امتیازات
چگونگی لغو امتیاز دارسی-بخش پایانی
نویسنده کتاب قزاق مدعی است اسنادی از وزارت امور خارجه فرانسه را دستمایه پژوهش خود قرار داده است. در این کتاب که مسائل پرشماری را در بر میگیرد، درباره لغو قرارداد دارسی نکاتی مطرح شده است که عمدتا از گزارش مسوولان سفارت فرانسه در ایران به فرانسه است. تهران ۲ دسامبر ۱۹۳۲ شماره ۸۲
جناب آقای وزیر امور خارجه - پاریس
به دستور پلیس، مردم بر آن شدند به مدت دو روز تمام تظاهرات و شادمانی به سبب لغو امتیاز دارسی بنمایند. مطبوعات مقالههایی نوشتند و از شاه که این تصمیم را گرفته سپاسگزاری کردند، چون غرور و شرف ملی را بازگردانده است. گرچه دولت ایران اعلام داشت آماده است باب مذاکرات را باز کند و جهت تنظیم قرارداد جدید با شرکت نفت انگلیس و ایران به بحث بپردازد و عملا هیچ نوع توقفی در تولید فراهم نیامده، معهذا از مجموع حوادث دولت انگلستان ناراضی است. وابسته نظامی فرانسه خواهش دارد این تلگرام و تلگرام قبلی را (شماره ۸۰۱) به وزارت جنگ ارسال دارید.
لندن دوم دسامبر ۱۹۳۲ شماره ۷۵۳
جناب آقای وزیر امور خارجه - پاریس
من طی نامه شماره ۷۴۴ تاریخ ۲۹ نوامبر به استحضار رسانده بودم که لغو امتیاز نفت توسط دولت ایران چه تاثیری در اینجا گذارد. وابسته بازرگانی ما گزارش جامعی جهت جناب آقای وزیر تهیه کرده که ضمیمه این نامه است و من توجه وزارت را بهخصوص جلب میکنم که آن را مطالعه فرمایند، زیرا نتایج آن میتواند موردنظر دولت فرانسه باشد. سفارت ایران در لندن اعلامیهای تسلیم مطبوعات کرده که نشریه تایمز آن را به چاپ برساند و من نسخهای را میفرستم، میبینید که در آن بر حسننیت دولت ایران تاکید شده است و از سماجت و اصرار نابهحق و احساسات دشمنانه شرکت انتقاد. سفیر آ.فلوریو.
دوم دسامبر آژانس هاواس:
مجلس شورای ملی ایران در پی مذاکرات طولانی، اقدامات دولت را مبنیبر لغو امتیاز دارسی تایید کرده است. لغو این امتیاز موجب شادمانی فراوان در تهران گردیده است. دولت ایران معهذا اعلام داشته که آمادگی دارد با کمپانی نفت انگلیس و ایران و شرایط تنظیم قرارداد که منافع و حقوق دو طرف در آن ملحوظ باشد، به مذاکره بپردازد.
* امتیاز نامه نفت دارسی که توسط دولت لغو گردیده بود، روز اول ماه دسامبر ۱۹۳۲ در مجلس تایید شد و دولت ایران به اعتراضیه شرکت نفت که میگفت ایران نمیتواند یکطرفه قرارداد را لغو کند پاسخ داد. در سوم دسامبر اعتراض نامه دیگری از طرف شرکت نفت ایران - انگلیس به دولت رسید که لغو یکطرفه قرارداد را نمیپذیرد.
مکاتبات و کشمکشها دوام داشت تا در دهم دسامبر ۱۹۳۲ وزیر مختار انگلیس در تهران شکوائیهای به وزارت خارجه ایران تسلیم داشت و تهدید کرد اگر دولت شاهنشاهی یادداشت الغای قرارداد دارسی را پس نگیرد، دولت انگلستان آن را به دیوان دارسی بینالمللی در لاهه ارجاع مینماید.
* در دهم آذر ۱۳۱۱ (اول دسامبر ۱۹۳۲) سیدحسین تقیزاده وزیر ایران در نامه شماره ۳۷۰۵۶ به آقای جکس، مدیر شرکت نفت ایران و انگلیس نوشت: … در جواب نامه ۸ آذر جاری گمان دارم لازم باشد یادآور شوم که دولت ایران اظهارات و دلایل عرضه شده جنابعالی مندرج در نامه فوق را نمیپذیرد و همچنان بر دلایل متعدد خویش پابرجا است که لغو قرارداد دارسی از حقوق قانونی او است؛ بنابراین تصمیم قطعی و نهایی او همان است که این وزارت طی نامه شماره ۳۶۴۸۶ در تاریخ ششم آذرماه (۲۷ نوامبر ۱۹۳۲) ابلاغ کرده است. وزیر دارایی
«... دولت ایران امتیاز نفت را که در سال ۱۹۰۱ مسیحی برخلاف مصالح و منافع ملت ایران قبل از استقرار مشروطیت به دارسی انگلیس داده شده ملغی ساخته است...»
لغو قرارداد دارسی
تهران ۲ دسامبر ۱۹۳۲ شماره ۱۶۳
جناب آقای وزیر امور خارجه - پاریس
یک جنجال بزرگ تبلیغاتی نظیر آنچه من بارها به دلایل و بهانههای گوناگون آن را به اطلاع میرساندهام، در مطبوعات عدمرضایت و بدخلقی دولت ایران را به طور ناگهانی از ۱۶ نوامبر اعلام داشت. این هیاهو و جنجال علیه شرکت نفت ایران و انگلیس بود... روز ۲۷ نوامبر که یکی از اعیاد مهم و روز مبعث پیامبر اسلام است، شاه تازه از سفر جنوب ایران مراجعت کرده بود و زبدهترین دولتمردان را صبح بهحضور پذیرفت. عصر فوقالعادهای از طرف روزنامهها نشر یافت که در آن لغو قرارداد نفت دارسی را اعلام داشته بودند. چند لحظه بعد مدیر شرکت نفت ایران و انگلیس نامهای از وزیر مالیه دریافت کرد که مفاد مندرج در صفحه اول روزنامهها را تایید مینمود.
در نامه وزیر مالیه صراحت امر قابلتوجه است، او سعی نکرده مطالب را در لفافه بگوید و دنبال معاذیر بگردد. قرارداد سال ۱۹۰۱ که برای مدت شصت سال بسته شده بود در سال ۱۹۳۲ لغو شد، چون دولت ایران این طور خوشش میآمد... امکان دارد سرنوشت کمپانی نفت، بهطرز مکاتبه و رفتاری بستگی داشته باشد که از چند ماه پیش بین دو نفر شروع شده و گوش شنوایی نیافتهاند، وزارت دربار و وزارت دارایی (گزارش شماره ۱۲۷ تاریخ ۷ سپتامبر سفارت)
شاه که پس از قریب چهار هفته غیبت از پایتخت مراجعت کرد ناگهان مرد مورد اعتماد خویش، وزیر دربار جداییناپذیر را طرف خشم و بیاعتنایی قرار داد...
لندن ۸ دسامبر ۱۹۳۲ شماره ۷۹۰
پیرو نامههای تاریخ ۲۹ نوامبر و ماه دسامبر ۱۹۳۲: سر لانسلو آلیفانت دیروز به من گفت دولت بریتانیا مصمم است از شرکت نفت ایران و انگلیس در منازعاتی که با دولت ایران پیدا کرده حمایت نماید. البته به طور قاطع، ولی نه به شکل مسائل سیاسی. او مامور شده به کمک چند تن کارشناس قضایی، مراجعه به دادگاههای بینالمللی را فراهم سازد. سر لانسلو آلیفانت گناه واقعه را از سوی وزیر ایرانی نمیداند، بلکه مستقیما شاه را مقصر میشناسد که میخواهد در شرایط موجود قدرت مطلقه شخصی را نمایش دهد و این کار به وسیله ارتش باید صورت گیرد و پول لازم است و محل درآمد فقط شرکت نفت است که از چندی پیش برای کسب درآمد بیشتر به آن فشار میآورند. درآمد ایران از نفت که در سال ۱۹۳۱ رقم یک میلیون و دویست هزار لیره بود در سالجاری به سیصد هزار لیره کاهش یافته و چون شاه از آن مطلع شده برآشفته، زیرا دقیقا موقعی بوده که در خلیج فارس نیروی ایرانی خویش را سرکشی میکرده است... فلوریو
ارسال نظر