ورود پدرخوانده به جنگ روانی نفت

رهام وزیری - با ورود عربستان به صحنه جنگ روانی در بازار نفت، دیروز یک بار دیگر قیمت‌های جهانی طلای سیاه مسیر افزایش را در پیش گرفت. علی‌بن‌ابراهیم النعیمی وزیر نفت عربستان

عربستان به عنوان پدرخوانده تولیدکنندگان نفت، همواره حضوری موثر بر بازار داشته است و موضع‌گیری‌های مقامات نفتی این کشور به خصوص وزیر نفت آن می‌تواند تا دو دلار بر بازار تاثیر مثبت یا منفی بگذارد.

مقامات نفتی عربستان که تا دیروز از اظهارنظر مستقیم در مورد آینده بازار نفت خودداری کرده بودند دیروز به سخن آمده و مواضع این کشور را در قبال آینده نفت خام تشریح کردند.

علی‌النعیمی، وزیر نفت عربستان سعودی دیروز در گفت‌وگو با یکی از روزنامه‌های این کشور با اشاره به قیمت‌های کنونی، آنها را نامطمئن خواند و گفت: عربستان به احتمال زیاد از کاهش دوباره سقف تولید اوپک در ماه زمستان حمایت خواهد کرد.

وی با اشاره به عدم برابری عرضه و تقاضا در بازار نفت گفت: به عقیده ما مازاد عرضه زیادی در بازار وجود دارد که باعث غیرواقعی شدن قیمت‌ها شده است. هنوز جای کافی برای کاهش تولید اوپک وجود دارد.

خبر سخنان علی‌النعیمی و پشتیبانی او از طرح اوپک برای کاهش مجدد تولید این سازمان بلافاصله به نیویورک رسید و در اولین ساعات بازگشایی بازار نفت باعث رشد قیمت‌ها شد.

به این ترتیب هر بشکه نفت وست‌تگزاس اینترمدیت در بورس نیویورک با ۹۶ سنت افزایش قیمت روبه‌رو شد.

این افزایش ۶/۱درصدی یک بار دیگر بهای نفت را از بشکه‌ای ۶۰دلار گذراند و به ۲۰/۶۰ رساند.

به دنبال بورس نیویورک، بورس لندن نیز با افزایش قیمت‌ها رو‌به‌رو شد. هر بشکه نفت برنت دریای شمال با افزایش ۴۶سنتی به قیمت ۴۹/۶۰دلار خریدوفروش شد.

در مورد نفت برنت یک تحلیل دیگر نیز دیروز در سایت‌های تحلیلی انرژی آمده بود.احتمال کاهش تولید در دریای شمال وجود دارد. انگلستان و نروژ به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکنندگان نفت در منطقه دریای شمال اعلام کردند که از نیمه سال آینده حجم تولید را در دریای شمال کاهش خواهند داد.

این کار به دلیل احیا و بازیابی چاه‌های نفتی در این منطقه انجام خواهد شد.

از طرف دیگر دیروز عبدا... بن‌حمدالعطیه، وزیر نفت قطر که این روزها عملا نقش سخنگویی اوپک را به‌عهده گرفته است در گفت‌وگو با خبرگزاری بلومبرگ یک‌بار دیگر به بالا بودن میزان نفت در بازارهای جهانی اشاره کرد و از احتمال کاهش تولید در اجلاس‌ آبیجان، مرکز نیجریه، خبر داد.

العطیه که در جریان سفرش به دهلی‌نو با بلومبرگ گفت‌وگو کرده بود گفت: اکنون در شرایطی قرار داریم که میزان سرمایه‌گذاری در بخش سخت‌افزاری تولید نفت در جهان رو به افزایش است و این مساله می‌تواند در آینده مشکل‌ساز شود.

در حقیقت آنچه وزیر نفت قطر به آن اشاره کرده است اصلی‌ترین نگرانی موجود در حال حاضر برای عدم کارآیی تصمیمات کاهش اوپک در بازار نفت خام است.

سرمایه‌گذاری در بسیاری از نقاط جهان افزایش پیدا کرده است. در قاره آفریقا کشورهای جدیدی همچون چاد به تازگی به جمع تولیدکنندگان نفت خام پیوسته‌اند. کامرون و آفریقای جنوبی برنامه‌هایی برای اکتشاف نفت دارند. آنگولا بزرگ‌ترین تولیدکننده غیراوپک قاره آفریقا به شدت بر میزان تولید خود افزوده و قصد دارد با مشارکت شرکت نفتی شورون آمریکا خود را به نیجریه عضو اوپک این قاره برساند.

از طرف دیگر در آمریکای جنوبی نیز تولید نفت شتابی بیشتر گرفته است. ونزوئلا بزرگ‌ترین تولیدکننده این قاره براساس آمارهای سازمان بین‌المللی انرژی سقف تولید مشخص شده از سوی اوپک برایش را شکسته است و تازه هم‌اکنون در حال کاهش تولید خود است. کوبا قصد دارد در اعماق خلیج این کشور به استخراج نفت بپردازد. همه این اخبار از پدید آمدن کشورهای تولیدکننده نفت در آینده‌ای نه چندان دور خبر می‌دهند. به وجود آمدن چنین شرایطی در نخستین واکنش، افزایش تولید در جهان نفت را به دنبال خواهد داشت که می‌تواند کاهش بیشتر قیمت‌ها را به دنبال داشته باشد.

اما عربستان قصد دارد همچنان به مبارزه خود برای بالاکشیدن قیمت‌ها ادامه دهد. عربستان ۲۰۰۶ با عربستان ۹۷ تفاوت فراوانی کرده است. کشوری که همواره از تولید فراوان صحبت می‌کرد اکنون حاضر شده پس از سال‌ها جایگاه نخست خود را در رده‌بندی تولید و صادرات نفت خام به یک کشور دیگر بدهد. آمارهای غیررسمی حکایت از تولید روزانه ۸میلیون و ۹۰۰هزار بشکه نفت در عربستان می‌کنند، در حالی که تولید روزانه روسیه بیش از ۹میلیون بشکه است.

در صورتی که در اجلاس ۱۴دسامبر اوپک باز هم کاهش بیشتر تولید را هدف قرار دهد، این شکاف افزایش پیدا خواهد کرد.

جدیدترین پیش‌بینی بلومبرگ که دیروز بر روی خط قرار گرفت نشان می‌دهد که قیمت نفت خام این هفته افزایش پیدا خواهد کرد. اصلی‌ترین دلیل آن افزایش سرمای هوا در ایالت‌های شمالی آمریکا است که باعث افزایش تقاضای نفت کوره در این مناطق خواهد شد. هم‌اکنون مجموع ذخائر نفتی آمریکا به ۳۴۱میلیون و یکصدهزار بشکه رسیده است که بالاتر از میانگین ۵ساله است.