سید‌عباس عاملی‌- در یادداشت گذشته عنوان شد که نامزدهای احزاب سوم اساسا از شانسی برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری برخوردار نیستند. چند دلیل برای عدم موفقیت انتخاباتی احزاب سوم وجود دارد. نخست می‌توان از سیستم انتخاباتی آمریکا نام برد. چنانچه در یادداشت‌های گذشته در بررسی سیستم Electoral College Vote عنوان شد، پیروزی در این سیستم به کسب آرای متمرکز و گسترده نیاز دارد. حمایت پراکنده با همه گستردگی که گاهی احزاب سوم از آن برخوردارند‌، امکان پیروزی در انتخابات را به آنها نمی‌دهد.

عامل بعدی که می‌توان به آن اشاره کرد قانون انتخاباتی اغلب ایالت‌های آمریکاست که نامزدهای انتخاباتی احزاب سوم را برای درج شدن نامشان در برگه انتخاباتی ملزم به کسب امضای درصد قابل‌توجهی از جمعیت آن ایالت می‌کند. این بدان معناست که نامزدهای احزاب سوم ماه‌ها پیش از برگزاری انتخابات باید تمام نیروهای خود را، اعم از نیروهای انسانی، مالی و تبلیغاتی، بر جلب حمایت درصد قابل قبولی از مردم معطوف کنند تا فقط نامشان بر برگه انتخاباتی حضور بیابد و آنها به عنوان نامزد ریاست جمهوری در آن ایالت شناخته شوند. اغلب نامزدهای احزاب سوم، حتی اشخاصی همچون رالف نادر که به خوبی شناخته شده‌اند، در پایان موفق به ثبت‌نام خود به عنوان نامزد ریاست جمهوری در تمام پنجاه ایالت آمریکا نمی‌شوند.

علت دیگر، ناتوانی احزاب سوم در جلب توجه رسانه‌ها و افکار عمومی آمریکا است. کسب شهرت در آمریکا به پول فراوانی نیاز دارد که احزاب سوم معمولا از آن برخوردار نیستند. گروه‌هایی که حامی مالی نامزدها می‌شوند نیز معمولا از احزاب سوم حمایت نمی‌کنند چرا که این احزاب از شانسی برای پیروزی در انتخابات برخوردار نیستند. بدین ترتیب تنها در صورتی که نامزدهای احزاب سوم مانند راس پروت خود از ثروت فراوان برخوردار باشند توانایی رقابت مالی با نامزدهای احزاب اصلی را خواهند داشت. به علاوه، احزاب سوم برای مجاز شدن به دریافت کمک‌های دولتی باید در انتخابات دوره گذشته حداقل ۵درصد آرا کسب کرده باشند‌، میزان رایی که هیچ یک از احزاب سوم در انتخابات ۲۰۰۰ و ۲۰۰۴ موفق به کسب آن نشدند. بدین ترتیب و با توجه به نکات عنوان شده بسیاری در این فکرند که آیا زمانی خواهد رسید که یکی از نامزدهای احزاب سوم پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شود یا خیر.

برای انتخابات سال ۲۰۰۸ نگاه‌ها به مایکل بلومبرگ، شهردار نیو‌یورک معطوف است تا ببینند این میلیاردر آمریکایی صاحب شرکت بلومبرگ به عنوان نامزد مستقل وارد عرصه انتخاباتی خواهد شد یا خیر. ثروت شخصی مایکل بلومبرگ به وی اجازه خواهد داد که به یک رقابت واقعی با نامزدهای دموکرات و جمهوریخواه بپردازد. نشریه اکونومیست چندی پیش در تحلیلی از امکان حضور بلومبرگ در انتخابات آمریکا عنوان کرد وی منتظر خواهد شد تا نامزدهای احزاب اصلی مشخص شوند. سپس در صورت یافتن فضای خالی میان مواضع سیاسی نامزدهای دو حزب وی برای پر کردن این فصا وارد رقابت‌های انتخاباتی خواهد شد. به‌رغم اینکه نامزدهای مستقل هیچ‌گاه پیروز رقابت‌های ریاست جمهوری نشده اند، ثروت و تجربه موفق بلومبرگ به عنوان شهردار نیویورک برخی تحلیلگران را بر این واداشته تا بلومبرگ را به عنوان یک رقیب جدی برای کسب کرسی ریاست جمهوری بشناسند.

abbasameli@hotmail.com