گروه صنعت و معدن- رییس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان مواد پلاستیکی تهران گفت: بسیاری از کارخانه‌های تولید پلاستیک اصلا وجود ندارد و تنها به فروش سهمیه خود در بازار سیاه می‌پردازند. قاسم مفتخری ادامه داد: کل مصرف واقعی مواد اولیه در ایران سالانه یک‌میلیون و ۵۰۰‌هزار تن است، ولی آماری که براساس کارشناسی‌های وزارت صنایع وجود دارد و در حال حاضر ظرفیت مصرف کارخانه‌هاست، ۱۵‌میلیون تا ۲۰‌میلیون تن است، یعنی بسیاری از کارخانه‌ها عملا وجود ندارند و فقط سهمیه دریافت می‌کنند.

وی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به صدور مجوزهای بی‌رویه برای کارخانه‌های تولیدی طی این سال‌ها گفت: در سال‌های اخیر بسیاری از افراد با استفاده از رانت‌های ویژه و خاص اقدام به گرفتن مجوز و پروانه‌های غیرواقعی از شهرک‌های صنعتی شهرستان‌های مختلف و با ظرفیت‌های بالا کرده‌اند، در صورتی که ۹۰‌درصد تولید صنایع پلاستیکی در استان تهران انجام می‌شود، اما مجوزهایی که برای افراد در شهرستان‌ها صادر شده است، ظرفیت‌های بالایی را به خود اختصاص داده که همین امر باعث ایجاد سهمیه‌بندی شده است.

مفتخری ادامه داد: ما مخالف صدور مجوز برای شهرستان‌ها نیستم اما مشکل اینجاست که بسیاری از این کارخانه‌ها حتی یک کیلو از مواد دریافتی‌شان را هم استفاده نمی‌کنند و این مواد سهمیه‌ای یک‌راست به تهران می‌آید و در بازار سیاه به فروش می‌رسد.

مفتخری افزود: در واقع در حال حاضر دسته‌ای از کارخانه‌ها کار می‌کنند و دسته دیگر مواد می‌گیرند و این مواد را در بازار آزاد به فروش می‌رسانند.

بر اساس آمارها سالانه یک‌میلیون و ۲۰۰‌هزار تن مواد اولیه مورد نیاز کارخانه‌های پلاستیکی در ایران سوی پتروشیمی‌های ایران تولید و حدود ۲۰۰‌هزار تن نیز از طریق واردات تامین می‌شود.

وی ادامه داد: سهمیه‌ها از دو سال پیش شروع به کم شدن کرد و قیمت‌ها نسبت به یک سال قبل دو برابر شده است ضمن اینکه تفاوت در قیمت مجتمع‌های مختلف پتروشیمی باعث شده است که سوءاستفاده‌های بیشتری صورت بگیرد، مثلا قیمت مواد تزریقی پتروشیمی اراک ۱۲۰۰ تومان است ولی سهمیه تبریز که البته مقدارش هم بسیار کم است ۶۶۰ تومان و همه اینها در بازار آزاد کیلویی ۱۴۰۰ تومان به بالا به فروش می‌رسد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا شرکت‌های ثبت شده اقدام به فروش این مواد در بازار سیاه می‌کنند یا باندهای ناشناخته؟ گفت: اتحادیه اجازه فروش مواد اولیه را فقط به شرکت‌هایی می‌دهد که قصد واردات داشته باشند. فروش مواد سهمیه‌ای در بازار آزاد از سوی واسطه‌ها صورت می‌گیرد که هیچ نشانی از خود به جای نمی‌گذارند و با تماس تلفنی، سفارش را از کارخانه‌داران دریافت و جنس را ارسال می‌کنند.

بدون اعمال سهمیه ممکن نیست

محمدمهدی گودرزیانی، مدیرعامل تعاونی تولیدکنندگان پلاستیک مشهد، نیز در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این مطلب افزود: با توجه به این‌که قیمت شناور محصولات پتروشیمی قرار است بر مبنای قیمت‌های جهانی آنها باشد، بنابراین شرکت بازرگانی پتروشیمی باید سعی کند حدود ۱۵ تا ۲۰درصد از نیاز مواد اولیه تولیدکنندگان را تامین کند.

وی با اشاره به اینکه محال است شرکت بازرگانی بتواند بدون اعمال سهمیه این شناورسازی را عملی کند گفت: در صورت شناورشدن قیمت محصولات پتروشیمی و عدم اعمال سهمیه‌بندی، واحدهای تولیدی که نتوانند خود را با گران شدن مواد اولیه وفق دهند دچار ریزش می‌شوند.

افزایش سهمیه

ابراهیم نریمانی، در گفت‌و‌گو با ایلنا، با بیان این که پتروشیمی باید مواد اولیه کافی را در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد، افزود: در حال حاضر یک درصد ظرفیت سهمیه‌‏بندی از سوی پتروشیمی به ما می‌‏رسد، در حالی‌‏که باید ۳۰درصد سهمیه‌‏بندی به ما اختصاص یابد.

نریمانی تصریح کرد: کمبود مواد اولیه باعث شده که ما نتوانیم براساس ظرفیت کارخانه نخ تولید کنیم.