قوانین فیزیک مانع از نفوذ سیگنال‌های رادیویی به آب، خاک و سنگ می‌شوند و این یکی از محدودیت‌های جدی ارتباطات بی‌سیم امروز بوده و هست.

محققان لابراتوار ملی شتاب‌دهنده اسلک دانشگاه استنفورد آمریکا، آنتنی جیبی به طول تقریبی ۱۰ سانتی‌متر ساخته‌اند که امواجی با فرکانس بسیار پایین منتشر کرده و می‌تواند راه‌حلی برای این مسئله باشد.

برخلاف امواج رادیویی به‌کاررفته در رادیو، رادار و سامانه‌های جهت‌یاب، موج‌هایی که فرکانس خیلی پایینی دارند می‌توانند تا هزاران مایل فراتر از خط افق و هزاران فوت در دل زمین و آب نفوذ کنند.

این نخستین بار نیست که از امواج با فرکانس بسیار پایین برای عبور از موانع فیزیکی استفاده می‌شود اما این آنتن جدید خیلی کوچک‌تر است و می‌توان از آن در ساخت فرستنده‌هایی استفاده کرد که وزن خیلی کمی دارند. چیزی که آن را به گزینه‌ای مناسب برای استفاده در عملیات‌های نجات نظامی و مأموریت‌های دفاعی تبدیل می‌کند.

تیم سازنده این آنتن جزئیات تحقیقات خود را در نشریه Nature Communications منتشر کرده‌اند.

با استناد به این داده‌ها، این ابزار جدید در آزمایش‌ها، امواج با فرکانس بسیار پایینی را تولید کرده که ۳۰۰ بار کارآمدتر از آنتن‌های فشرده پیشین بود و اطلاعات را با یک پهنای باند ۱۰۰ برابری منتقل می‌کرد.

این امر می‌تواند نرخ انتقال داده را به بیش از ۱۰۰ بیت در ثانیه افزایش دهد که برای فرستادن یک پیامک ساده کفایت می‌کند. شاید به نظر ساده بیاید اما استفاده از این فناوری برقراری ارتباطات نجات‌بخش از زیردریایی‌ها، پناهگاه‌های زیرزمینی یا معادن را ممکن می‌کند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.