اجلاس سران نفتا برگزار شد

گروه بین‌الملل - سران بزرگ‌ترین پیمان تجارت آزاد جهان موسوم به پیمان نفتا در ایالات کبک کانادا گردهم آمدند تا با بررسی موانع و راه‌کارهای پیش روی این پیمان، راه را برای گسترش تجارت در منطقه آمریکای شمالی باز کنند. جورج بوش رییس‌جمهور ایالات متحده، فلیپه کالدرون رییس‌جمهور مکزیک و استفن هارپر نخست‌وزیر کانادا در این اجلاس سه روزه با تاکید بر لزوم گسترش همکاری‌های تجاری بین سه کشور عضو پیمان نفتا، خواستار برداشته شدن اندک موانع پیش رو شدند. پیمان تجارت آزاد آمریکای شمالی که به اختصار نفتا نامیده می‌شود بزرگ‌ترین پیمان تجارت آزاد جهان است که از سال ۱۹۹۴ آغاز شد. حجم مبادلات پیمان نفتا از سال تاسیس تا پایان سال ۲۰۰۴ به میزان ۳/۱۲۹درصد افزایش پیدا کرده است و این در حالی است که سالانه ۱۰درصد به حجم مبادلات تجاری تحت پیمان نفتا افزوده می‌شود. اجلاس سال ۲۰۰۷ سران نفتا در حالی برگزار شد که این بار سایه مسائل امنیتی نیز بر گفت‌و‌گوها حاکم شده بود. موضوع قوانین مهاجرت در ایالات متحده، دیوار مرزی با مکزیک و همچنین مهاجرت‌های غیرقانونی اتباع مکزیکی به آمریکا از مهم‌ترین محورهای امنیتی گفت‌و‌گوها بود. هر سه عضو شرکت کرده در این اجلاس تلاش داشتند تا به موضعی مشترک و میانه درباره مسائلی همچون تجارت، امنیت مرزی و مهاجرت دست پیدا کنند. رییس‌جمهور مکزیک در حالی به این نشست آمده بود که چندی قبل با محکوم کردن طرح بوش برای کشیدن دیوار مرزی در بخش‌هایی از مرز مکزیک، خواستار توقف این طرح شده و آن را طرحی غیر انسانی نامیده بود. از سوی دیگر سران مکزیک و کانادا در تلاش بودند بدون آنکه افکار عمومی آنها را به پیروی چشم بسته از نظرات بوش متهم کند، مواضع خود را به سخنان بوش نزدیک کنند.

بوش و هارپر که از سران سازمان تجارت جهانی نیز به شمار می‌آیند در جریان این دیدار یک بار دیگر بر لزوم آغاز هر چه سریع‌تر گفت‌وگوهای تجارت آزاد جهانی موسوم به دور دوحه تاکید کردند. هارپر در حاشیه این ملاقات در جمع خبرنگاران گفت: ما می دانیم موانعی برای نزدیک شدن روابط تجاری کشورها وجود دارد اما این موانع باید با گفت‌وگو برداشته شوند. پیمان نفتا می‌تواند الگوی تجاری و ویژه برای دیگر کشورها باشد.این سخنان در حالی بیان می‌شود که ایالات متحده اکنون به اصلی‌ترین مانع در برابر ادامه گفت‌وگوهای تجارت آزاد تبدیل شده است. ایالات متحده بالاترین میزان یارانه‌های کشاورزی را پرداخت می‌کند و این یارانه ۲۲میلیارد دلاری به نقطه اعتراض کشورهای فقیر تبدیل شده است.

آنها عقیده دارند پرداخت این یارانه‌ها باعث کاهش بهای تمام شده محصولات کشاورزی آمریکا می‌شود. از سوی دیگر جورج بوش در جریان این اجلاس بار دیگر گریزی به حوادث تروریستی یازدهم سپتامبر زد.

بوش با بیان این که این حوادث باعث کند شدن رشد پیمان تجاری نفتا شد، گفت: ما باید به دنبال راه کاری برای بالا بردن ضریب امنیتی مرزها باشیم بدون آنکه این افزایش ایمنی به مبادلات تجاری آسیب وارد کند.

بحث مالکیت قطب شمال یکی دیگر از موضوعاتی بود که در جریان این اجلاس به آن پرداخته شد. در حالی که روسیه ادعای مالکیت قطب شمال را کرده است،‌ آمریکا و کانادا نیز به دلیل همجواری با قطب شمال نسبت به آن احساس تعلق می‌کنند.

این در حالی است که دولت‌های اروپایی از جمله آلمان نیز قصد دارند از طریق مرز گرویلند به قطب شمال دسترسی پیدا کند. به گفته کارشناسان قطب شمال دارای ۲۵درصد ذخایر کشف نشده نفت و گاز جهان است. کانادا به دلیل آنکه گذرگاه شمال غربی قطب را در اختیار دارد می‌گوید که بخش اعظم قطب شمال در قاره آمریکا به این کشور تعلق دارد و این در حالی است که آمریکا می‌گوید گذرگاه شمال غربی قطب شمال در قاره آمریکا به این کشور تعلق دارد و این در حالی است که آمریکا می‌گوید گذرگاه شمال غربی قطبش مال یک آب راه بین‌المللی است و حقوق و قوانین ترانزیت باید بر آن حاکم باشد. اما از نظر اعضای نفتا اکنون مقابله با تهدید روسیه و اروپا در قطب شمال ضروری‌تر به نظر می‌رسد.اجلاس سران نفتا در حالی برگزار شده بیش از ۵هزار نفر در تظاهراتی خواستار توقف گفت‌وگوها شدند. این تظاهرکنندگان که اغلب به سیاست‌های بوش اعتراض داشتند با شعارهایی نظیر «بوش» به خانه‌ات بر گرد، از رییس‌جمهوری ایالات متحده پذیرایی کردند!