باهره دامغانی - شاخص‌های وال استریت روز دوشنبه ترقی کردند اما نگرانی و تنش‌های بازار هنوز به قوت خود باقی است و بازارهای اروپا بار دیگر با تنزل مواجه شده است.

به گزارش بی‌بی‌سی از نیویورک، اقدام بانک مرکزی ایالات متحده در کاهش نرخ تنزیل به کمک بازارها در روز جمعه و دوشنبه آمد و باعث ترقی در شاخص داوجونز و نزدک شد اما جریان بازار کارشناسان و اقتصاددانان را متقاعد نکرده است که تزلزل و سردرگمی در بازار به پایان رسیده است. برایان لوویت، اقتصاددان موسسه تحقیقاتی اوپنهایمر معتقد است اقدام بانک مرکزی در کاهش نرخ تنزیل مفید بود اما برای رفع همه نگرانی‌های بازار کافی نیست. به همین دلیل به‌ نظر می‌رسد بانک مرکزی هنوز اقدامات لازم برای تخفیف تنش‌های موجود بازار نکرده است. به اعتقاد این اقتصاددان، تنها کاهش نرخ بهره می‌تواند آرامش را به وال‌استریت بازگرداند.

این در حالی است که بانک مرکزی ایالات متحده قرار نیست تا ۱۸ سپتامبر جلسه داشته باشد. از طرف دیگر خبرها حاکی از آن است که هنری پائولسون وزیر خزانه‌داری ایالات متحده با بن برنانگی رییس بانک مرکزی آمریکا و کریستوفر داد رییس کمیته بانکی سنا دیدار کرده است. گفت‌وگوی آنها درباره آشتفگی روزهای اخیر بازارها است. احتمال گسترش این بحران سیاستگزاران را به وحشت انداخته است.

شاخص سهام داوجونز روز دوشنبه ۳۲/۰درصد به دست آورد و به واحد ۱۲۰/۱۳ رسید، شاخص سهام تکنولوژی نزدک ۱۴/۰درصد به دست آورد اما شاخص سهام استاندارد اندر پورز ۰۳/۰درصد از دست داد.

در آسیا بازارهای سهام دومین روز هفته را نیز با افزایش به پایان بروند، اگر چه هنوز سایه ترس از افزایش هزنیه وام‌های Sub-Prime بر سر بازارها سنگینی می‌کند.

شاخص سهام نیکی در توکیو ۰۷/۱درصد به دست آورد. کوجی اومی، وزیر اقتصاد و دارایی ژاپن به خبرنگاران گفت، ترقی شاخص به معنای بهبود شرایط است اما در عین حال نمی‌توان گفت، بحران بازارها کاملا حل شده است و دوران ثبات فرار رسیده است.

در چین شاخص اصلی بورس شانگهای ۰۳/۱درصد به دست آورد. شاخص هنگ‌سنگ در هنگ‌کنگ ۶/۰درصد افزایش یافت.

اما بازارهای اروپا با اینکه دوشنبه را با افزایش در شاخص‌ها سپری کرده بودند، دیروز بار دیگر نگرانی‌ها اوج گرفت، تنزل در شاخص سهام اروپا به‌رغم رونق بازارهای آسیایی است. تحلیل‌گران دلیل تنزل دیروز بازارهای سهام اروپا را کسادی بازار مسکن ایالات متحده می دانند.

شاخص FTSE لندن که روز دوشنبه ۲۴/۰درصد به دست آورده بود، دیروز۲۵/۰درصد از دست داد. داکس آلمان ۵۶/۰دصد و CAC-۴۰ فرانسه ۵۲/۰درصد تنزل یافت.

تحلیل‌گران دلیل افت بازار سهام لندن را شایعاتی می‌دانند که درباره وضعیت صنعت بیمه در بریتانیا وجود دارد که اولین تاثیر آن، تنزل ارزش سهام بیمه بود.