گروه خودرو - روز گذشته بخش فرانسوی زبان رادیو بین‌المللی فرانسه (RFI) طی گزارشی اعلام کرد که کمک دولت فرانسه به بخش خودروسازی مشکلات شرکت‌های بزرگ خودروسازی این کشور را حل نمی‌کند.

اینگونه پیدا است که کمک دولت فرانسه بیشتر شامل تولید خودروهای پاک از جمله خودروهای برقی و هیبریدی خواهد بود. برونو لومر، نماینده شرکت پژو- سیتروئن در کنفدراسیون بین‌المللی کار فرانسه در این باره به رادیو فرانسه گفت: هر آنچه که به افزایش تولید خودروهای پاک منجر شود، اقدام مثبتی است. اما در حال حاضر برای گذر از مشکلاتی که به علت ناتوانی در پرداخت حقوق کارگران شرکت‌های خودروسازی به وجود آمده است، کمک به خرید خودروهای پاک به هیچ وجه نیاز ما نیست.

وی افزود: از یک سو خودروهای برقی شرکت پژو در فرانسه تولید نمی‌شوند و از سوی دیگر خودروهای ترکیبی قیمت بالایی دارند. بنابراین حتی ورود دولت در این حوزه نیز زمینه احیای مصرف را فراهم نمی‌کند.

او همچنین تصریح کرد که تعجب‌آور است هنگامی که دولت به فکر کمک به تولید خودروهای نسل آینده است، گروه خودروسازی پژو سیتروئن تصمیم به حذف هزاران فرصت شغلی در بخش پژوهش و توسعه می‌گیرد. چنین رفتاری مقداری متناقض به نظر می رسد.

لومر در ادامه سخنانش گفت: اگر دولت بدنبال کمک به ایجاد چنین تحولی در صنعت خودروسازی است باید همزمان شرکت‌های خودروسازی پژو و رنو نیز در بخش پژوهش و توسعه سرمایه‌گذاری کنند.

در همین حال شبکه تلویزیونی فرانس۲۴، نیز طی گزارشی از زیان ۸۱۹ میلیون یورویی شرکت خودروسازی پژو فرانسه در شش ماه نخست خبر داد .در حالی که شرکت خودروسازی پژو - سیتروئن فرانسه در شش ماهه نخست سال ۲۰۱۱ حدود هشتصد و شش میلیون یورو سود کرده بود، این شرکت دیروز اعلام کرد در شش ماهه نخست سال ۲۰۱۲ بیش از ۸۱۹ میلیون یورو زیان دیده است.

این خبر موجب شده است مسوولان شرکت اعلام کنند بیش از یک و نیم میلیارد یورو صرفه‌جویی تا سال ۲۰۱۵ در این شرکت ضروری خواهد بود.

ژان پیر مرسیه نماینده اتحادیه کارگری کارخانه پژو در شهر اولنه سو بووا که قرار است تا سال ۲۰۱۴ تعطیل شود. وی درباره این مبلغ کلان زیان مالی پژو که بسیار فراتر از پیش‌بینی‌ها است، گفت:« باید جزئیات این زیان مالی به همه اعلام شود و باید یادآوری کرد که فروش خودروهای پژو کاهش نیافته است. اکنون این پرسش مطرح شده که پول کجا رفته است. اگر بنا باشد که شرکت با کسری بودجه مواجه شود، حقوق بگیران نباید بهای آن را بپردازند. ما سال‌ها است که شاهد قربانی شدن مشاغل و دستمزدهای خود بوده‌ایم و اینک هیچ دلیلی ندارد که همچنان بهای خطاهای آنان را بپردازیم. سهامداران موظفند بهای این خطاها و تعطیلی اولنه را بپردازند.»

وی ادامه داد: «ما به شدت با تعطیلی کارخانه اولنه مخالفت می‌کنیم. فیلیپ وارن مدیرعامل پژو به نخست وزیر وعده داده است کسی را اخراج نخواهد کرد اما در حقیقت مسیر اخراج‌های گسترده را در پیش گرفته زیرا می‌خواهد دو کارخانه اولنه ورن را تعطیل کند. او مثل همیشه در حال دروغگویی است. اتحادیه‌های کارگری به اتفاق در برابر تصمیمات مسوولان پژو مقاومت خواهند کرد.»

وی درباره برنامه دولت برای کمک به بخش خودروسازی گفت: «تنها کمکی که حقوق بگیران از دولت باید بگیرند این است دولت مانع اخراج نیروهای کاری شود. اگر برنامه حمایت دولت صرفا به حمایت مالی از شرکت بدون جلوگیری از اخراج‌ها خلاصه شود، این خطای بزرگی خواهد بود.»

فرانس بیست و چهار ادامه داد کاهش فروش سیزده درصدی محصولات پژو موجب شده است ارزش سهام این شرکت از هنگام اعلام اخراج هشت هزار نیرو، حدود ده درصد سقوط کند. ارزش سهام پژو طی یک سال گذشته بیش از هشتاد درصد کاهش یافته است. در چنین وضعی شرکت پژو امروز مذاکرات خود را با نمایندگان اتحادیه‌های کارگری درباره اجرای برنامه صرفه جویی آغاز می‌کند.

فیلیپ وارن مدیرعامل پژو اعلام کرده است از تصمیم خود برای کاهش نیرو انصراف نخواهد داد.