تمایل بازار محصولات پتروشیمی برای ورود به تعطیلات
عقبنشینی مجدد بازار پلیمرها
محمدحسین بابالو: آغاز به کار بازار محصولات پتروشیمی در هفته جاری در حالی تجربه شد که اغلب قیمتها ثابت بود و در بورس کالا نیز شرایط پیشین با کاهش جذابیت معاملات ادامه داشت. به نظر میرسد فعالان بازار همچون گذشته به دورنمای قیمتها امیدوار نیستند که عقبنشینی نسبی آنها را باعث شده است. به نظر میرسد بازار محصولات پتروشیمی برای ورود به تعطیلات پیشقدم شده است. روز گذشته در رینگ محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران شاهد وضعیت آرام معاملات بودیم ولی به نسبت هفتههای قبل عقبنشینی خریداران، کاهش جذابیت خرید، ضعف شدید نقدینگی مخصوصا بیاعتمادی به آینده در رفتار فعالان بازار موج میزد.
محمدحسین بابالو: آغاز به کار بازار محصولات پتروشیمی در هفته جاری در حالی تجربه شد که اغلب قیمتها ثابت بود و در بورس کالا نیز شرایط پیشین با کاهش جذابیت معاملات ادامه داشت. به نظر میرسد فعالان بازار همچون گذشته به دورنمای قیمتها امیدوار نیستند که عقبنشینی نسبی آنها را باعث شده است. به نظر میرسد بازار محصولات پتروشیمی برای ورود به تعطیلات پیشقدم شده است. روز گذشته در رینگ محصولات پتروشیمی بورس کالای ایران شاهد وضعیت آرام معاملات بودیم ولی به نسبت هفتههای قبل عقبنشینی خریداران، کاهش جذابیت خرید، ضعف شدید نقدینگی مخصوصا بیاعتمادی به آینده در رفتار فعالان بازار موج میزد. این در حالی است که اغلب قیمتها به نسبت پایان هفته گذشته تقریبا بدون تغییر بوده که نشاندهنده کاهش حجم معاملات در بازار است. به نظر میرسد دورنمای مبهم بازار و همچنین ترس از کاهش بیشتر قیمتها پس از کاهش قیمت دلار فراگیر شده که بهعنوان فاکتور قدرتمندی در برابر افزایش جنبوجوش در بازار خودنمایی میکند. تمامی این موارد در حالی بود که حتی بسیاری از کالاهای جذاب هم با کم توجهی خریداران روبهرو شد ولی باز هم چند رقابت به ثبت رسید. با توجه به این موارد باید انتظار روزهای ضعیفی را در بازار داشته باشیم که نزدیک شدن به تعطیلات سال نو و ضعف نقدینگی این وضعیت را عمیق تر کرده است. افزایش معاملات قیر در رینگ داخلی و صادراتی، توجه بازار به برخی محصولات پتروشیمیایی، ثبت رقابت بر روی دی اتیل هگزانول پتروشیمی شازند، پلی وینیل کلراید S۶۵ پتروشیمی اروند، پلیاتیلن سنگین فیلم OFF - EX۵ درجه ۱ پتروشیمی مارون، پلیاتیلن سنگین دورانی UA ۳۸۴۰ و پلی استایرن انبساطی ۲۰۰ و ۳۰۰ پتروشیمی تبریز، پلی پروپیلن شیمیایی OFF - EPC۴۰R درجه ۱ و پلی پروپیلن نساجی OFF - Z۳۰S درجه ۳ پتروشیمی مارون و نهایتا وکیوم باتوم، ضعف نقدینگی و کاهش پتانسیل ریسک در بازار و همچنین بالابودن نسبی موجودی انبارها را میتوان مهمترین رخدادهای موثر در بازار دانست.
مهمترین خبر در بازارهای جهانی را میتوان سقوط قیمت نفت دانست که با شکسته شدن کف قیمتی ۶۰ دلاری برای نفت برنت در ۱۰ روز اخیر، روز جمعه حتی کف قیمتی ۵۵ دلاری هم برای این نوع نفت شکسته شد و نهایتا قیمت ۵۴ دلار و ۶۷ سنت به ثبت رسید. نفت خام آمریکا هم به ۴۴ دلار و ۸۴ سنت رسید که کاهش ۷/ ۴ درصدی را نشان میدهد. این در حالی است که سقوط قیمتها در بازار سهام آمریکا هم داده مهم دیگری است که در کنار روند صعودی ارزش دلار در بازارهای جهانی، شاید سقوط مجدد قیمت نفت را بتوان محتمل دانست. در هر حال بازار نفت به دلیل بالابودن حجم تولید و همچنین افزایش روزشمار ذخایر مخصوصا در آمریکا شرایط ایده آلی ندارد و میتواند این وضعیت سخت رو به وخامت بگذارد. در حالی که در بازارهای جهانی شاهد افزایش قیمت پلیمرها هستیم که ضعف عرضه، هماهنگی تولیدکنندگان برای مدیریت بازار و بازگشت تفاضای موثر چین را در کنار افزایش هزینه تولید میتوان از دلایل اصلی این وضعیت دانست. به نظر میرسد روند صعودی افزایش قیمتها هرچند محدود ولی باز هم ادامه یابد، زیرا کاهش قیمت نفت بخش بزرگی از پتانسیل رشد را محدود کرده است.
اگر به اخبار سیاسی در جهان توجه کنیم شاهد تمایل و تغییر دیدگاه اغلب سیاستگذاران و تصمیمسازان بزرگ در جهان درباره دست یافتن به یک توافق مطلوب بین ایران و ۱+۵ هستیم تا جایی که شاید افت شدید قیمت نفت را بتوان یکی از خروجیهای این طرز فکر دانست. در بازار داخلی هم به صورت روزشمار قیمت دلار کاهش مییابد تا جایی که در لحظه تنظیم این گزارش قیمت هر دلار آمریکا به ۳۲۸۵ تومان کاهش داشته و بازار هیچ تمایل محسوسی برای حمایت از قیمتهای فعلی ندارد. تاکنون قیمت دلار بین ۳ تا ۴ درصد افت کرده و حتی کاهش یک درصد دیگر از قیمتها نیز پیشبینی میشود. با توجه به کاهش قیمت دلار در بازار داخلی و همچنین دورنمای محدود رشد قیمت پلیمرها در بازارهای جهانی شاید پتانسیل رشد قیمتهای پایه در روزهای آینده یا ابتدای سال ۹۴ چندان هم قدرتمند نباشد ولی با توجه به کاهش عرضه در روزهای گذشته و همچنین عدم وجود پتانسیلی برای فروش در بورس کالا و تزریق به بازار داخلی در روزهای باقی مانده، احتمال بروز یک فاز محدودیت عرضه در آینده وجود دارد که میتواند بر دورنمای بازار تاثیرگذار باشد. در هر حال بازار و مخصوصا فعالان کوچک و بزرگ آن باید یک استراتژی دوگانه را برای فعالیت خود لحاظ کنند: دست یافتن به یک توافق هستهای که کاهش قیمت دلار در بازار آزاد را به همراه دارد یا ادامه شرایط فعلی و بازگشت مجدد قیمت دلار به سطوح پیشین بعد از عید. هر کدام از این زمینهها نیاز به ابزارهای خود را برای مدیریت بازار داشته ولی باید به هر دو این موارد توجه داشت.
تاکنون قیمت دلار نزدیک به ۳ درصد کاهش داشته و البته قیمتهای جهانی هم به همین میزان یا نزدیک به آن رشد داشته است. هنوز هم احتمال افزایش قیمتهای جهانی وجود دارد بنابراین این دو فاکتور متناقض دقیقا تاثیر یکدیگر را خنثی خواهد کرد. به نظر میرسد این وضعیت دوگانه کمترین تاثیر را بر قیمتهای پایه خواهد داشت، بنابراین باز هم خرید از بورس کالا به صرفه است. با توجه به این موارد و در صورت صحت این طرز فکر شاید روزهای پیش رو تا پایان سال جاری باز هم زمان مناسبی برای خرید باشد که کمترین ریسک را بر بازار و مخصوصا بر خریدار در بر خواهد داشت.
بنابراین باز هم خرید به میزان نیاز و نه برای واسطهگری میتواند بهترین استراتژی باشد، زیرا هم میتوان ادامه تولید را برنامهریزی کرد و هم در صورت کاهش قیمتها، کمترین ضرر به خریدار وارد میشود. البته باید در نظر داشت که در صورت افت شدید قیمتها، شاید تولیدکنندگان و عرضهکنندگان از ارائه کالا خودداری کنند پس نمیتوان نگاه درستی به آینده داشت.
این رخداد یعنی محدودیت عرضه در گذشته بارها تجربه شده است و تضمینی وجود ندارد که باز هم تکرار نشود.
ارسال نظر