انتقاد اتحادیه عرب از رای دادگاه لاهه در مورد عمر البشیر

ایسنا- وزیران امور خارجه اتحادیه عرب در نشست اضطراری خود در قاهره برای بررسی رای دادگاه کیفری بین‌المللی در قبال رییس‌جمهور سودان، از موضع‌گیری «نامتوازن» دادستان کل این دادگاه انتقاد کردند.

وزیران امور خارجه عرب عصر شنبه در نشست خود در قاهره موضع‌گیری لوییس مورنو اوکامپو، دادستان کل دادگاه جنایی بین‌المللی لاهه را «نامتوازن» خواندند. وزیران امور خارجه عرب در نشست فوق‌العاده خود تاکید کردند: کشور مستقل سودان می‌تواند درباره جنایت‌های دارفور تحقیق کند چرا که دارای دستگاه قضایی مستقل است.

وزیران امور خارجه کشورهای عربی ضمن اعلام حمایت از سودان، وحدت و توسعه این کشور، بر احترام به حاکمیت، تمامیت ارضی، استقلال و خواسته‌های سودان تاکید کردند.

این وزیران از تمام کشورها خواستند به تعهدات خود در قبال سودان عمل کنند و از تلاش‌ها با هدف دستیابی به صلح و آشتی ملی در این کشور حمایت کنند.

در بیانیه نشست وزیران امور خارجه اتحادیه عرب آمده است: باید به رویارویی با هر گونه طرحی که حاکمیت و ثبات سودان را نقض می‌کند، پرداخت.

وزیران امور خارجه عرب همچنین بر عدم پذیرش موضع‌گیری نامتوازن دادستان دادگاه لاهه در زمینه مجرم خواندن عمرالبشیر، رییس‌جمهور سودان تاکید کردند.

وزیران امور خارجه کشورهای عربی ضمن مخالفت با هر گونه تلاش در زمینه سیاسی کردن اصول عدالت بین‌المللی و استفاده از آن برای نابودی حاکمیت کشورها، از شورای امنیت خواستند به مسوولیت‌هایش در زمینه حفظ امنیت و صلح بین‌الملل بپردازد و نیز در قبال اوضاع کنونی سودان هوشیارانه عمل کند.

این وزیران با بیان اینکه موضع‌گیری دادستان دادگاه لاهه تنها به پیچیدگی اوضاع دارفور می‌افزاید، از دادگاه خواستند در تصمیم‌گیری‌اش تجدیدنظر کند.

در پی این نشست، نشست چهار جانبه‌ای نیز میان سعود الفیصل، وزیر امور خارجه عربستان، احمد ابوالغیظ، وزیر امور خارجه مصر، سمانی الوسیله، وزیر امور خارجه سودان و عمرو موسی، دبیرکل اتحادیه عرب برگزار شد.

منابع دیپلماتیک اعلام کردند: این نشست چهار جانبه بنا به دستور شورای اتحادیه عرب برای تدوین پیش‌نویس در زمینه موضع‌گیری کشورهای عربی در قبال بحران اخیر سودان تشکیل شد.

این نشست پشت درهای بسته برگزار شد.

این منابع افزودند: سودان از شرکت‌کنندگان در این نشست خواست از توافق‌نامه‌ای که دادگاه لاهه امضا خواهد کرد، کناره‌گیری و امضای این توافقنامه را رد کنند. البته کشورهای عربی پیوسته به منشور دادگاه لاهه تنها سه کشور هستند.

در این نشست همچنین تعلیق تصمیم دادستان دادگاه لاهه و صدور قطعنامه‌ای از سوی شورای امنیت در این زمینه بررسی شد.

این در حالی است که یان برونک، فرستاده سابق سازمان ملل در سودان حضور عمر البشیر در دادگاه لاهه را بعید دانست و گفت: باور این مساله سخت است.

خبرگزاری کویت نیز گزارش داد: عمرو موسی برای ارائه طرح کشورهای عربی برای رویارویی با دستور توقیف عمر البشیر از سوی دادگاه لاهه به خارطوم سفر می‌کند.

احمد بن حلی، معاون عمرو موسی در تماس تلفنی با شبکه الجزیره گفته است این طرح دربرگیرنده افکار و تدابیر لازم برای برخورد با این مساله است و در این طرح تمام جوانب سیاسی و خصوصی در نظر گرفته شده است.

بن حلی گفت: به منظور حضور در نشست سران آفریقا در این زمینه به آدیس آبابا سفر خواهم کرد.