ریزش‌های آتی تا کی ادامه دارد؟

حدیث موسوی: به دنبال سقوط آزاد قیمت اونس در هفته گذشته و تداوم روند ریزشی این فلز گرانبها طی روزهای اخیر، در بازار آتی سکه نیز در غیاب تحولات موثر داخلی، شاهد کاهش قیمت‌ و حجم قراردادها در سررسیدهای مختلف این بازار بودیم. در واقع تحرکات ریزشی بهای اونس که در بازارهای جهانی از چهارشنبه هفته گذشته و با تصمیم فدرال رزرو آمریکا آغاز و تا روز گذشته نیز ادامه داشت، موجب شد در بازار داخل از قیمت سکه‌های نقدی و آتی به تناوب کاسته شده و این بازار برای فعالان و نوسان‌گیران بیش از پیش غیرجذاب و ملال‌انگیز شود. چهارشنبه هفته قبل در آمریکا سرانجام خروج تدریجی از برنامه خرید دارایی‌های مالی به ایستگاه پایانی رسید. به بیان دیگر فدرال رزرو آمریکا پس از ۶ سال و با توجه به بهبود چشم‌انداز اقتصادی این کشور، به برنامه خرید ماهانه اوراق قرضه پایان داد که بر همین اساس قیمت جهانی طلا نیز کمترین قیمت چهار سال اخیر خود را به ثبت رساند.

انعکاس این اخبار در بازار طلای داخل نیز البته موجی از کاهش قیمت‌ها را در بازار سکه‌های نقدی و آتی پدید آورد که به موجب آن سکه نقدی تمام بهار که روز سه‌شنبه هفته قبل در کانال ۹۳۰ هزار تومان در نوسان بود، پس از پشت سر گذاشتن حدود یک هفته ریزش قیمت‌ها تا محدوده ۹۱۵ هزار تومان در روز گذشته تنزل یافت. همین جریان در بازار سکه‌های آتی بورس کالا هم دنبال شد به طوری که طی روزهای اخیر همان‌طور که گفته شد به تناوب از قیمت و حجم قراردادها در سررسیدهای مختلف این بازار کاسته شد.

البته روند ریزشی قیمت جهانی طلا در این چند روز تنها متاثر از تصمیم اخیر فدرال رزرو آمریکا نبوده است، بلکه اعلام غیرمنتظره گسترش سیاست‌های انبساطی توسط بانک مرکزی ژاپن نیز که موجبات رشد قابل ملاحظه شاخص‌های سهام آسیا را فراهم کرد، فشار بیشتری بر بهای اونس وارد آورد که به همین دلیل در طول هفته جاری با ادامه حرکت کاهنده اونس در بازارهای جهانی و در ادامه کاهش قیمت‌ها در بازار طلای داخلی روبه‌رو شدیم. به گفته یکی از تحلیلگران بازار جهانی، افزایش سیاست‌های انبساطی ژاپن، سیگنال‌دهنده تلاش بانک مرکزی این کشور برای افزایش رشد اقتصادی (در آینده) بود، بنابراین ایجاد چشم‌اندازی روشن برای بخش تولیدی این کشور (با اختصاص منابع پولی عرضه شده به این بخش) باعث ورود حجم زیادی از سرمایه به بازار سهام ژاپن شد. به طوری که شاخص نیکی افزایشی ۸۳/۴ درصدی را به نام خود ثبت کرد. خیل سرمایه آسیایی‌ها به سمت بازار سهام و تبدیل حجم انبوهی از ین به دلار نیز منجر به کاهش قیمت طلا تا کف ۱۱۶۱ دلار شد.

شنبه دهم آبان ماه، قرارداد آتی سکه طلا تحویل آبان ماه با حجم ۲۸۵ قرارداد و قیمت تسویه ۹۱۱ هزار و ۵۸۶ تومان به‌کار خود در این روز پایان داد. نرخ مذکور نسبت به آخرین قیمت تسویه این سررسید در پنج‌شنبه هفته قبل حاکی از ریزش ۲۹/۱ درصدی بود. ناگفته نماند که همین روند ریزشی در سررسیدهای دیگر این بازار هم تکرار شد.

سکه سررسید دی ماه با ۳۵۶ قرارداد و قیمت تسویه ۹۱۷ هزار و ۸۹ تومان در روز شنبه بسته شد که افت ۶/۱ درصدی را نسبت به آخرین قیمت ثبت شده این قرارداد در تابلوی روز پنج‌شنبه معاملات بازار مشتقه نشان می‌داد. در این میان خوش‌اقبال‌ترین سررسید که متاثر از این روند ریزشی اما کماکان با حجم قراردادهای بیشتری به‌کار خود ادامه می‌داد، سررسید اردیبهشت ۹۴ بود که در این روز ۱۴۷۰ قرارداد را با قیمت تسویه ۹۵۷ هزار و ۲۱۲ تومان تجربه کرد. روز یکشنبه هفته جاری نیز با ادامه روند نزولی اونس، قیمت و حجم قراردادهای آتی سکه طلا در کلیه سررسیدها بار دیگر تنزل یافت. در این روز سکه سررسید آبان با افت ۲۲/۰ درصدی در قیمت تسویه، تنها با ۹۶ قرارداد بسته شد.

کمااینکه حجم قراردادها در سررسید دی و اسفندماه هم به ترتیب به ۳۰۳ و ۳۱۷ قرارداد تنزل یافت و قیمت این سررسیدها نیز افت ۴۲/۰ و ۱۶/۰ درصدی را تجربه کرد. در این میان سررسید اردیبهشت ۹۴ نیز با۱۳۹۰ قرارداد (۸۰ قرارداد کمتر از روز شنبه) و با قیمت تسویه ۹۵۸ هزار و ۷۶۱ تومان به‌کار خود در معاملات این روز بازار مشتقه پایان داد.

با پشت سر گذاشتن تعطیلات روزهای دوشنبه و سه‌شنبه و بازگشایی دوباره بازار مشتقه بورس کالا در روز گذشته، به نظر می‌رسد بخشی از ریزش قیمت‌ و کاهش حجم قراردادها در بازار آتی سکه به این روز انتقال پیدا کرده است.

چهارشنبه برای پنجمین روز متوالی در بازار جهانی طلا با کاهش ۲۷ دلاری قیمت اونس و ثبت رقم ۱۱۴۱دلار برای این فلز زرد روبه رو شدیم که به تبع آن در بازار سکه‌های نقدی و آتی داخل نیز این روند ریزشی قیمت‌ها دنبال شد. اس پی دی آر گلد تراست، بزرگ‌ترین صندوق سرمایه‌گذاری در بازار طلا اعلام کرد که حجم دارایی‌هایش در روز سه‌شنبه ۳۲/۰درصد کاهش یافته و به ۸۲/۷۳۸ تن رسیده است که پایین‌ترین رقم از سپتامبر ۲۰۰۸ تاکنون به شمار می‌رود. روند ورود و خروج سرمایه از این صندوق به‌دلیل حجم بالای دارایی‌اش، نقش مهمی در تعیین قیمت‌ها در بازار جهانی طلا دارد.

به هر ترتیب متاثر از روند نزولی قیمت‌ها در بازار جهانی طلا در این روز از ابتدای ساعات معاملاتی در بازار آتی سکه، شاهد ریزش قیمت‌ها در سررسیدهای مختلف این بازار بودیم. تا زمان تنظیم نهایی این گزارش (ساعت ۱۶:۰۰) قرارداد آتی سکه طلا تحویل آبان ماه با ۱۶۵۷ موقعیت باز و ۲۷۰ قرارداد به‌کار خود ادامه می‌داد، سررسید دی و اسفند نیز به ترتیب ۱۹۳ و ۲۴۹ قرارداد را ثبت کرده بود و تنها سررسید اردیبهشت ماه ۹۴ با روند رو به رشد حجم قراردادها در مقایسه با یکشنبه هفته جاری روبه رو بود. تا ساعت ۱۶:۰۰ روز گذشته ۱۶۴۶ قرارداد برای این سررسید ثبت شد که نشان از افزایش ۲۵۶ قرارداد در این سررسید و اقبال بیشتر معامله‌گران به آن داشت.