با مشارکت کشورهای خلیج فارس، پاکستان و مالزی برگزار شد
بزرگترین مانور نظامی عربستان
به گزارش الجزیره، در رزمایش «رعد شمال» که در عربستان برگزار میشود و ریاض آن را بزرگترین رزمایش در تاریخ خاورمیانه میداند حدود ۲۰ کشور عربی و اسلامی شرکت میکنند تا «پیام واضحی» را درباره آمادگی خود برای «حفظ امنیت منطقه و جهان به مردم برسانند». «دیلی استار» به نقل از مقامهای رسمی عربستان و خبرگزاری این کشور مینویسد:«مانور رعد شمال شامل نیروهای هوایی، دریایی و زمینی است و به دنبال ارسال پیامی آشکار است مبنی بر اینکه ریاض و متحدانش در مقابل با تمام چالشها و حفظ صلح و امنیت خواهند ایستاد.» در این رابطه نکاتی چند قابل تامل به نظر میرسد:
الف) برخی معتقدند این رزمایش نوعی پیام برای واشنگتن، مسکو و سایر کشورهای منطقه است. عربستان با این رزمایش میخواهد با یک تیر چند نشان بزند: از یک سو به واشنگتن نشان دهد که به تنهایی و بدون اتکا به این کشور آماده است تا از منافع منطقهای خود محافظت کند. از سوی دیگر، به مسکو، تهران و سایر رقبای منطقهای چنگ و دندانی نشان دهد و زرادخانه خود را به رخ بکشد. براساس آمار «گلوبال فایر پاور» (Global Fire Power)- از نظر بودجه نظامی در منطقه غرب آسیا - عربستان با ۵۲ میلیارد و ۷۲۵ میلیون دلار، اسرائیل با ۱۷ میلیارد دلار، امارات عربی متحده با ۱۴ میلیارد و ۳۷۵ میلیون دلار و پاکستان با ۷ میلیارد دلار در رتبههای اول تا چهارم منطقه غرب آسیا قرار دارند.
ب) عربستان با این رزمایش بزرگ درصدد است تا توانمندی خود برای ورود نظامی به سوریه را توجیه کند. به عبارت دیگر، این رزمایش در سایه تصمیم عربستان برای اعزام نیروی زمینی به سوریه در چارچوب ائتلاف ضد داعش برگزار میشود. از آنجا که هر گونه ورود زمینی نیروهای متخاصم با اولتیماتوم و واکنش سخت مسکو مواجه خواهد شد، عربستان میخواهد نشان دهد در زمینه سلاحهای متعارف «به روز» است و به قول معروف میتواند «گلیم خود را از تحولات سوریه بیرون بکشد.» در همین راستا، عربستان حتی جنگندههای خود را برای شرکت در عملیات علیه داعش به پایگاه اینجرلیک ترکیه فرستاده است.
ج) عربستان به کمک پول نفت به دنبال تامین منافع خود است. ایندیپندنت در گزارشی کوتاه مینویسد: به نظر میرسد اکنون عربستان در دو جبهه در حال رقابت با رقبا است. از یک سو، با پمپاژ پول نفت به جیب گروههای تروریستی آنها را تقویت میکند و در کنار آن به تاسیس مدارس مذهبی بر اساس ایدئولوژی وهابیت در بسیاری از نقاط جهان پرداخته است. از سوی دیگر، این کشور پس از توافق هستهای ایران با غرب دست به یک رقابت نظامی زده است و میکوشد با خرید جدیدترین تجهیزات نظامی از غرب به ویژه آمریکا خود را بهعنوان ستون مالی- نظامی در منطقه جلوه دهد. این گزارش میافزاید: عربستان در حال گذار از رقابت «ایدئولوژیک» به رقابت «نظامی» است.
د) احتمال دیگری که برخی از خبرگزاریها بهصورت آشکار و نهان به آن اشاره کردهاند،این است که عربستان با این رزمایش میخواهد متحدان بیشتری برای ورود زمینی به سوریه با خود همراه کند. از سوی دیگر، این کشور پس از یک سال هنوز نتوانسته بحران یمن را حل و فصل کند. برخی معتقدند دولت سعودی در این رزمایش گوشه چشمی هم به یمن داشته و به شورشیان یمنی میخواهد این پیام را بفرستد که احتمالا فاز جدید حمله علیه این کشور در دستور کار خواهد بود.
ارسال نظر