افت و خیز تولید خودرو در 5 ماه امسال

گروه خودرو- آمار تولید پنج ماه امسال خودروسازان، از رشد تولید آنها حکایت می‌کند، آماری که در آن هم سواری‌ها رشد را تجربه کرده‌اند، هم تجاری ها. بنا بر آمار ارائه شده، سه سواری ساز نیمه دولتی کشور با تولید ۵۵۲ هزار و ۷۱۱ دستگاه انواع خودرو در پنج ماه امسال، به رشدی ۴/۲۵ درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل دست یافته‌اند.

در این بین، ایران خودرو با آمار تولید ۲۸۷ هزار و ۱۷۳ دستگاهی، رشدی ۳۳ درصدی را به خود می‌بیند و سایپا نیز با توجه به آمار تولید ۱۴۴ هزار و ۵۳۳ دستگاهی خود، رشدی ۱۸ درصدی را تجربه کرده است.

رشد ۱۸ درصدی نیز حاصل تولید ۱۲۱ هزار و ۲۵ دستگاهی پارس خودرو در پنج‌ماه امسال است. از آن سو تجاری سازان نیمه دولتی نیز با آمار تولید ۲۶ هزار و ۳۳۱ دستگاهی در بازه زمانی موردنظر، حائز رشدی ۷/۱۲ درصدی شده اند.

در این آمار، ایران خودرو دیزل دو درصد، سایپادیزل ۱۰۳ درصد و زامیاد نیز ۹ درصد رشد تولید را در پنج ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کرده‌اند.

در بخش سواری‌ها، شش خودرو از جمله روآ، پارس و زانتیا با افت تولید روبه‌رو شده‌اند.

بیشترین درصد رشد را تندر ایران خودرو به خود اختصاص داده و پراید پرتیراژترین محصول است و مرسدس بنز کم‌تیراژترین.

در بخش خودروهای تجاری نیز اتوبوس و مینی بوس در کل اوضاع جالبی نداشته و آمار تولید کشنده‌ها نیز پایین است.

رشد تولید تندر-۹۰

پرحاشیه‌ترین محصول صنعت خودرو ایران، این روزها سر به راه شده است.

آن‌طور که در آمار سازمان گسترش به چشم می‌آید، هر دو شرکت ایران خودرو و پارس خودرو در تولید تندر طی پنج ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، با رشد مواجه شده‌اند.

ایران خودرو با تولید پنج هزار و ۸۷۷ دستگاه تندر، رشدی ۱۳۱ درصدی را تجربه کرده و تندر پارس خودرو نیز به رشدی ۸۹ درصدی، به واسطه تولید ۱۰ هزار و ۱۷۶ دستگاهی خود، دست یافته است.

رشد تولید تندر در شرایطی است که مسوولان قصد دارند تولید این محصول را تمام و کمال به پارس خودرو واگذار کنند.

روآ و پارس منفی، ۲۰۶ و ۴۰۵ مثبت

ایران خودرو اگرچه توانسته طی پنج ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، در تولید پژو ۴۰۵ و ۲۰۶ به رشد تولید دست یابد، اما پارس و روآی این شرکت با افت تولید روبه‌رو شده‌اند.

پژو ۴۰۵ که پس از پراید، پرتیراژترین خودرو کشور به شمار می‌رود، آمار تولیدی ۸۳ هزار و ۲۳ دستگاهی از خود به جا گذاشته و به رشدی ۵۵ درصدی دست یافته است.

پژو ۲۰۶ نیز که ایران خودرو طی پنج ماه امسال، ۶۱ هزار و ۳۴ دستگاه از آن را به تولید رسانده، رشدی ۷۲ درصدی را به خود می‌بیند.

این در شرایطی است که پارس دیگر نماینده پژو در ایران، هفت درصد افت تولید را در پنج ماه امسال تجربه و پژو روآ نیز پنج درصد افت کرده است. طبق آمار، از تولید پژو ۲۰۷ نیز هنوز خبری نیست.

رشد تولید سمند

تولید ۴۷ هزار و ۲۱۳ دستگاه سمند در پنج ماه امسال، متضمن رشد ۳۵ درصدی این خودرو در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته شده است.

این رشد تولید در شرایطی است که تیراژ سمند به عنوان برند ملی، نصف تیراژ پژو ۴۰۵ فرانسوی است.

افت و خیز مونتاژی های ایران خودرونگاهی نیز به آمار تولید دو محصول مونتاژی ایران خودرو بیندازیم.

سوزوکی گرند ویتارا، به واسطه تولید یک هزار و ۸۷۵ دستگاهی خود، ۵۰ درصد رشد تولید را تجربه کرده است.

این در حالی است که مرسدس بنز، تنها ۱۵ دستگاه تولید داشته و ۷۵ درصد افت تولید را به خود می‌بیند.

زانتیا تمام شد؟

سری هم به آمار تولید دومین خودروساز ایران بیندازیم.

سایپا که این روزها به نوعی درگیر ماجرای توقف صادرات کیاموتورز به کشور است، با تولید ۱۳۱ هزار و ۹۱۵ دستگاه پراید، ۱۹ درصد رشد در این خودرو را تجربه کرد.

از آن سو البته پارس خودرو نیز ۱۰۵ هزار و ۴۵ دستگاه پراید را تولید و به رشدی ۱۴ درصدی در تولید این محصول دست یافته است.

رشد تولید پراید در شرایطی است که زانتیای سایپا با آمار تولیدی سه هزار و ۹۷۴ دستگاهی، ۱۴ درصد افت را به خود می‌بیند.

آن‌طور که خبر می‌رسد، ظاهرا تولید زانتیا به دلیل پایان یافتن قرارداد ۱۰ ساله سایپا و سیتروئن، متوقف شده است.

ریو دیگر محصول سایپا که توقف صادرات کیا به ایران، تولید این خودرو را احتمالا در آینده با اما و اگرهایی روبه‌رو خواهد کرد، ۲۸ درصد رشد تولید را در پنج ماه امسال تجربه کرده است.

ریو تحت لیسانس کیاموتورز، در سایپا مونتاژ می‌شود.

تیبا تحویل می‌شود؟

سایپایی‌ها اعلام کرده‌اند در واپسین روزهای مهرماه، بالاخره تیبا را به ثبت‌نام‌کنندگان تحویل خواهند داد، این در حالی است که آمار تولید این محصول در پنج ماه امسال فوق‌العاده اندک است.

سایپا تیبا را به حدود ۱۲ هزار متقاضی پیش فروش کرده است، حال آنکه آمار تولید این خودرو در پنج ماه امسال فقط و فقط ۶۱ دستگاه است. تیبا را سایپایی‌ها اولین برند ملی خود می‌دانند.

هم‌اکنون نزدیک به دو سال از پیش فروش این محصول می‌گذرد، اما هیچ ثبت‌نام‌کننده‌ای موفق به دریافت آن نشده است.

رشد مگان، افت پیکاپ

آن‌طور که در آمار آمده، پارس خودرو طی پنج ماه امسال، در تولید خودروهای دودیفرانسیل (مانند رونیز) و همچنین پیکاپ، با افت تولید روبه‌رو شده است.

این شرکت ۴۲ درصد را در تولید دو دیفرانسیل‌ها و ۲۰ درصد در تولید پیکاپ، کاهش تولید به خود می‌بیند.

این در شرایطی است که ماکسیما با آماری یک هزار و ۱۷۹ دستگاهی، ۳۰ درصد رشد تولید را تجربه کرده است.

مگان نیز که دو هزار و ۷۵۸ دستگاه از آن در پنج ماه امسال به مونتاژ رسیده، ۸۹ درصد رشد تولید را به خود می‌بیند.

تینا و قشقایی نیز فعلا آماری صفر دستگاهی را دارند.

رشد تولید با تیراژی اندک

اما به سراغ آمار تولید خودروهای تجاری برویم و ابتدا از ایران خودرو دیزل شروع کنیم.

این شرکت در مجموع چهار هزار و ۴۱۳ دستگاه انواع محصولات را در پنج ماه امسال به تولید رسانده که در این بین کامیون، کشنده و اتوبوس‌های این شرکت با افت تولید مواجه شده و مینی بوس آن رشد کرده است.

کامیون و کامیونت، سه درصد، کشنده ۱۲ درصد و اتوبوس نیز ۱۱ درصد افت تولید را به خود می‌بینند، اما سه درصد رشد نصیب مینی‌بوس شده است.

سایپادیزل دیگر تجاری ساز کشور نیز اگرچه ۱۰۳ درصد رشد کرده، اما آمار تولید پنج ماهه آن تنها دو هزار و ۵۰۷ دستگاه است.

کشنده‌های این شرکت، ۹۴ درصد و کامیون‌های آن نیز ۱۴۸ درصد رشد را تجربه کرده‌اند.

از سوی دیگر زامیاد نیز که زیرمجموعه تجاری‌ساز سایپا است، با آمار تولیدی ۱۹ هزار و ۴۱۱ دستگاهی، ۹ درصد رشد را تجربه کرده است.

این شرکت توانسته در تولید مینی بوس با آماری ۲۵۹ دستگاهی، ۶۵ درصد رشد را تجربه کند. ۱۶ درصد رشد نیز نصیب کامیون های این شرکت با توجه به تیراژ ۲۰۸ دستگاهی آنها شده است. همچنین وانت نیسان معروف زامیاد نیز که ۱۸ هزار و ۹۳۸ دستگاه در پنج‌ ماه امسال تیراژ داشته، ۹ درصد رشد را به خود می‌بیند. زامیاد در پنج ماه امسال تنها شش دستگاه کامیونت را به تولید رسانده است.

خودروسازان تجاری کشور اگرچه در پنج ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، رشد را تجربه کرده‌اند، اما تیراژ تولید آنها همچنان پایین است.