در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» انجام شد
توصیههای دو مقام بورسی به سهامداران
گروه بورس- علیرضا باغانی، اعظم شریفی: در شرایطی که نوسانهای اخیر ارزی به دلیل وجود سهام شرکتهای صادرکننده در بورس تهران، رونق این بازار را به دنبال داشته است همه به دنبال پاسخ این پرسش هستند که آیا به واقع تاثیر دلار بر شرکتهای بورسی این قدر مثبت است؟ آیا شرکتهای بورسی شفافسازی ارزی خاصی خواهند داشت و چندین سوال دیگر...
سرمایهگذاران باید با آگاهی و تحلیل به مطالعه دقیق اطلاعات ارائه شده بپردازند تا با تحلیل از روند آینده بتوانند چشمانداز شرکت را برای تحقق و تعدیل در بودجه ترسیم کنند
گروه بورس- علیرضا باغانی، اعظم شریفی: در شرایطی که نوسانهای اخیر ارزی به دلیل وجود سهام شرکتهای صادرکننده در بورس تهران، رونق این بازار را به دنبال داشته است همه به دنبال پاسخ این پرسش هستند که آیا به واقع تاثیر دلار بر شرکتهای بورسی این قدر مثبت است؟ آیا شرکتهای بورسی شفافسازی ارزی خاصی خواهند داشت و چندین سوال دیگر... در همین راستا دو تن از مدیران سازمان بورس و اوراق بهادار به پرسشهای روز ارزی سهامداران پاسخ دادهاند.
اینکه برآیند نوسانات اخیر ارزها بر شرکتهای بورسی اثر مثبت گذاشته و البته این توصیه که به نرخهای غیررسمی دلار نمیتوان اعتماد کرد، از جمله پاسخهایی است که سیدعلی حسینی معاون سازمان بورس و امیر حمزه مالمیر مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس در برابر پرسشهای ارزی دادهاند که در ادامه از نظرتان میگذرد:
بازار از نوسانات ارزی چه تاثیری گرفت؟
عضو هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار درخصوص نوسانات ارزی و شرایط بازار سرمایه در روزهای اخیر معتقد است: برآیند تحولات و نوسانات ارزی به نفع بازار سرمایه و تولیدکنندههای داخلی است.
سیدعلی حسینی با تاکید بر اینکه نرخ ارزی که در بازارهای غیررسمی اعلام میشود قابل اتکا نیست، تاکید کرد: تا زمانی که به اعدادی که بیشترین حجم معاملات را دارند، نرسیم نمیتوان نرخی را به طور رسمی برای شرکتهای بورسی دانست. بنابراین باید بازار ارز به ثبات نسبی برسد تا بتوان اعلام کرد که شرکتها با تسعیر ارز چقدر میتوانند به تعدیلات جدید دست یابند.
وی اظهار کرد: فارغ از نوسانات شاخص و قیمتها در بورس این اتفاقات زمینه را برای رشد صنایع داخلی بهتر کرده است؛ زیرا شرکتهای صادراتی و صنایع داخلی با تقویت ارز حمایت میشوند. این در حالی است که برخی کشورهای دنیا سعی میکنند به نفع صنایع داخلی اجازه رشد پول رایج خود را در مقابل دلار ندهند.
دکتر حسینی خاطرنشان کرد: با این وجود نوسانات چشمگیر در این برهه زمانی را باید از محاسبات حذف کنیم زیرا قابلیت اتکا ندارد و کسی که تحلیل میکند باید این را بپذیرد که به خاطر تحریمها و اخبار ضد و نقیض نمیتوان خیلی این برهه را مورد توجه قرار داد.
معاون نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد روابط پالایشگاههای واگذارشده با مجموعههای دولتی تاکید کرد: شرکتهایی که با پالایش و پخش و فرآوردههای نفتی ارتباط زیادی دارند و مراودات مشخصی را باید انجام دهند در گذشته چون در یک مجموعه اداره میشدند، حسابهای جداگانهای نداشتند و به صورت توافقی خیلی از موارد را میپذیرفتند.
وی تاکید کرد: در حال حاضر این شرکتها سهامداران متفاوتی دارند و پالایش و پخش دولتی و بقیه خصوصی هستند، بنابراین باید حسابهای آنها مورد توجه باشد که این امر روند تهیه صورتها را طولانیتر کرده است.
این مقام مسوول تاکید کرد: به دنبال این هستیم تا روابط مالی این گروه براساس تفاهمات بلندمدت تنظیم شود و در پایان سال به موقع بتوانند صورتهای مالی را ارائه کنند. به این ترتیب این شرکتها مجبور نیستند ۵ تا ۶ ماه بعد با تعیین نرخهای جدید تصمیمگیری کنند.
وی خاطرنشان کرد: در بقیه صنایع واگذار شده هم باید به این روند و اخذ تفاهمات بلندمدت زیرمجموعهها با شرکتهای دولتی برسیم.
حسینی در پاسخ به اینکه بهروزرسانی میزان سهام شناور آزاد شرکتها چگونه صورت میگیرد، گفت: به دلیل مباحث مالیاتی درخصوص سهام شناور آزاد راهکاری را دنبال میکنیم که به نحو مناسب و درست محاسبات لازم انجام شود، چون شناسایی شرکتهای هم گروه باید دقیق صورت گیرد. وی ادامه داد: اگر سهام شناور آزاد در حدود ۲۰ درصد باشد برای معافیت مالیاتی مهم است و اگر از ۲۰ درصد بالاتر باشد معافیتی ۲ برابری تعلق میگیرد. در همین حال در تلاش هستیم تا پایان مهرماه سهام شناور آزاد برای تاریخ ۳۱/۶/۹۱ اعلام شود. اما آنچه مسلم است سهام شناور آزاد بسیاری از شرکتهای بورسی پایینتر از ۲۰ درصد است.
بورس به بورس نمیآید
این مقام مسوول درخصوص دلایل عدم عرضه سهام شرکت بورس و فرابورس در بازار سرمایه کشور هم گفت: با توجه به محدودیتهای قانونی که در ترکیب سهامداری این شرکتها در نظر گرفته شده است، امکان انجام معاملات روان در این نمادها میسر نیست، زیرا با انجام معاملات، سقفهای سهامداری از مرز قانونی عبور میکند و ممکن است با مشکل موجودیت شرکت مواجه شویم. مثل اتفاقی که در بانکها افتاد و به سمت انحلال پیش رفتند.
حسینی خاطرنشان کرد: بر این اساس باید محدودیت در معاملات را بپذیریم، تا گرفتار مشکلات اساسیتر نشویم؛ مگر اینکه حدنصابها که سقف سهامداری کنونی ۵/۲ درصد است، تغییر کند. وی افزود: با انجام معاملات این شرکتها به تدریج شاید گروههایی بیایند و سهامداری را در دست بگیرند زیرا کنترل میزان مالکیت سهامداران خیلی سخت است.
از سوی دیگر در صورتی که قیمت سهم بورس یا فرابورس سقوط کند، میتواند دید منفی ایجاد کند. در شرایط کنونی وقتی قیمت بانکی در بورس نوسان منفی دارد این موضوع میتواند با تاثیرات منفی، مجموع عملیات بانک را مختل کند و در مورد بورس هم میتواند این موضوع رخ دهد.
عضو هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بنابراین دیدگاه ما این است که گزینههای مختلف و جذاب بیشتری برای سرمایهگذاری پیشروی معاملهگران است که میتوانند انتخاب کنند.
حسینی خاطرنشان کرد: توصیه همیشگی ما به فعالان بازار سرمایه این است که با تحلیل و بررسی بیشتر و در نظر گرفتن P/Eها سهام برتر را مورد توجه قرار دهند.
شفافسازی ارزی نداریم
در همین حال مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار نیز درخصوص تاثیر تحولات ارزی بر عملکرد شرکتها گفت: ما نمیتوانیم در نوسانات کنونی نرخ ارز شرکتها برای تغییر نرخ ارز در بودجه آنها فشار بیاوریم. نرخ در نظر گرفته شده برای تسعیر ارز در بودجه شرکتها کاملا به پیشبینیهای مدیران شرکتها و برآوردی که آنها از مسائل اقتصادی دارند، مربوط است تا عددی را در بودجه برای مفروضات خود اعلام کنند.
امیر حمزه مالمیر با تاکید بر اینکه شفافسازی ارزی برای شرکتها در راه نیست، افزود: شرکتها در اطلاعات خود میزان مصارف و منابع ارزی خود برای بهای تمامشده و صادرات را در بودجه پیشبینی میکنند و در صورت نیاز به تغییر در نرخها و تعدیلات لازم برای شفافسازی به ما اعلام میکنند.
وی تاکید کرد: در این مرحله سهامداران باید با آگاهی و تحلیل به مطالعه دقیق اطلاعات ارائه شده بپردازند تا با تحلیل از روند آینده بتوانند چشمانداز شرکت را برای تحقق و تعدیل در بودجه ترسیم کنند. این در حالی است که اگر سهامداری قدرت تحلیل ندارد، باید از تحلیلگران و کارشناسان بازار مشاورههای لازم را دریافت کند.
این مقام مسوول با اشاره به روند انتشار اطلاعیه شرکتها گفت: حسابرس با توجه به استانداردهای حسابرسی و بررسی دقیق موارد مختلف درخصوص صورتها و اطلاعات شرکتها با فرصت کافی اظهارنظر میکند و در واقع اعتباربخشی به اطلاعات شرکتها از طریق حسابرس صورت میگیرد. اما سازمان بورس بدون مدارک و مستندات کافی تنها بررسی کلیتری را برای ارائه سریع اطلاعات به بازار صورت میدهد، تا اطلاعات شرکتها از جنبههای بااهمیت مشکل خاصی نداشته باشند.
مالمیر در بخش دیگری از اظهارات خود خاطرنشان کرد: میتوان گفت بورس تهران به یک دید منطقی رسیده و معاملهگران بازار سرمایه در شرایط کنونی با تکیه بر عوامل بنیادی مسیر حرکت خود را مشخص میکنند. به این ترتیب برخلاف اواسط دهه ۸۰ سهامداران دنبالهرو اشخاص خاصی نیستند و به واسطه رصد گردش معاملات یک سهم آن را معامله میکنند.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه در مورد افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی نیز اظهار کرد: از نظر سازمان بورس این افزایش سرمایه تنها برای بانکها مناسب است، زیرا به خاطر تغییری که در نسبت کفایت سرمایه آنها ایجاد میکند باعث میشود بانکها توان پرداخت تسهیلات بیشتری را داشته باشند و بر این اساس سود بیشتری برای بانک ایجاد خواهد شد.
مالمیر گفت: اما در بیشتر شرکتهای تولیدی دیگر افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی منجر به تغییر سودآوری شرکت نمیشود و سازمان نیز با آن موافقت نخواهد کرد. از سوی دیگر تجدید ارزیابی باید از طریق کارشناس منتخب کانون کارشناسان صورت گیرد تا مورد تایید باشد.
وی تاکید کرد: بسیاری از سهامداران تصور میکنند با انجام افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی زیان انباشته شرکتها از بین میرود، اما اینطور نیست و تنها تعداد سهام اضافه میشود و زیان شرکت باقی میماند. ضمن اینکه شرکتهایی که قصد دارند این افزایش سرمایه را انجام دهند باید برنامه خود را برای چگونگی تغییر روند سودآوری اعلام کنند که آیا میتواند اتفاق خاصی را برای سودآوری شرکت موجب شود؟
حذف چند شرکت جدید
مالمیر با بیان اینکه به تازگی چند شرکت از سوی هیات پذیرش از بورس حذف شدهاند، گفت: این شرکتها شامل لوازم خانگی پارس، آلومتک و تجهیز نیروی زنگان هستند که تصمیمگیری درخصوص حذف آنها صورت گرفته و میتوانند درخواست تجدیدنظر داشته باشند که البته شاید برخی از این شرکتها با اصلاح وضعیت خود در بورس ماندنی شوند.
وی درخصوص سرنوشت این شرکتها افزود: این شرکتها پس از حذف به بازار پایه منتقل میشوند هرچند در حال حاضر ریسک شرکتهای حاضر در بازار پایه بالا است و معاملات تعدادی از شرکتها در این بازار تنها به صورت توافقی صورت میگیرد. این در حالی است که تعداد شرکتهای متقاضی ورود به بازار پایه به شدت زیاد است و امیدواریم در آینده وضعیت صنایع و شرکتهای فعال در بازار پایه شفافتر شود.
ارسال نظر