شماره روزنامه ۶۱۶۰
|
    شنبه، ۰۳ آذر ۱۴۰۳
  • آیا بازار جهانی پسته ایران از دست می‌رود؟

    صادرات پسته در خط‌پایان؟

    در نتیجه عواملی همچون قوانین اتحادیه اروپا برای کیفیت محصولات کشاورزی و لابی تولید‏کنندگان پسته در کشورهای دیگر همچون آمریکا، بازار جهانی پسته ایران در معرض تهدید قرار گرفته است. در ۲سال گذشته شاهد برگشت خوردن محموله‌های متعددی از پسته صادراتی ایران به بازارهای اروپایی بوده‌ایم.
  • رفع ناترازی معطل چالش‌های ساختاری

    به‌رغم اقدامات انجام‌شده برای کاهش ناترازی در صنعت برق، چالش‌های اقتصادی و سیاسی موجود نیز بر فضای کسب و کار تأثیرگذار بوده و به رشد پایین در بخش صنعت منجر شده است. با این حال وزارت صمت اقداماتی را در راستای کاهش این ناترازی‌ها انجام داده است. وزارت صمت در جوابیه‌ای نسبت به گزارش «دنیای اقتصاد» با عنوان «پایان باز بی‌برقی صنعت» واکنش نشان داد که در ادامه عینا آمده است:
  • شرایط اقبال فعالان اقتصادی به خدمات کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین‌المللی چیست؟

    ظرفیت‌های مغفول ICC در ایران

    استراتژی اتاق بازرگانی بین‌المللی (ICC) تسهیل تجارت‌جهانی، ارتقای دسترسی به عدالت و احترام به حاکمیت قانون، تسریع در اقدامات اقلیمی (پایداری کسب‌وکار)، شکل‌دادن به اقتصاد دیجیتال باز، قابل‌اعتماد و قابل‌تعامل و تقویت همکاری‌های چندجانبه‌ است. این اتاق با سه محور کاری و اجرایی تدوین مقررات حوزه تجارت، افزایش آگاهی‏‏‏‌های تجاری فعالان اقتصادی و در نهایت، داوری تاسیس شد. در حال‌حاضر کارشناسان معتقدند در ایران آگاهی‏‏‏‌ نسبت به اتاق بازرگانی بین‌المللی و خدماتی که ارائه می‌دهد بسیار اندک است و همین موضوع باعث‌شده فعالان اقتصادی و بنگاه‌ها از پتانسیل، ابزارها و امکانات این نهاد بهره نبرند و این در حالی است که در حال‌حاضر و با توجه به فشار تحریم‌های بین‌المللی ضروری است ظرفیت‌های بین‌المللی بیش از گذشته مورد‌توجه قرار گیرد.
  • ایران؛ کریدور ترانزیتی تبادل محصولات ژاپنی

    وزیر جهادکشاورزی، همکاری ایران و ژاپن در حوزه‌‌‌‌‌‌ آب و غذا را به نفع منطقه دانست؛ برهمین اساس نیز انتظار می‌رود کریدور ترانزیتی و قطب منطقه‌ای ایران، در تبادل محصولات ژاپنی نقش بازی کند.
  • مشکل رفع تعهد ارزی صادرات از محل ورودموقت حل شد

    دنیای‌اقتصاد: با پیگیری دبیرخانه شورای گفت‌وگو، راهکار موقتی برای رفع بلاتکلیفی صادرکنندگان در حوزه رفع تعهدات ارزی صادرات از محل ورودموقت، اتخاذ شد.
  • عزم جدی ایران و افغانستان برای توسعه ‌تجارت ریلی

    در نشست فعالان اقتصادی خراسان‌رضوی با رئیس راه‌آهن افغانستان و هیات همراه، با اشاره به عزم دوجانبه بر توسعه‌تجارت ریلی، بر اهمیت فعال‌‌‌‌‌سازی کامل حمل‌ونقل ریلی بر متناسب‌‌‌‌‌سازی تجارت دوجانبه تاکید شد.
  • پایان ۷ سال ‌وزارت

    دنیای‌اقتصاد: اواخر حکومت زاهدی، طالقانی برای ادامه عملیات عمرانی، مسوولیت صندوق مشترک ایران و آمریکا را بر عهده گرفت. وی به‌عنوان وزیر کشاورزی در کابینه زاهدی و علا فعالیت داشت. در اواخر عمر کابینه علا، طالقانی جای خود را به مصدق‌الدوله ناصری (میرزا محمدخان مصدق‌الدوله، نماینده هفت دوره مردم شوشتر در مجلس شورای اسلامی) داد و خود وزیر مشاور شد. او وزیر مشاور در کابینه حسین علا و منوچهر اقبال بود. طالقانی به مدت هفت سال‌(از دی ماه ۱۳۳۰ تا ۱۳ آذر۱۳۳۷) به‌عنوان وزیر با دولت‌های مختلف همکاری داشت. سرانجام طالقانی، با تصویب قانون منع مداخله وزرا در فعالیت‌های اقتصادی خصوصی، از مشاغل دولتی کنارگیری کرد (پاییز ۱۳۳۷.)
  • روند کاهشی تورم تولیدکننده بخش معدن در آبان‌ماه ادامه می‏‏‌یابد؟

    ترمز سرمایه‌گذاری در بخش معدن

    تورم تولیدکننده بخش معدن در مهرماه سال‌جاری، ۲۳۴۴واحد اعلام شده که از کاهش تورم ماهانه و سالانه حکایت دارد. با وجود این، تورم نقطه به نقطه بخش معدن در اولین ماه پاییز روند افزایشی داشته است. مرکز آمار ایران طی گزارشی، تورم تولیدکننده بخش معدن در مهرماه سال‌جاری را منتشر کرد که براساس آن، قیمت تولیدکننده بخش معدن در مهرماه ۱۴۰۳ (۲۳۴۴.۱) اعلام شد که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۰.۹درصد، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۲۸.۷‌درصد و در ۱۲ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه)، ۲۷.۸‌درصد افزایش داشته است.
  • افزایش ۳۸درصدی تعرفه برق خانگی از ابتدای پاییز

    دنیای‌اقتصاد: بررسی تعرفه‌‌‌های جدید و مقایسه آن با تعرفه‌‌‌های پیشین (قبل از مهر ۱۴۰۳) در ماه‌های غیرگرم نشان می‌دهد که میزان رشد تعرفه‌‌‌ها به‌‌‌جز دو مورد، در محدوده ۳۸درصدی است.
  • خاموشی‏‏‌ها مسوولان وزارت نیرو را به مجلس کشاند

    دنیای‌اقتصاد: کمیسیون انرژی مجلس در هفته جاری با دعوت از مسوولان حوزه نیرو و انرژی به بررسی علل قطعی برق در روزهای اخیر می‏‏‌پردازد.کمیسیون انرژی مجلس در هفته جاری با دعوت از مسوولان حوزه نیرو و انرژی به بررسی علل قطعی برق خاموشی‏‏‌های اخیر می‏‏‌پردازد. همچنین، روز سه‏‏‌شنبه وزیر نفت به منظور پاسخگویی به سوالات نمایندگان در کمیسیون انرژی حاضر می‌شود. کمیته برق کمیسیون نیز روز دوشنبه به بررسی آخرین وضعیت و ظرفیت تولید برق حرارتی کشور و اقدامات وزارت نیرو برای افزایش راندمان تولید برق خواهد پرداخت. کمیسیون کشاورزی روز یکشنبه، ۴آذرماه، پس از ارائه گزارش اعضای کمیسیون کشاورزی در کمیسیون تلفیق لایحه بودجه، به بررسی لوایح مختلف می‏‏‌پردازد. یکی از لوایح مهم، «حفاظت از رودخانه‏‏‌ها و کاهش خطرات سیل» است. همچنین، ارزیابی اثرات زیست‏‏‌محیطی فرامرزی الحاقی به کنوانسیون چارچوب حفاظت از محیط‌زیست دریایی دریای خزر مورد بحث قرار خواهد گرفت.
  • کمبود نیروی کار در کارخانه‌‌‌ها

    پدیده هم‌‌‌زمانی کمبود و مازاد نیروی انسانی در اقتصاد ایران و حضور مهاجران غیرماهر یکی از مشکلات بازار کار است که در کمیسیون مالیات، کار و تامین اجتماعی اتاق ایران بررسی شد.
  • ۷۹ درصد عرضه فولاد در آبان ماه معامله شد/ رینگ گرم فولاد در میانه پاییز

    دنیای اقتصاد آنلاین: افزایش انتظارات تورمی و کاهش محدودیت انرژی صنایع تکمیلی در میانه پاییز، زمینه‌ساز رونق معاملات فولاد کشور شده؛ به نحوی که در آبان‌ماه امسال، ۷۹ درصد عرضه شمش فولاد در رینگ صنعتی بورس کالای ایران با متوسط قیمتی برابر ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومان مورد معامله قرار گرفت.
  • در گفتگو با دنیای اقتصاد آنلاین مطرح شد؛

    نسخه درمان برای رکود سرسخت اقتصاد ایران/ چرا اصلاحات فوری ضروری است؟

    دنیای اقتصاد آنلاین: یک عضو هیات نمایندگان اتاق تهران معتقد است تمرکز بر حل مشکلات اقتصاد کلان در کوتاه‌مدت امکان‌پذیر نیست. به جای آن، باید به اصلاحات داخلی و حل مشکلات ناشی از مدیریت‌های ناکارآمد پرداخته شود
  • دنیای اقتصاد آنلاین گزارش می‌دهد؛

    محرک‌های چینی توان حمایت از بازار فلزات را نداشت/ سقوط کامودیتی‌ها با صعود دلار آمریکا

    دنیای اقتصاد آنلاین: فلزات آهنی و غیرآهنی سومین هفته از ماه نوامبر را با کاهش قیمت به پایان رساندند؛ صعود شاخص دلار آمریکا با امیدواری نسبت به سیاست‌های اقتصادی ترامپ عامل اصلی این صعود و تضعیف قیمت فلزات بود. به این ترتیب در هفته اخیر منتهی به روز جمعه ۲۲ نوامبر مس در معاملات آتی کامکس آمریکا کاهشی ۰.۵۶ درصدی داشت؛ شاخص قیمت فلزات لندن افتی ۰.۲ درصدی و میلگرد فولادی در بازار داخلی چین کاهشی ۱.۲ درصدی را به ثبت رساند.
    جمعه، ۰۲ آذر ۱۴۰۳
  • در برابر هر ونزوئلا و نیجریه،یک نروژ یا یک بوتسوانا وجود دارد

    چالش نفتی صنعتی شدن

    برآمدن گفتمان توسعه صنعتی در تاریخ اقتصادی هر کشوری وجود داشته‌است. زمانی‌که ایالات‌متحده یک اقتصاد وابسته به کشاورزی بود بحث‌های حمایت از صنعت و تبدیل‌شدن آمریکا به یک اقتصاد صنعتی توسط الکساندر همیلتون و سایر گروه‌های سیاسی در آمریکای اواخر قرن هجدهم صورت‌گرفت. در آمریکای‌لاتین اوایل قرن بیستم و همینطور در شرق آسیا، بحث چگونه صنعتی‌شدن و غلبه بر چالش‌های آن زمانی بحث روز بودند، بااین‌حال همان‌طور که آتول کولی، اقتصاددان توسعه می‌گوید؛ اگر صنعتی‌شدن برای کشورهای اوایل قرن نوزدهم یک چالش بود، برای کشورهای امروزی یک ابرچالش است. گروه رسانه‌ای «دنیای‌اقتصاد» در ۲۵ آذر ماه در هتل المپیک همایشی را تحت‌عنوان «چالش‌های صنعتی‌شدن ایران» برگزار خواهد کرد. به‌منظور شرکت در این همایش به آدرس http: //events.den.ir یا واحد همایش «دنیای‌اقتصاد» در سایت مراجعه کنید.
  • بازنگری در بخشنامه توقف قسط‌بندی حقوق دولتی معادن

    دنیای‌اقتصاد: معاون معادن و فرآوری مواد وزیر صمت گفت: بخشنامه توقف قسط‌بندی حقوق دولتی معادن بازنگری می‌شود.
  • وزیر نیرو بیان کرد

    انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان

    دنیای‌اقتصاد: وزیر نیرو با بیان اینکه طرح آبرسانی از آبخوان شرقی به زاهدان نیاز آبی شهرستان زاهدان را برای یک دوره طولانی حل خواهد کرد، افزود: تلاش می‌شود این پروژه بسیار مهم تا پایان سال‌۱۴۰۴ تکمیل و به بهره‌‌‌‌‌‌‌‌برداری برسد.
  • مدیرعامل آبفای کشور:

    تامین آب صنایع از پساب، تحول بزرگی در مدیریت آب کشور است

    مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور گفت: تامین پایدار آب مورد‌نیاز صنایع از طریق پساب، اولویت مهم وزارت نیرو است و مدیریت آب کشور را متحول می‌کند. به گزارش پایگاه اطلاع‌‌‌‌‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، هاشم امینی در حاشیه آیین آغاز عملیات احداث تصفیه‌‌‌‌‌خانه فاضلاب نیشابور ادامه‌داد: یکی از اقدام‌های خوبی که بستر قانونی آن در سطح کشور با کمک نمایندگان مجلس فراهم شده و در حال انجام است، الزام صنایع آب‌‌‌‌‌بر به استفاده از پساب برای تامین آب موردنیازشان در برنامه هفتم توسعه کشور است. رئیس هیات‌مدیره آبفای کشور افزود: با تکمیل طرح‌های تامین آب صنایع از محل پساب تصفیه‌‌‌‌‌خانه‌‌‌‌‌های فاضلاب شاهد تحول در وضعیت آبی مناطق مختلف کشور خواهیم بود.
  • فراز و فرود تجارت خارجی کشور در هفت ماه گذشته بررسی شد

    سیاه‌وسفید آینده تجارت

    با انتخاب ترامپ و تغییرات مورد انتظار در تجارت جهانی احتمال این وجود دارد که تجارت ایران با شرکای خود مانند چین با موانع و محدودیت مواجه شود؛ اما ایران می‌تواند برای صادرات به بازارهای جدیدی همچون افغانستان و سایر کشورها اتکا کند.
  • معاون وزیر جهادکشاورزی:

    ترخیص برنج از گمرکات از سر گرفته شد

    معاون برنامه‌‌‌‌‌ریزی و امور اقتصادی وزارت جهادکشاورزی از کسری ۸۰۰‌هزار تنی برنج در کشور خبر داد. طبق آمار‌ها امسال ۲‌میلیون و ۶۰۰‌هزار‌تن برنج در کشور تولیدشده‌است و کسری نیاز داخلی از محل واردات تامین می‌شود.
  • وزیر نیرو بیان کرد

    کشاورزی باید متناسب با ظرفیت‌های آبی مناطق کشور صورت پذیرد

    وزیر نیرو با بیان اینکه پروژه‌های آب، برق و راه باید در لیست پروژه‌های با اولویت بالای استان سیستان و بلوچستان قرار بگیرد، گفت: باید تلاش کنیم در این استان متناسب با اقلیم منطقه آب و برق پایدار فراهم کنیم.
  • رایزنی برای امضای موافقت‌نامه تجارت آزاد با پاکستان

    رئیس‌کل سازمان توسعه‌تجارت ایران ضمن اشاره به ظرفیت‌های استان سیستان و بلوچستان در توسعه‌تجارت از رایزنی‌‌‌‌‌‌ها برای امضای موافقت‌نامه تجارت آزاد با پاکستان خبر داد.
  • اولین واکنش بخش‌خصوصی به راه‌اندازی مرکز مبادله ارزی/ قرار نبود واگذاری کوتاژهای صادراتی متوقف شود

    گروه دنیای‌اقتصاد آنلاین: با دستورالعمل بانک مرکزی که روز اول آذرماه منتشر شده،‌ از فردا سوم آذرماه به مدت یکماه،‌ واگذاری ارز صادراتی به واردکنندگان همزمان با واگذاری کوتاژها عملیاتی است؛ اما از سوم دیماه؛ واگذاری کوتاژهای صادراتی متوقف خواهد شد و این نشان می­دهد که سیاستگذار به خواسته اتاق بازرگانی توجهی نداشته است.
    چهارشنبه، ۳۰ آبان ۱۴۰۳
  • ماهیت و الزامات اقتصاد دریامحور بررسی شد

    پهنه‏‏‏‏‌های آبی؛ محرک توسعه

    سیاستگذاری و برنامه‏‏‏‏‌ریزی برای بهره‌مندی از مواهب دریا و سواحل کشور ضروری است. سیاستگذاری منطقه‌ای و پر‌کردن شکاف توسعه‏‏‏‏‌ای مناطق مختلف در پهنه جغرافیایی یک کشور علاوه‌بر حصول اطمینان از توزیع متوازن جمعیت و درآمد در سراسر کشور و پایداری در استفاده از منابع، مزیت‌های دیگری همچون افزایش رقابت‌پذیری مناطق با سایر مناطق مشابه در سطح جهان را به همراه دارد؛ چراکه در دنیای امروز که زنجیره‌های ارزش به‏‏‏‏‌طور فزاینده‌ای جهانی می‌شوند، افزایش رقابت‌پذیری مناطق با سایر مناطق مشابه آنها در سطح جهان نیز حائزاهمیت است.
  • استاد مدیریت دانشگاه شریف در نشست اتاق ایران تشریح کرد

    سه‌ شرط توسعه صنعتی

    علینقی مشایخی، استاد مدیریت دانشگاه شریف، در نشست استراتژی توسعه صنعتی اتاق بازرگانی ایران به تشریح الزامات یک بسته صنعتی موفق پرداخت. سیاست‏های مشروط و زمانمند از الزامات چنین بسته‏ای است. در این نشست بر حل ۳چالش به‌عنوان پیش‌شرط‏های یک برنامه موفق صنعتی تاکید شده است. اول اینکه میزان مداخلات دولت در اقتصاد چقدر خواهد بود و آیا سیاست دولت دستوری است یا رقابتی؟ دوم مساله تورم و ثبات اقتصاد کلان است و سوم اینکه سیاست خارجی دولت باید با سیاست توسعه همسو باشد.