بررسی شکایت اقتصادی آمریکا از چین در WTO آغاز شد

دنیای اقتصاد- سرانجام ایالات متحده تهدیدات سه‌ماه گذشته خود را علیه چین عملی کرد و دادخواست رسمی شکایت از چین در سازمان تجارت جهانی را به دلیل نقض قوانین مربوط به مالکیت معنوی آثار هنری و فرهنگی به کمیته نظارتی این سازمان تحویل داد. سوزان شوواب مذاکره‌کننده ارشد تجاری ایالات متحده در یک کنفرانس خبری رسما این موضوع را اعلام کرد و گفت: نقض قانون کپی‌رایت سالانه میلیاردها دلار به اقتصاد سینمای آمریکا ضربه وارد می‌کند. تنها در سال ۲۰۰۵ صنعت سینمای ایالات متحده ۲میلیارد و ۳۰۰میلیون دلار از کپی غیرمجاز فیلم‌های هالیوود در چین زیان دیده است. سوزان شوواب در حالی که یک نسخه تقلبی از فیلم «شب در موزه» ساخته بن‌استیلر را در دست داشت، گفت: این فیلم دو هفته پس از اکران در بازار قاچاق فیلم چین یافت می‌شده است در حالی که این محصول تحت قانون کپی‌رایت قرار داشت. نماینده تجاری ارشد ایالات متحده گفت: آمریکا قصد دارد به هر ترتیب جلوی زیان شرکت‌های فیلمسازی را بگیرد. اعلام رسمی بررسی شکایت آمریکا در WTO از سوی نماینده تجاری ارشد آمریکا

نماینده ارشد تجاری ایالات‌متحده اعلام کرد

آغاز رسیدگی به شکایت آمریکا علیه چین در WTO

گروه بین‌الملل - سوزان شوواب مسوول ارشد بازرگانی خارجی ایالات‌متحده و مذاکره‌کننده این کشور در امور تجاری دیروز طی یک کنفرانس خبری از آغاز رسمی مراحل رسیدگی به پرونده شکایت این کشور علیه سرقت‌های فرهنگی چین خبر داد.

شوواب در حالی که یک نسخه دی‌وی‌دی تقلبی از فیلم شب در موزه ساخته بن استیلر را در دست داشت خطاب به خبرنگاران گفت: عدم‌رعایت حقوق مالکیت معنوی در چین و دیگر کشورهای شرق آسیا سالانه میلیاردها دلار زیان اقتصادی را متوجه شرکت‌های آمریکایی می‌کند. وی با اشاره به فیلم بن استیلر گفت: این فیلم دو هفته پس از اکران به طور غیرمجاز در چین کپی شده است در حالی که فیلم تحت قانون کپی‌رایت قرار داشته است. شوواب با اشاره به این نکته که هم‌اکنون از هر ۱۰فیلم دی‌وی‌دی در چین ۹عدد از آنها به طور غیرمجاز کپی‌شده و به فروش می‌رسند، گفت: این کار زیان هنگفتی را به صنعت سینمایی آمریکا وارد می‌کند که در یک مرحله بیش از ۲میلیارد و ۳۰۰میلیون دلار عنوان شده است، این رقم مربوط به زیان شرکت‌های فیلم‌سازی آمریکای در سال ۲۰۰۵ است. هم‌اکنون به دلیل رواج کپی غیرمجاز از فیلم‌های آمریکایی صادرات فیلم و دیگر محصولات هنری ضبط شده از آمریکا به چین به شدت کاهش پیدا کرده است. از آن سو شکاف تجاری ایالات‌متحده و چین سال به سال افزایش پیدا می‌کند به گونه‌ای که پارسال کسری تجاری ایالات‌متحده با چین به بیش از ۲۰۰میلیارد دلار رسید. آمریکا دولت چین را به عدم رعایت قوانین بین‌المللی در این باره متهم کرده و خواستار اعمال فشار بیشتر چین و مجازات متخلفان شده است. این خواسته در حالی عنوان می‌شود که کارشناسان عقیده دارند جلوگیری از تکثیر غیرمجاز فیلم‌های خارجی در چین یک امر بسیار پیچیده است. دیمین برونو استاد جامعه شناسی دانشگاه واشنگتن در این خصوص گفت: کپی غیرمجاز یک سنت جاافتاده و نهادینه شده در کشورهای شرق آسیا است و این موضوع در چین به دلیل جمعیت بالا و گستردگی رواج بیشتری دارد. پایان دادن به این موضوع به عقیده این کارشناس نیازمند یک دوره فرهنگ‌سازی طولانی‌مدت است که نمی‌توان زمان مشخصی برای آن در نظر گرفت.

برخی دیگر از کارشناسان عقیده دارند شکایت علیه چین در سازمان تجارت جهانی یک راه‌حل مناسب برای پایان‌ دادن به این مناقشه نیست. بلکه ایالات‌متحده باید برنامه‌ای را در نظر بگیرد تا کمپانی‌های فیلم‌سازی این کشور نسخه‌ ارزان‌قیمت دی‌وی‌دی فیلم‌ها را برای فروش در کشورهای شرق آسیا به خصوص چین فراهم کنند. کاهش قیمت دی‌وی‌دی‌های اصلی می‌تواند سود حاصل از قاچاق محصولات فرهنگی و سینمایی را کاهش دهد. سوزان شوواب نماینده تجاری ایالات‌متحده در بخش دیگری از سخنان خود در این کنفرانس خبری گفت: ما مستندات خود را به کمیته نظارتی سازمان تجارت جهانی تحویل داده‌ایم و رسما مراحل رسیدگی به این شکایت آغاز شد. رسیدگی به شکایت‌ها در کمیته نظارتی سازمان تجارت جهانی یک پروسه طولانی‌مدت است، این کمیته به طرفین دعوا ۶۰روز فرصت می‌دهد تا در مورد اختلاف خود گفت‌و‌گو کنند و در صورتی که در این شصت روز نتوانند به نتیجه قطعی برسند آن وقت این کمیته وارد عمل شده و در مورد تخلف مورد ادعای کشور شاکی رای می‌دهد. در همین حال چین با صدور بیانیه‌ای ایالات‌متحده را در مورد شکایت رسمی در سازمان تجارت جهانی مورد سرزنش قرار داد. به گزارش بی‌بی‌سی نیوز چین با رد هر گونه کوتاهی دولت در مبارزه با قانون‌شکنی کپی‌رایت در این کشور خواستار حل و فصل موضوع از طریق گفت‌و‌گو شد.

در همین حال خبرگزاری فرانسه گزارش داد کمیته‌ای در کنگره آمریکا سرگرم تهیه طرحی برای اعمال یک سری محدودیت‌ها علیه ورود کالای چینی به ایالات‌متحده است. پیش از این دموکرات‌های کنگره طرحی را تهیه کرده بودند که بر اساس آن تعرفه واردات کلیه محصولات چینی به ایالات متحده ۵/۲۷درصد افزایش پیدا می‌کرد. این طرح هنوز به رای گذشته نشده است، اکثر تحلیل‌گران عقیده دارند تلاش‌های آمریکا به منظور فشار آوردن به چین برای افزیاش ارزش یوآن در برابر دلار و دست آخر آزادسازی ارز در این کشور است.