این قایق تندروی نظامی مجهز به موشک های میانبرد است/ تصاویر
قایقهای تندرو نوعی از شناورهای کوچک و با سرعت بالا هستند که در حوزههای گشت دریایی، حفاظت از مرزهای آبی و دفاع از حملات و تهاجمهای احتمالی متجاوزان مانند دزدان دریایی و کشورهای متخاصم به مرزهای آبی و دریاهای یک کشور کاربرد فراوان دارند.
کشورمان هم پیش از پیروزی انقلاب اسلامی با خرید ناوهای و ناوچهها میتوان قدرتمندترین کشور منطقه در حوزه دریا بود، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تهاجم دشمن بعثی فرماندهان نظامی سپاه در حوزه دریا به این فکر افتادند که برای وظایف یادشده از نوعی شناورهای تندرو با قابلیت نصب انواع سلاح مانند مینهای دریایی، پرتابگرهای راکتهای کوتاه برد و تیربارهای ۷/۱۲ میلیمتری داشتند، بهره ببرند.
قایق تندروی سراج
سراج یک قایق تندرو تهاجمی راکت انداز، رادار گریز و یا طراحی متناسب با مناطق آب و هوایی گرمسیری است که روز اول شهریورماه سال ۸۹ توسط سردار وحیدی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح رونمایی شد. این شناور توسط سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع کشورمان و از جنس فایبرگلاس ساخته شده که مجهز به امکانات پیشرفته بومی مخابراتی و ناوبری الکترونیکی است.
مشخصات فنی
استفاده از این امکانات باعث میشود تا تغییرات ارتفاعی ناشی از حرکت بر روی آب و صدای زیاد آن در سرعتهای بالا در داخل کابین احساس نشود. سرعت این قایق تقریباً به ۶۰ نات میرسد که سرعت بسیار بالایی برای یک قایق دریایی است. همچنین در شرایط طوفانی دریا، سرنشینان آن شدت امواج را احساس نخواهند کرد. این شناور در زمینههای مختلفی، چون حفظ تعادل در سرعت بالا، رفتار مناسب عملیاتی در شرایط گوناگون و قدرت موتور بالا در کنار طراحی و ساخت بدنه مناسب از ویژگیهای قابل توجهی برخوردار بوده و توان دریایی ایران را افزایش میدهد.
قایق تندروی آذرخش
قایق تندروی آذرخش از انواع قایقهای دوبدنه سبک موشک انداز که از طریق روش مهندسی معکوس بومی شده و در سازمان صنایع دریایی کشورمان تولید شده است. امکان تسلیح آن با ردههای مختلفی از سلاحهای سبک ضد کشتی وجود دارد. این قایق از سال ۸۰ به سازمان رزم نیروی دریایی سپاه پاسداران الحاق شد.
مشخصات فنی
طول این قایق ۲۳ متر بوده که پهنای بدنه آن به ۴ متر میرسد. ارتفاع ستونهای آن ۱ متر است. قابلیت بارگیری استاندارد آذرخش در حدود ۲۰ تن تخمین زده میشود. دو موتور دیزلی متصل به دو محور شفت این قایق توان تولید سرعتی در حدود ۵۰ گره دریایی و یا ۹۳ کیلومتر در ساعت را داراست که با این سرعت میتواند در ۳۰ درصد از ساحل خلیج فارس را با حداکثر سرعت خود در زمان کمتر از ۶ ساعت گشتزنی کند. این قایق همچنین مجهز به دو عدد گیربکس ۳۲۰۰ تریمکس متعلق به شرکت ZF است.
قایق تندروی ذوالفقار
قایق تندرو ذوالفقار به عنوان یک شناور گشت دریایی و تهاجمی مطرح بوده و بر اساس ایده حمله سریع به کشتیهای دشمن طراحی و به موشکهای ضد کشتی میانبرد و سامانه راداری دریایی تجهیز شده است.
مشخصات فنی
طول این قایق در حدود ۱۶ متر، پهنای بدنه حدود ۴ متر، ارتفاع ستون ۱ متر، بارگیری استاندارد ۱۴ تن بوده که با دارابودن دو موتور دیزلی سرعتی در حدود ۵۲ گره دریایی معادل ۹۷ کیلومتر بر ساعت تولید کرده که برای این قایق بُرد عملیاتی ۳۲۰ مایل دریایی معادل حدود ۵۷۶ کیلومتر تولید میکند.
ذوالفقار به دو تیربار ۱۲/۷ میلیمتری در عقب و جلو، موشک کوثر با برد ۲۵ کیلومتر و مجهز شدهاست. این قایق تندرو همچنین قابلیت حمل ۳ نفر خدمه را در خود دارد.
رادار جستجوگر این قایق نیز از نوع سطحی بوده و از حداقل بُرد ۳۰ کیلومتری برخوردار است.
قایق تندروی یا مهدی (عج)
این قایق یک شناور بدون سرنشین پرسرعت، مجهز به حسگرهای مختلف و دارای سه مقر پرتاب راکت است. این شناور با بدنه کامپوزیتی دارای سطح مقطع راداری پایین بوده و میتواند به صورت کنترل از راه دور هدایت شود. طرح قایق «یامهدی عج» در واقع الهام گرفته از قایقهای سرنشین دار دونفره گشتی طراحی شده است که در اصطلاح از آن با عنوان کاتاماران نام برده میشوند که قایقهای این رده توان حرکت سریع در دریاهای مواج را دارد.
مشخصات فنی
قایق تندروی یا مهدی دارای طول ۱۱/۹ متر، عرض ۳/۱ متر و ارتفاع ۱/۵ متر با آبخور ۶۵ سانتی متری است. جرم آن ۵/۸ تن بوده و دارای دو موتور ۶۶۰ اسب بخار است که آن را به سرعت ۵۰ نات برابر ۹۲/۵ کیلومتر بر ساعت (۲۵/۶۹ متر بر ثانیه) میرساند.
قایق تندروی پرنده باور
قایقهای پرنده یا ادوات اثرسطحی نوعی از وسایل دوزیست آبی - هوایی محسوب میشوند که ضمن دارا بودن قابلیت نشستن و بلند شدن از روی آب، با طراحی خاص خود از پدیده اثرسطحی استفاده کرده و قابلیتهای عملیاتی خود را افزایش میدهند.
با توجه به طراحی ویژه این وسایل میتوان گفت که قایق پرنده هواپیمایی نیست که به آن قابلیت آب نشینی داده اند بلکه (از نظر انتظارات عملیاتی) قایقی است که به آن قابلیت پرواز در ضمن استفاده از یک پدیده فیزیکی ساده را داده اند.
مشخصات فنی
از جمله مزیتهای یک قایق پرنده این است که هر منطقهای در دریا میتوان محل آغاز ماموریت آن باشد و در صورت لزوم در هر منطقهای فرود آمده و در عوارض ساحلی خود را پنهان کند. این نوع وسایل پس از جنگ جهانی دوم مورد توجه واقع شدند و اولین نمونههای عملیاتی آنها ساخت شوروی سابق بوده است.
سرعت قایق پرنده باور ۱۸۵ کیلومتر بر ساعت (۱۰۰ نات) تا بیش از ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت بوده و ارتفاع پروازی معمول آن یک تا ۵ متر و تا سقف چند ده متر عنوان شده است.
نسلهای بعدی قایق پرنده باور با نامهای باور ۲، ۳ و ۴ محصول سازمانهای صنایع دریایی و هوایی و دانشگاه صنعتی مالک اشتر وزارت دفاع، هم مانند نسل اول آن، ماموریت گشت زنی و شناسایی بر روی دریا را انجام میدهند. آنچه تا به حال در رابطه با تجهیزات و تسلیحات باور اعلام شده است عبارت است از: برخورداری از دوربینهای مختلف دید در روز و شب با قابلیتهای ارسال بی درنگ اطلاعات و همچنین حمل تیربار، ضمن این که عنوان شده است که در آینده نزدیک راکت و موشکهای ضد شناور نیز به این قایق پرنده افزوده خواهد شد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.