افزایش بهای نفت در بورس نیویورک ادامه یافت
... و اگر هوا گرم شود
گروه بینالملل- امسال نه از توفانهای مخرب خلیج مکزیک خبری بود و نه از سرمای ناگهانی و زودهنگام ایالتهای شمالی آمریکا، به همین دلیل نفت نتوانست جهش قیمت را در پاییز تجربه کند. اما دیروز نخستین گزارشهای اداره هواشناسی ایالات متحده منتشر شد که نشانگر کاهش دمای هوا از هفته آینده در آلاسکا و دیگر ایالات شمالی بود. این مساله باعث شد تا روند افزایش بهای نفتخام در بورس نیویورک که از روز پیش از آن و به دنبال حمایت عربستان از کاهش مجدد تولید آغاز شده بود، تداوم پیدا کند. پیشبینی تحلیلگران این است که اعلام افزایش سرمای هوا باعث افزایش تقاضا برای انواع سوختهای فسیلی میشود.
۱۰ نفر از تحلیلگرانی که نظرات خود را به بلومبرگ ارائه کردهاند عقیده دارند که ایالات متحده طی روزهای آینده به دلیل افزایش تقاضای پالایشگاهها مجبور به افزایش واردات نفتخام خواهد بود. از طرف دیگر آمریکا پس از یک دوره توقف اکنون یک بار دیگر استراتژی تزریق نفت به مخازن استراتژیک را آغاز کرده است. همراه شدن این دو عامل با یکدیگر باعث خواهد شد که تقاضا به طور چشمگیری نسبت به نوامبر و اکتبر افزایش پیدا کند. ایالات متحده از نیمههای تابستان به منظور کاهش تقاضا و کنترل قیمت نفت، تحویل نفتخام به مخازن استراتژیک خود را به میزان زیادی کاهش داد. مجموع ذخایر ایالات متحده هماکنون اندکی بیش از ۳۴۲میلیون بشکه است. همچنین دیروز شرکت نفتی اکسون موبیل به عنوان بزرگترین تولیدکننده داخلی ایالات متحده اعلام کرد که قصد دارد به منظور مرمت خطوط لوله و تولید خود بخشی از میدان نفت و گاز تامسون در آلاسکا تولید خود در این منطقه را به حالت تعلیق درآورد. این شرکت به زمان قطع تولید میدان تامسون اشاره نکرد.
خبرگزاری فرانسه نیز در گزارشی دیروز به کاهش تولید نفت در عراق اشاره کرد. عراق تنها کشور عضو اوپک است که مجاز شده هر چقدر میتواند نفت تولید کند و سهمیهای برای این کشور در نظر گرفته نشده است. عراق توانست در نیمههای سال ۲۰۰۶ تولید خود را به ۵/۲میلیون بشکه در روز برساند و وزیر نفت عراق در آن زمان خبر داد که تولید این کشور در آستانه سال ۲۰۰۷ به ۳میلیون بشکه در روز خواهد رسید. اما از ابتدای پاییز تاکنون تولید نفت عراق روندی نزولی داشته است. طی ماه اکتبر عراق ۱۳۵هزار بشکه از تولید روزانه خود را از دست داده است. هماکنون میزان تولید روزانه عراق، یکمیلیون و ۸۷۰هزار بشکه است.
مجموع این اخبار باعث شد تا بهای جهانی نفت دیروز خود را تا ۶۰/۶۰دلار در هر بشکه بالا بکشد. هر چند این پایان کار نبود و در ساعتهای بعدی معاملات قیمت نفت تا ۴۵/۶۰ و ۲۹/۶۰دلار هم پایین آمد. اما نفت برنت دریای شمال دیروز روز پر ثباتتری را پشت سرگذاشت. این نفت سبک دیروز خود را تا ۴۰/۶۰دلار در هر بشکه بالا کشید و کاهش چندانی نیز نداشت.
آنتونی نونان تحلیلگر ارشد بازار انرژی عقیده دارد که آغاز و تداوم فصل سرما در صورتی که تقاضا را به طور جدی افزایش دهد، میتواند قیمت نفتخام را تا سطح ۶۵ یا ۶۷دلار هم بالا بکشد اما بازگشت به دوران نفت ۷۰دلاری در حال حاضر اندکی دور از ذهن است. اکنون یکی از خاصترین شرایط در بازار نفت است. در حالی که گزارشها از سرد شدن و احتمال کاهش مجدد تولید اوپک خبر میدهند، بازهم بازار نفتخام در مقابل افزایش قیمتها مقاومت میکند. اما پیشبینی میشود سرانجام این مقاومت در برابر سرما در هم بشکند و قیمت نفت به بیش از ۶۵دلار برسد.
اما نکته مهمی که باید مورد توجه تولیدکنندگان نفت بهخصوص کشورهای اوپک قرار گیرد، پایان فصل سرما است. در صورتی که با شرایط کنونی عرضه و تقاضا و مازاد عرضه فعلی وارد ماههای آوریل و مه شویم، آن وقت قیمتهای کمتر از ۵۰دلار برای نفت هم دور از ذهن نیست. بهخصوص که کشورهای غیراوپک نیز افزایش روزافزون تولید را هدف گرفتهاند.
ارسال نظر