وزیر خارجه پاکستان خبر داد
تجدیدنظر در روابط اسلامآباد با آمریکا و ناتو
گروه بینالملل- به دنبال کشتهشدن دست کم ۲۴ نفر از سربازان پاکستان در حمله هوایی نیروهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی- ناتو- به یک پست بازرسی در مرز پاکستان و افغانستان، دولت پاکستان اعلام کرد که در همه همکاریهای دوجانبه خود با آمریکا و ناتو تجدید نظر میکند.
حنا ربانی وزیر امور خارجه پاکستان/ عکس: GETTY IMAGES
گروه بینالملل- به دنبال کشتهشدن دست کم ۲۴ نفر از سربازان پاکستان در حمله هوایی نیروهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی- ناتو- به یک پست بازرسی در مرز پاکستان و افغانستان، دولت پاکستان اعلام کرد که در همه همکاریهای دوجانبه خود با آمریکا و ناتو تجدید نظر میکند. به گزارش بی.بی.سی، کمیته ویژهای که به ریاست یوسف رضا گیلانی، نخست وزیر پاکستان، تشکیل شدهاست، همچنین مقرر کرد که مسیر تدارکاتی ناتو به افغانستان بسته شود.گیلانی این حمله را «تجاوزی آشکار به حق حاکمیت پاکستان» خواندهاست.
در ایالاتمتحده هم وزارتخانههای خارجه و دفاع این کشور در بیانیهای مشترک اعلام کردند که وزرای خارجه و دفاع آمریکا به دقت مشغول بررسی این رویداد هستند و ضمن ابراز «همدردی عمیق» خود، گفتهاند که ناتو درباره این موضوع تحقیقات کاملی انجام خواهد داد.
هیلاری کلینتون و لئون پانهتا، وزیر دفاع آمریکا، در بیانیهای مشترک، در خصوص این واقعه، حمایت خود از تصمیم ناتو مبنی بر «تحقیق فوری» در این زمینه را اعلام کردهاند.
در این بیانیه مشترک همچنین آمده که هیلاری کلینتون، وزیر خارجه ایالاتمتحده و عدهای از سران نظامی این کشور با همتایان پاکستانی خود تماس گرفتهاند و با ابراز تاثر خود از واقعهای که پیش آمده بر اهمیت همکاریهای دو کشور تاکید کردهاند.
اما کمیته دفاعی دولت پاکستان که به ریاست نخست وزیر تشکیل شد، گفتهاست که دولت «همه همکاریها، برنامهها و فعالیتهای مشترک خود با ناتو، آمریکا و نیروهای ائتلاف را در زمینههای اطلاعاتی، سیاسی، دیپلماتیک و نظامی مورد تجدید نظر» قرار میدهد.
حنا ربانی کهر، وزیر امور خارجه پاکستان روز یکشنبه در تماس تلفنی با، هیلاری کلینتون، همتای آمریکایی خود، ضمن اعتراض شدید به کشته شدن سربازان پاکستانی در حمله به گفته او «بیدلیل» ناتو، اعلام کرد که در نشست اضطراری وزرا و فرماندهان پاکستان، تصمیم بر آن شده است تا روابط طرفین مورد بررسی دوباره قرار گیرد.
هنوز چند ساعتی از اعلام این تصمیم نگذشتهاست که از پاکستان خبر میرسد که نیروهای مرزی این کشور مانع عبور خودروهای ناتو شدهاند.همچنین قرار است از دولت آمریکا خواسته شود تا ظرف ۱۵ روز پایگاه هوایی شمسی را تخلیه کند. آمریکاییها از این پایگاه برای به پرواز در آوردن هواپیماهای بدون سرنشین خود استفاده میکردند.
ناظران سیاسی میگویند که این خواسته را پیش از این هم پاکستانیها مطرح کرده بودند و چه بسا که هم اکنون این مکان خالی هم شده باشد.در ادامه این واکنشها، سفیر آمریکا در پاکستان هم احضار شدهاست.
روابط پاکستان و آمریکا بعد از عملیاتی که منجر به کشتهشدن اسامه بنلادن، رهبر پیشین القاعده شد، به استواری قبل نبود و به شدت متزلزل شدهبود.
آمریکا از چند ماه قبل پیکارجویان مناطق قبیلهنشین پاکستان در نزدیکی مرز افغانستان را هدف حمله قرار دادهاست.
حادثه اخیر هم در جریان همین سری از حملهها انجام شده بود.حمله حدود ساعت ۲ نیمه شب به وقت محلی، در حدود دو و نیم کیلومتری مرز افغانستان رخ داد و یکی از سخنگویان ارتش پاکستان گفتهاست که محل این حمله، منطقه قبیلهنشین مهمند واقع در شمال غرب پاکستان بود.
مقامهای محلی گفتهاند که جنگنده و هلیکوپترها به دو پست بازرسی مرزی که با هم ۳۰۰ متر فاصله دارند و بر قله یک کوه بودهاند، حمله کردهاند.
آمارهای مربوط به کشتهها متناقض است اما آن طور که از گزارشها بر میآید دست کم ۲۴ نفر در جریان این حمله کشته شدهاند و ۱۳ نفر هم زخمی.
مقامهای پاکستانی میگویند که در این منطقه شبهنظامیان فعالیتی نداشتند و بیشتر سربازان در زمان حمله خواب بودند.ژنرال کارستن جاکوبسن، از سخنگویان ناتو، گفتهاست که گروهی متشکل از سربازان افغان و ناتو در منطقه حضور داشتند که «یک موقعیت تاکتیکی پیش آمد».
او توضیح بیشتری درباره این موقعیت نداد، ولی اضافه کرد که به دنبال این وضعیت «درخواست کمک هوایی» شد. او گفت: «ما مطلعیم که به احتمال زیاد همین موضوع، باعث تلفات شده است.»
خبرنگاران کسب اطلاع کردهاند که نیروهای ویژه افغانستان و آمریکا در آن منطقه به دنبال یک اردوگاه آموزشی طالبان بودند که از طرف مرز پاکستان به سوی آنها شلیک میشود و آنها در جواب آن و با کسب اجازه از مقامهای نیروهای ائتلاف دست به شلیک متقابل میزنند.
فرمانده نیروهای ائتلاف قول داده که در این زمینه تحقیقات کاملی انجام شود.
پاکستان از همتایان آمریکا در مبارزه با طالبان به شمار میرود. همچنین به گفته ناتو، مرز پاکستان و افغانستان در انتقال محمولههای مورد نیاز ناتو نقشی حیاتی ایفا میکند و حدود «۴۹ درصد» از ذخایر ناتو از این مسیر وارد افغانستان میشوند.از دیگر سو پاکستان نیز در مبارزه با شبهنظامیان طالبان وابسته به میلیاردها دلار کمک مالی ایالات متحده است.
ارسال نظر