بر اساس این گزارش، عملکرد پتروشیمی نوری (برزویه) که در تیر ماه امسال به طور رسمی به تولید رسید برابر با ۹۱‌هزار و ۴۸۷ تن و پتروشیمی غدیر نیز ۲۰‌هزار و ۵۹۷ تن آمونیاک و اوره بوده است.

این گزارش می‌افزاید: شرکت‌های پتروشیمی ارومیه، امیرکبیر، بندر امام، تبریز، خراسان، رازی، شیراز، بوعلی سینا، فناوران، خوزستان، تندگویان، بیستون، پارس، مارون، زاگرس، غدیر، مبین و فجر شرکت‌های تولیدی و صادر‌کننده تابع شرکت ملی صنایع پتروشیمی هستند.

طرح‌های در دست اجرا شرکت ملی صنایع پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر عبارتند از: پلی اتیلن سبک (پتروشیمی لاله)، PET&PTA دوم (پتروشیمی تندگویان)، ایزوسیانات‌ها (پتروشیمی کارون)، کلرآلکالی و PVC (پتروشیمی اروند)، سرویس‌های جانبی متمرکز توسعه فجر ۱ و۲، پلی اتیلن سبک (پتروشیمی امیرکبیر)، MTP (تبدیل متانول به پروپیلن) پتروشیمی فناوران هستند.

طرح‌های آمونیاک و اوره چهارم (شرکت مدیریت توسعه پتروشیمی)، اتیل بنزن، استایرن منومر (شرکت مدیریت توسعه پتروشیمی)، الفین دهم (پتروشیمی جم)، الفین نهم (پتروشیمی پلیمر آریا ساسول)، آمونیاک و اوره ششم (شرکت مدیریت توسعه پتروشیمی)، واحد دوم متانول چهارم (پتروشیمی زاگرس)، پلی‌اتیلن سنگین (پتروشیمی مهر)، الفین عسلویه (پتروشیمی مروارید)، الفین یازدهم (پتروشیمی کاویان) پروژه‌های اجرایی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس هستند.